Άρθρα - Συνεντεύξεις

«Οι γιγαντιαίες καταστροφές που μας απειλούν σήμερα δεν είναι στοιχειώδη γεγονότα κάποιας φυσικής ή βιολογικής τάξης, αλλά ψυχικά συμβάντα. Σε ένα τρομακτικό βαθμό απειλούμαστε από πολέμους και επαναστάσεις που δεν είναι τίποτε άλλο από ψυχικές επιδημίες. Σε οποιαδήποτε στιγμή αρκετά εκατομμύρια ανθρώπινα όντα, μπορεί να χτυπηθούν από μια νέα τρέλα, και τότε θα έχουμε άλλον ένα παγκόσμιο πόλεμο ή μια καταστροφική επανάσταση. Αντί να βρίσκεται στο έλεος άγριων θηρίων, σεισμών, κατολισθήσεων και πλημμυρών, ο σύγχρονος άνθρωπος βάλλεται από τις στοιχειώδεις δυνάμεις της ίδιας του της ψυχής»  ~Carl Jung

Οι κοινωνίες στον πλανήτη μας, δεν είναι ευάλωτες σε ιούς αλλά στον φόβο και στον διαχωρισμό που προκύπτει από αυτόν. Αυτός ο διχασμός που συμβαίνει ανάμεσα στους ανθρώπους, τροφοδοτείται προκειμένου να μας κρατάνε στην λήθη και να μας ελέγχουν. Η μεγαλύτερη πανδημία είναι η αδυναμία διαχείρισης του φόβου. Τα ΜΜΕ ξέρουν πολύ καλά ότι όταν εκατομμύρια κόσμος παρατηρεί τις ίδιες εικόνες επαναλαμβανόμενα, τότε δημιουργεί την ανάλογη πραγματικότητα. Λαμβάνουμε πληροφορίες και στην συνέχεια τις εκπέμπουμε. Αν παρακολουθούσαμε εικόνες ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής, σε αρμονία με τους άλλους ανθρώπους, την φύση και τον πλανήτη, τότε θα δημιουργούσαμε αυτή την πραγματικότητα. Γι’ αυτό υπάρχει λογοκρισία και η ελεύθερη σκέψη καταδιώκεται. Η διασπορά φόβου είναι έγκλημα κατά του ανθρώπινου νου και πνεύματος. Με αυτή την προσπάθεια ψυχολογικής υποβάθμισης, επιχειρούν να αποδυναμώσουν τον άνθρωπο έτσι ώστε να παραδώσει τον πλήρη έλεγχο της ζωής του. Ο άνθρωπος που φοβάται, νομίζει ότι όσο αυξάνεται ο έλεγχος, τόσο μεγαλύτερη η ασφάλεια. Ενώ στην πραγματικότητα όσο αυξάνεται ο έλεγχος, τόσο δημιουργείται στενός χώρος/στεναχώρια. Στην σπηλιά του Πλάτωνα, οι σκιές που παρατηρούν οι αλυσοδεμένοι είναι υλικά πρόσκαιρα αντικείμενα. Με τέτοια δώρα, ανταμοιβές και τιμωρίες, προσπαθούν να εξαγοράσουν, να χειριστούν ή να τρομοκρατήσουν τον προσωρινό μας εαυτό. Πατώντας στον κατώτερο ψυχισμό μας, για να συνεχίσουν να μας κρατάνε παγιδευμένους στην σπηλιά, σε έναν κόσμο-ψευδαίσθηση που πλέον καταρρέει. Πρέπει να βγούμε έξω, όσο και αν φοβόμαστε μην μας τυφλώσει ο ήλιος, το φως της αλήθειας. Τα μάτια μας θα προσαρμοστούν και ο τρόπος ύπαρξης του αυθεντικού πνευματικού εαυτού, θα μας αποκαλύψει τον πραγματικό κόσμο.

