Άρθρα - Συνεντεύξεις

Λίγες μέρες πριν την κάλπη ο Γιώργος Μαρτάκης ανοίγει τα χαρτιά του και τοποθετείται σε έναν απλό διάλογο, όπου καταθέτει σφαιρικά τις σκέψεις του για την εκλογική αναμέτρηση και την κρισιμότητα της. Ο επικεφαλής του συνδυαμού «Πολίτες σε Δράση» δεν κρύβει την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα, αλλά και για την επόμενη μέρα, τη νέα εποχή στο Δήμο Μήλου.

κ. Μαρτάκη σε λίγες ημέρες έχουμε την 1η αναμέτρηση των δημοτικών εκλογών, είστε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα τους;

Γιώργος Μαρτάκης: Την Κυριακή των εκλογών πιστεύω ότι έχοντας επίγνωση της κρισιμότητας της νέας θητείας 2019-2023 οι Μηλιοί θα ψηφίσουν κρίνοντας αυστηρά αλλά και δίκαια όσους διεκδικούν την εμπιστοσύνη τους. Γιατί πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά. Υπό αυτή την έννοια είμαι αισιόδοξος. Μίλησα και συζήτησα με πολλούς και πιστεύω υπάρχει μια γενική άποψη για ανατροπή όσων δεν μας ικανοποιούν, για αλλαγή, για μια νέα καλύτερη αρχή.

Γιατί είναι κρίσιμη η δημοτική εκλογική αναμέτρηση κ. Μαρτάκη;

Γ.Μ.: Γιατί η νέα θητεία 2019-2023 είναι σημαντική. Οι ευκαιρίες για επίλυση όλων των βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στο νησί υπάρχουν. Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 θα καθορίσει την καθημερινή μας ζωή στο νησί έως το 2030.  Σε αυτό υπάρχουν οι ευκαιρίες που χάθηκαν από το 2010 έως σήμερα με δύο κυβερνήσεις και δύο ΕΣΠΑ που τα έβλεπε ο Γεράσιμος να περνούν σαν τα πλοία που φεύγουν και δεν είσαι μέσα.

Η Μήλος μας είναι προικισμένη από το θεό με ικανούς και άξιους ανθρώπους. Σήμερα όμως αδικείται γιατί βασικά θέματα υποδομών στέκονται εμπόδιο ενώ έπρεπε να έχουν λυθεί. Δεν πρέπει να χαθούν άλλες ευκαιρίες. Εμείς δεν θα χάσουμε ούτε στιγμή στη νέα θητεία. Εμείς γνωρίζουμε το πόσο, το πώς, το πότε και από πού μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε νέα έργα και παρεμβάσεις.

Δηλαδή έχει ευθύνη ο κ. Δαμουλάκης γι αυτά που πραγματικά μας αδικούν ως νησί και δυσκολεύουν τη ζωή μας;

Γ.Μ.: Φυσικά όσοι έχουμε τα μάτια ανοικτά συμφωνούμε ότι ο Γεράσιμος, 8,5 χρόνια Δήμαρχος Μήλου έχει ευθύνη, και ανεξάρτητα εάν είχε την πρόθεση δεν τα κατάφερε. Όσοι πάλι πιστεύουν ότι τα έργα για την ύδρευση, την αποχέτευση ή η διαχείριση των απορριμμάτων εξαρτάται από το πόσο και ποιους κολλητούς έχει ο εκάστοτε Δήμαρχος Μήλου ας ψηφίσουν ξανά Γεράσιμο.

Αλλά πρέπει να εξηγήσουν σε εμάς τους υπόλοιπους γιατί 8,5 χρόνια δεν κατάφερε να λύσει τα προβλήματα ενώ τον έχουμε δει να φωτογραφίζεται και να αυτοδιαφημίζεται ουκ ολίγες φορές.

Ο Δημοτικός σας Συνδυασμός «Πολίτες σε Δράση» και εσείς ως υποψήφιος Δήμαρχος μπορείτε να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες που αναφέρεστε;

Γ.Μ.: Να είστε σίγουροι ότι μπορώ να τα καταφέρω. Έχω και εγώ προτερήματα και ελαττώματα. όμως τα προτερήματά μου είναι σήμερα κατά τη γνώμη απαραίτητα για το Δήμο Μήλου ενώ τα ελαττώματα μου θα βοηθήσουν στο έργο μας και στο κοινό σκοπό.

Και εξηγούμαι τι εννοώ. Όπως λένε οι φίλοι μου δεν είμαι πολύ κοινωνικός, δεν είμαι δημοσιοσχετίστας, είμαι αυτό που λέμε “βαρύς”. Όμως όλοι μου αναγνωρίζουν ότι είμαι νοικοκύρης, οργανωτικός, δουλευταράς, επίμονος και αποτελεσματικός.

Όσοι λοιπόν συμφωνούν ότι σήμερα ο Δήμος χρειάζεται καταρχήν νοικοκύρεμα, οργάνωση, αυστηρότητα και σοβαρή διεκδίκηση βασισμένη όχι σε φωνές ή κολλητούς αλλά σε τεκμηριωμένες προτάσεις καλώς να ορίσουν να μας εμπιστευτούν και να μας ψηφίσουν.

Όσοι πιστεύουν ότι το να δουλεύεις αντί να διασκεδάζεις είναι απαραίτητο στις μέρες μας θέλω να μας ψηφίσουν. Εγώ έρχομαι για να δώσω και θα είναι τιμή μου να εκπροσωπήσω για 4 χρόνια το νησί, Δεν έρχομαι να πάρω ούτε να καταξιωθώ ούτε να γνωρίσω την Αθήνα στα σαλόνια ή στη νύκτα.

Στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο είναι απαραίτητο ο νέος Δήμαρχος να μπορεί να συνθέσει μια ομάδα, καθώς λόγω του νέου εκλογικού νόμου δεν θα έχει την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων από τον συνδυασμό του. Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τους υπόλοιπους υποψηφίους ώστε να επιτευχθεί αυτό;

Γ.Μ.: Εξαιρετικές, και με τους δύο. Συμφωνούμε στο ότι χάθηκαν ευκαιρίες, δεν συμφωνούμε απολύτως στους τρόπους επίλυσης των προβλημάτων και κυρίως στο τρόπο έκφρασης.

Όμως το βασικό κατά τη γνώμη μου είναι ότι προσωπικά μπορώ να συνθέσω όχι μόνον τους άλλους δύο αντιπολιτευόμενους αλλά και τον Γεράσιμο και τους δημοτικούς συμβούλους που θα εκλεγούν.

Αυτό που χρειάζεται είναι να έχεις μάθει να ακούς και να συζητάς, να μην είσαι εξυπνάκιας και να μην νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα.

Επίσης να μην έχεις δεσμεύσεις κομματικές ή στενές προσωπικές φιλοδοξίες που σε τυφλώνουν ή σε κρατούν εξαρτημένο.

Συνεπώς το ποιος μπορεί να συνθέσει εξαρτάται από την προσωπικότητά του αλλά και από την ελευθερία που έχει ως άνθρωπος και ως αιρετός, γιατί, το σλόγκαν "η Μήλος πάνω από όλα, όπως προσωπικές φιλοδοξίες και κόμματα" πολλοί το λένε αλλά σημασία έχει ποιος μπορεί να το τηρεί στην πράξη.

Καλώ λοιπόν τους Μηλιούς να έρθουν να τα αλλάξουμε όλα προς το καλύτερο, με καθαρό μυαλό, λίγα λόγια και πολλά έργα.