Πριν το ξεκίνημα του lockdown, βρισκόμασταν ήδη για πολλά χρόνια σε νοητικό, συναισθηματικό και πνευματικό lockdown. Βυθισμένοι σε χαοτικές σκέψεις και συναισθήματα. Ο ιός αυτός και ο τρόπος αντιμετώπισής του, είναι μια συλλογική προβολή της σκιάς της ανθρωπότητας, ένα trigger, ένας συλλογικός καθρέφτης, όπου μας καλεί να κάνουμε εσωτερική δουλειά με τον εαυτό μας, ένα εξελικτικό άλμα συνείδησης και να αντιληφθούμε ποιοι είμαστε πραγματικά. Α-λήθη. Αυτό που δεν ξεχνιέται. Σήμερα αρκετοί από εμάς έχουμε ξεχάσει την αλήθεια. Ποιο εσωτερικό μας κομμάτι ευθύνεται για την λήθη και ποιο γνωρίζει την αλήθεια; Προσωρινός εφήμερος εαυτός και αυθεντικός πνευματικός εαυτός. Ο ένας κινείται παρασυρμένος από φόβο, επιρρεπής σε ψευδαισθήσεις και ο άλλος  πορεύεται στο μονοπάτι της αγάπης, της αλήθειας και της ελευθερίας. Η συλλογική εμπειρία που βιώνει η ανθρωπότητα εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, μας προσφέρει το κατάλληλο σκηνικό, για να τους αναγνωρίσουμε και να τους συγχωνεύσουμε αρμονικά μέσα μας. Ο πλανήτης βρίσκεται σε φάση θεραπείας και εξέλιξης. Όσοι κατοικούμε σε αυτόν, καλούμαστε πολύ έντονα αυτή την περίοδο να επιλέξουμε αν θα λειτουργήσουμε μαζί του και με τους υπόλοιπους κατοίκους του, θεραπευτικά και συμβιωτικά ή επιθετικά και παρασιτικά. Και αυτή η επιλογή μας θα καθορίσει το μέλλον μας.

Ο τρόπος που επέλεξαν να αντιμετωπίσουν την πανδημία του ιού, θα φέρει πανδημία έξαρσης ψυχικών νοσημάτων, που ήδη βλέπουμε, τα επόμενα χρόνια. Κατάθλιψη, εθισμούς, οικογενειακή βία, κρίσεις πανικού, έκπτωση κοινωνικών δεξιοτήτων και προβλήματα στις σχέσεις, υποχονδρίαση, διαταραχή κοινωνικού στρες. Ένα νέο σύνδρομο έκανε την εμφάνισή του, που ονομάζεται σύνδρομο άγχους λόγω Covid (Covid Anxiety Syndrome) το οποίο έχει να κάνει με την ανάπτυξη ενός συνόλου συμπεριφορών ως απάντηση στην πανδημία, που δυσκολεύει αρκετούς ανθρώπους στην καθημερινότητά τους. Αγνοούμε την δύναμη που έχουν τα συναισθήματα και οι σκέψεις μας, στην ψυχική και σωματική μας υγεία. Οι ανεσταλμένες επιθυμίες, η παραμέληση του εαυτού, οι καταστροφικές σκέψεις εκφράζονται στο σώμα και δημιουργούν προβλήματα και φλεγμονές. Ο εξωτερικός κόσμος αντανακλά την νοητική και συναισθηματική μας κατάσταση σαν καθρέφτης. Το κάθε συναίσθημα, είναι μια προσωπική αλήθεια και πρέπει να το αισθανθούμε, όχι να το απωθούμε. Έτσι θα αποκαλυφθεί η ανάγκη που χρειάζεται να καλύψουμε. Κάθε φορά που συμβαίνει μια αλλαγή, χωρίς αντίσταση, μπορούμε να επαναξιολογούμε τις προτεραιότητές μας και με αγάπη, να διαμορφώνουμε την πραγματικότητα χωρίς να αρνούμαστε την ήδη υπάρχουσα.  Είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση της ψυχικής μας κατάστασης και να αναλάβουμε ενεργά την φροντίδα του εαυτού μας. Να αποφεύγουμε να εκθέτουμε τον εαυτό μας, συνεχώς σε εικόνες και ακούσματα που μας προκαλούν άγχος. Να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την ψυχική μας υγεία, όπως για παράδειγμα με έκθεση στον ήλιο, βιταμίνη D, προβιοτικά, επαφή με την φύση, βαθιές αναπνοές, διαλογισμό, σωματική άσκηση, ξεκούραση και σωστή διατροφή.

Είναι προσωπική μας ευθύνη να διαχειριστούμε τον φόβο και να μην αφήνουμε εξωτερικούς παράγοντες με ιδιοτελή κίνητρα να παίρνουν αποφάσεις για εμάς. Είναι συλλογική ευθύνη, η καθημερινή συμπεριφορά μας, να αντικατοπτρίζει την επιθυμία μας για ποιότητα ζωής. Να συμμετέχουμε σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι θα έχουν ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση και δεν θα εκβιάζονται ούτε θα απειλούνται. Τα στηρίγματα της κοινωνίας, η εκπαίδευση, η επιστήμη, η δημοκρατία, η υγεία, η ψυχολογία, η ενημέρωση, η δικαιοσύνη, ο πολιτισμός, υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο γιατί πολλοί από τους αντιπροσώπους τους δεν κινούνται με βάση τις ανθρώπινες αξίες. Θα επέλθει πλήρης κατάρρευση, πτώση και στην συνέχεια θα χτιστούν από την αρχή πάνω στις σωστές βάσεις, με την συμμετοχή ανθρώπων που η ψυχή τους θα είναι συντονισμένη με ανώτερα ιδανικά. Οι επιστήμονες, ειδικά εκείνοι που η επιστήμη τους έχει να κάνει με το να σώζουν ζωές, πρέπει να γνωρίζουν τι είναι ζωή, τι είναι άνθρωπος και να μιλάνε με ενσυναίσθηση και ήθος, ειδικά όταν απευθύνονται σε ανθρώπους τρομαγμένους που νιώθουν να καταρρέει η ζωή τους καθώς βιώνουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία που δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν, καθώς δεν έχουν κάποιο ανάλογο βίωμα στο παρελθόν ως σημείο αναφοράς.

Ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να διαχωρίζει τον εαυτό του από τους άλλους. Αυτή η ικανότητα, πολλές φορές τον κάνει να υποφέρει, πόσο μάλλον αυτή τη περίοδο που οι άνθρωποι, φοβούνται όλο και περισσότερο ο ένας τον άλλο, με αποτέλεσμα να απομονώνονται και να βυθίζονται στην μοναξιά. Αρκετά θλιβερό, καθώς ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και πηγαίνει ενάντια στην φύση του. Ένας φοβισμένος άνθρωπος, που νιώθει ότι απειλείται η ζωή του από έναν ιό, μπορεί να παρουσιάσει έντονη ναρκισσιστική συμπεριφορά, καθώς η προτεραιότητά του, είναι να διατηρήσει την επιβίωσή του με οποιοδήποτε κόστος. Οι αντιδράσεις που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι σαν απάντηση στον ιό, μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερη καταστροφή απ’ ότι ο ίδιος ο ιός. Όταν σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου, τότε ο άλλος θα σε δει σαν απειλή/εχθρό και θα αντιδράσει ανάλογα. Που ακριβώς είναι η ασφάλεια σε αυτό; Πραγματική ασφάλεια, είναι να βρίσκουμε τρόπους να κατευνάζουμε τον φόβο και τον πόνο ο ένας του άλλου και να υπάρχει εμπιστοσύνη ότι μεταξύ μας εξασφαλίζουμε μια κατάσταση που είναι για το καλό και των δυο.

Σε κάθε αλλαγή, στάδιο εξέλιξης εμφανίζεται ο φόβος να αφήσουμε κάτι που μας κάνει να αισθανόμαστε ασφάλεια και να αναλάβουμε ένα ρίσκο. Οι άνθρωποι από τα παλιά χρόνια έχουμε μια νοοτροπία αγέλης. Αν δεν κάνουμε αυτό που κάνουν όλοι, τότε κινδυνεύουμε να απομονωθούμε και να εκτεθούμε σε κίνδυνο. Αν ρισκάρουμε να εκφράσουμε την αλήθεια μας και να φανούμε διαφορετικοί, τότε κινδυνεύουμε με μοναξιά και απομόνωση. Νιώθουμε ασφαλείς όταν είμαστε με το πλήθος. Αλλά αυτή η νοοτροπία πλέον σήμερα, λειτουργεί σαν μειονέκτημα και αποβαίνει επικίνδυνη και καταστροφική, όταν συμβαδίζουμε με μια κοινωνία που υπακούει τυφλά εντολές, υπνωτισμένη από τον φόβο και σταματάει να εξελίσσεται.  Ότι δεν εξελίσσεται, πεθαίνει. Είναι βολική η ζώνη ασφάλειας αλλά τίποτα δεν ανθίζει εκεί. Καθώς γκρεμίζεται η ψευδαίσθηση της ασφάλειας μέρα με την μέρα, έχουμε την δυνατότητα να δούμε την αλήθεια και να σπάσουμε αυτήν την νοοτροπία του πλήθους. Να έχουμε το θάρρος να εκφράσουμε την αλήθεια μας, παρ’ όλο που μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με χαρακτηρισμούς και απομόνωση από εκείνους που είναι ακόμα σε άρνηση. Αυτή τη περίοδο η ανθρωπότητα και ο πλανήτης, χρειάζονται τα ιδιαίτερα ταλέντα και χαρίσματά μας, που έρχονται στην επιφάνεια και που αποτελούν τα εργαλεία τα οποία θα μας βοηθήσουν να μεταβούμε στην Νέα Γη. Όταν νιώθουμε ευάλωτοι και είμαστε σε άρνηση επειδή φοβόμαστε, η ζωή θα μας φέρει αντιμέτωπους με τους φόβους μας ξανά και ξανά, μέχρι να απελευθερώσουμε την αντίσταση και να αποδεχτούμε την αλήθεια του εαυτού μας. Ο φόβος σου δείχνει τι δεν θέλεις, έτσι ώστε να αλλάξεις κατεύθυνση και να πας προς τα εκεί που θέλεις και αγαπάς, γιατί εκεί θα επεκταθείς και θα εξελιχθείς. Και όσο η ενέργειά μας πάει εκεί, τόσο νιώθουμε ενδυνάμωση, αλλάζουμε την ζωή μας και εμπνέουμε και άλλους να κάνουν το ίδιο.

Παρατηρώ μια έντονη προσπάθεια αντικατάστασης, παρέμβασης στη φύση και το φυσικό περιβάλλον, με κατασκευές απομιμήσεις που είναι τεχνολογικής προέλευσης. Είτε αντικατάσταση της κοινωνικής επαφής, με υπολογιστές, είτε αναξιόπιστες παρεμβάσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα, με πειραματικά σκευάσματα, είτε προβληματική-καταστροφική αντικατάσταση των δασών με αιολικά πάρκα και ιονιστές. Ο άνθρωπος νιώθει μια εσωτερική μοναξιά και η τεχνολογία απλά μουδιάζει αυτόν τον πόνο και γι’ αυτό μετατρέπεται τόσο εύκολα σε εθισμό. Η τεχνολογία όσο σέβεται, συμβαδίζει και συνεργάζεται με την ανθρώπινη φύση και το φυσικό περιβάλλον, είναι ωφέλιμη και θεμιτή. Όταν σταματάει να σέβεται και να συνεργάζεται με την φύση και τον άνθρωπο, τότε στρέφεται εναντίον του, με κίνδυνο να τον μετατρέψει σε αυτοματοποιημένο τεχνητό οργανισμό Cyborg. Μια έρευνα για την τέταρτη τεχνολογική, βιομηχανική επανάσταση, την τεχνητή νοημοσύνη και για την εκτόξευση των 143 δορυφόρων που έγινε στις 24 Ιανουαρίου 2021, ορατοί από ελληνικές πόλεις, για τον στόχο που έχουν για χιλιάδες τέτοιους δορυφόρους, μπορεί να μας κάνει να αναρωτηθούμε τι προετοιμάζεται στο άμεσο μέλλον. Αν απομονωθούμε και δεν έχουμε σχέση με την φύση και άλλα ζωντανά πλάσματα πάνω στον πλανήτη, τότε είναι πολύ πιθανό να χάσουμε κάθε σχέση που έχουμε και με τα ανθρώπινα πλάσματα και με τον εαυτό μας και να παγιδευτούμε σε ένα "έξυπνο" δίκτυο ψευδαισθήσεων, σε μια τεχνολογική υποπραγματικότητα. Τα πειραματικά σκευάσματα, μέσα από στοιχεία που προκύπτουν καθημερινά και ανατροπές, αποκαλύπτουν σιγά σιγά τον ρόλο που θα παίξουν μελλοντικά με τις βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρενέργειές τους. Πληθαίνουν οι γιατροί απ’ όλο τον κόσμο που παρατηρούν και αναφέρουν επιπτώσεις μεταξύ των οποίων, νευροεκφυλιστικές ασθένειες, βλάβες του ανοσοποιητικού συστήματος, αυτοάνοσα νοσήματα, μεταλλάξεις, προβλήματα γονιμότητας και άλλα. Η επιστήμη της Βιοηθικής και Τεχνοηθικής θα πρέπει να ξεκινήσουν να παίζουν ενεργό ρόλο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ηθικές προκλήσεις που συνδέονται με την έκρηξη της τεχνολογικής εξέλιξης που βιώνει η ανθρωπότητα.

Αυτή τη στιγμή αφυπνίζονται εκατομμύρια που δεν αντέχουν πλέον το σύστημα. Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν προβάλλεται στα MME. Ετοιμάζεται ένας νέος κόσμος που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ και ενεργοποιείται νέα Συνείδηση στον πλανήτη. Αν επιλέξουμε να συμμετέχουμε σε αυτόν τον κόσμο, θα δημιουργήσουμε ουσιαστικές σχέσεις αγάπης και όχι απλά συμφωνίες διαβίωσης, που βασίζονται σε ανάγκες που προέρχονται από τραύματα. Οι άνθρωποι δεν ξέρουμε πώς να έχουμε σχέσεις, γιατί δεν έχουμε σχέση με τον εαυτό μας. Σε μια διαφωνία, ερχόμαστε σε σύγκρουση, μετά αποφεύγουμε ο ένας τον άλλο, αποσυνδεόμαστε και μετά επανερχόμαστε χωρίς να συζητήσουμε για αυτό. Δεν έχουμε μάθει να διαφωνούμε διατηρώντας την αγάπη και την σύνδεση, επειδή μέσα μας έχουμε ένα σωρό κομμάτια που συγκρούονται κάθε μέρα. Όταν ο φόβος κινείται ανεξέλεγκτα μας παγιδεύει σε μια δυναμική ρόλων θύματος-θύτη-σωτήρα όπου κυριαρχεί η εξάρτηση και η κακοποίηση. Η αλήθεια του εαυτού και των σχέσεων είναι πέρα από αυτούς τους ρόλους. Δώσαμε σταδιακά την δύναμή μας στο σύστημα και δημιουργήσαμε μια εξαρτητική σχέση μαζί του και αυτό τώρα έχει μετατραπεί σε σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Το σύστημα μας έδειξε ότι δεν μπορούμε πλέον να εξαρτιόμαστε από αυτό. Αν μας παρέχει μια δουλειά, προκειμένου να συνεχίσουμε να την έχουμε θα πρέπει να δεχτούμε κάποιο κόστος. Αν θα δεχτεί κάποιος το κόστος ή όχι είναι επιλογή του, όπως επίσης και οι συνέπειες που θα προκύψουν από αυτή την επιλογή του. Η επανάσταση είναι αποσύνδεση από το σύστημα, ένα βήμα την ημέρα, κάθε μέρα. Να δημιουργήσουμε δραστηριότητες και δουλειές που δεν εξαρτώνται από το σύστημα. Να φυτέψουμε λαχανικά στον κήπο μας, να ασκηθούμε σε μια παραλία, να φτιάξουμε την δική μας ιστοσελίδα για να μπορούμε να εκφράζουμε την αλήθεια μας, να στηρίζουμε ανθρώπους και δραστηριότητες που επιλέγουν τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ενσυναίσθηση και δεν τα θυσιάζουν στον βωμό του κέρδους. Η καραντίνα και όλη αυτή η πίεση, είναι σαν το κουκούλι που προετοιμάζει την χρυσαλίδα να μεταμορφωθεί σε πεταλούδα. Θα μείνουμε εγκλωβισμένοι στο κουκούλι από φόβο, με τις ανάλογες συνέπειες ή θα βγούμε μεταμορφωμένοι στον αυθεντικό εαυτό; Η μετατροπή του κάρβουνου σε διαμάντι, απαιτεί χρόνο και μεγάλες πιέσεις από την ελκτική και μαγνητική ενέργεια της γης. Έτσι και εμείς βρισκόμαστε σε μια διαδικασία μεταστοιχείωσης και μετουσίωσης. Δεχόμαστε και εμείς αντίστοιχες πιέσεις που μας οδηγούν σε προσπάθειες εσωτερικής εναρμόνισης. Όταν η ψυχοσύνθεση μας, εναρμονίζεται τότε αυτό γίνεται φανερό και στην εξωτερική πραγματικότητα.

Άραγε αγνοούν όλοι ότι η έννοια της Υγείας περιλαμβάνει την ψυχική, κοινωνική ευεξία και τις αρμονικές σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους και δεν είναι μόνο η απουσία ασθένειας; Ότι η έννοια της υγείας, δεν αποδίδεται μόνο από την ιατρική, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως το περιβάλλον, η οικονομία, η εργασία; Καταλαβαίνουμε τον τεράστιο ρόλο που παίζουν οι σχέσεις στην υγεία μας; Ο παράλογος εκφοβισμός που επιχειρούν με πρόσχημα την υγεία, προωθεί τον εγκληματικό διαχωρισμό. Κάποιος που φοβάται μην πεθάνει από έναν ιό που μπορεί να τον έχει οποιοσδήποτε, ζει σε μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα από κάποιον που φοβάται ότι όλο αυτό συμβαίνει για να του στερήσουν τις ελευθερίες. Για τους πρώτους ο έλεγχος είναι φυσιολογικός, για την ασφάλειά τους, ενώ για τους άλλους είναι καταπάτηση δικαιωμάτων. Η μάσκα για τους μεν είναι προστασία, για τους δε σύμβολο σιωπής και υπακοής. Υπάρχει ένας επιτηδευμένος καταιγισμός πληροφοριών, αντικρουόμενων αρκετές φορές, σε τέτοιο σημείο που δεν προλαβαίνει ο εγκέφαλός μας να φιλτράρει τις πληροφορίες και αυτό συμβάλλει στην αβεβαιότητα και στον πανικό. Κάντε την έρευνά σας, ανακαλύψτε έγκυρες πηγές, διασταυρώστε πληροφορίες και όταν αισθανθείτε κούραση ή εκνευρισμό χαρίστε στον εαυτό σας ένα διάλειμμα απ’ όλα για όσο χρειάζεται να καθαρίσει το μυαλό σας, να βρεθείτε στο εσωτερικό σας κέντρο, να χαλαρώσετε και να επανέλθει η ενέργειά σας. Η ηθική αξία της επιστήμης έχει να κάνει κυρίως με την μέθοδο που χρησιμοποιεί και την στάση που καλλιεργεί απέναντι στα πράγματα. Η σωστή ενημέρωση, γίνεται από επιστημονικές πηγές που δεν γελοιοποιούν την επιστήμη και βάζουν τον άνθρωπο και την υγεία πάνω από το κέρδος και το προσωπικό συμφέρον. Ότι δεν θέλει το σύστημα να σκεφτόμαστε το χαρακτηρίζει συνωμοσιολογία. Υπάρχει κάτι παρανοϊκό ή συνωμοσιολογικό στην σκέψη ότι αυτή τη στιγμή, η προτεραιότητα κάποιων ανθρώπων στην εξουσία, είναι το κέρδος;  Έχουν ονομάσει ελευθερία ένα barcode, όπως αυτό που έχουν τα προϊόντα στα ράφια του σουπερμάρκετ. Αυτή είναι η έννοια της ελευθερίας; Την ελευθερία δεν στην προσφέρει κανένας. Πρέπει να την διεκδικούμε κάθε μέρα, κάθε στιγμή. Είναι η δυνατότητα που έχουμε να δρούμε με την βούλησή μας. Ο ελεύθερος λόγος είναι σημαντικός και ιδιαίτερα πολύτιμος.  Πρέπει να αντιληφθούμε την επικινδυνότητα που υπάρχει, στο να υπακούμε τυφλά εντολές και να αφήνουμε να μας κατευθύνουν τις σκέψεις, τρομολάγνοι με ιδιοτελή κίνητρα, που η απληστία και η παράνοιά τους έχουν ξεπεράσει κάθε όριο.

Σέβομαι την επιλογή που κάνει ο καθένας για την προστασία της υγείας του αλλά αρνούμαι να συναινέσω στην δημιουργία μιας κοινωνίας όπου κυριαρχεί η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η απουσία ενσυναίσθησης, ο παραλογισμός, ο αυταρχισμός και γενικότερα μια επίθεση στην ανθρωπότητα. Στον κώδικα της ζωής και της ύλης, έχουν αποκτήσει πρόσβαση άνθρωποι με ιδιοτελή και ευτελή κίνητρα. Υπάρχει μια βασική αντίληψη στην κοσμοθεωρία των αρχαίων Ελλήνων. Ύβρις–Άτη-Νέμεσις-Τίσις. Μια συμπαντική νομοτέλεια. Η βίαιη, αλαζονική συμπεριφορά απέναντι στους άλλους, αποτελούσε την Ύβρη και προκαλούσε την επέμβαση των θεών που έστελναν την Άτη, το θόλωμα, την τύφλωση του νου. Αυτή με τη σειρά της οδηγούσε τους υβριστές σε νέες ύβρεις, ώσπου να διαπράξουν χειρότερες α-νοησίες και πιο σοβαρά σφάλματα. Ύστερα ερχόταν η Νέμεσις, η τιμωρία από την οργή των θεών και στην συνέχεια ερχόταν η Τίσις. Δηλαδή η συντριβή, καταστροφή τους.

Ασφάλεια υπάρχει μόνο όταν υπάρχει εμπιστοσύνη. Όταν αισθάνεσαι ότι άλλος σε βλέπει σαν κομμάτι του εαυτού του και ενδιαφέρεται με τον ίδιο τρόπο και για σένα. Υπάρχει διαφορά στο να υπακούω απλά εντολές, επειδή φοβάμαι τις συνέπειες και στο ότι επιλέγω να προσέχω επειδή έχω ενσυναίσθηση και ενδιαφέρομαι πραγματικά για σένα. Είναι περίοδος που θα αποκαλυφθούν ποιες είναι οι πραγματικές αξίες και προτεραιότητες του κάθε ανθρώπου και πως πραγματικά επιθυμούμε να ζήσουμε την ζωή μας. Οι αξίες γίνονται ξεκάθαρες και ξεγυμνώνονται όταν υπάρχουν συνέπειες, καθώς επιλέγουμε ποιες θα αποδεχτούμε και ύστερα μπορούμε να στρέψουμε την ενέργειά μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσοι βλέπετε την αλήθεια, πίσω από τον προγραμματισμό του φόβου των ΜΜΕ, κινηθείτε προς την δημιουργία αυτού που θέλετε, όχι στην αντίσταση αυτού που δεν θέλετε γιατί έτσι θα τροφοδοτείτε τον διαχωρισμό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην ανθρωπότητα. Συζητήστε με ανθρώπους που αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και με ανθρώπους που βρίσκονται στην μέση και ετοιμάζονται και εκείνοι να κατανοήσουν τι πραγματικά συμβαίνει. Η αφύπνιση δεν είναι βολική. Πολύ συχνά χρειάζεται να βρεθούμε σε μια αρκετά δυσάρεστη συναισθηματική, ψυχολογική ή/και σωματική κατάσταση προκειμένου να αφυπνιστούμε. Χρειάζεται αγάπη, υπομονή και φροντίδα στον εαυτό μας.

Βιώνουμε μια σκιά της ανθρωπότητας που δεν έχουμε καταφέρει να ενσωματώσουμε. Οι συγκρούσεις είναι εξωτερικές υλοποιήσεις των εσωτερικών μας συγκρούσεων. Αν θέλουμε να διαχειριστούμε την σκιά της ανθρωπότητας, θα πρέπει να κάνουμε ο καθένας την προσωπική του προσπάθεια να ενσωματώσει μέσα του τα εσωτερικά του κομμάτια που βρίσκονται σε σύγκρουση, έτσι ώστε να συμμετέχει στην ένωση της ανθρωπότητας και όχι στην διαίρεση. Ότι αποφεύγουμε και ότι μας νευριάζει στους άλλους, είναι κομμάτια που έχουμε απωθήσει μέσα μας, που δεν τα έχουμε ενσωματώσει επειδή δεν τα καταλαβαίνουμε. Αποκτήστε σιγά σιγά οικειότητα με αυτά τα κομμάτια, μην τα απωθείτε. Γιατί αυτός ο εσωτερικός φόβος τους, γίνεται εξωτερικός και νιώθουμε αποδυναμωμένοι και ευάλωτοι. Ο θρυμματισμός της κοινωνίας είναι καθρέφτης γι’ αυτό που συμβαίνει μέσα μας. Ότι δεν αντιμετωπίζουμε, επιστρέφει και μας στοιχειώνει. Περιμένουμε συνέχεια την απειλή, για να έχουμε την ασφάλεια ότι θα την αντιμετωπίσουμε και έτσι έχουμε εθιστεί στον φόβο. Όσο διατηρούμε μια μη υγιή σχέση με τον φόβο και την μετάβαση της συνείδησης, τόσο περισσότερο εξαρτημένοι θα είμαστε από πρόσκαιρα υλικά αγαθά.

Τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ πριν καλυτερεύσουν. Οι αποκαλύψεις και τα γεγονότα θα συνεχιστούν. Και όσο τα περιοριστικά μέτρα θα γίνονται όλο και πιο έντονα, τόσο καλούμαστε να επιλέξουμε αν θέλουμε να αποτελούμε μέρος μιας δυστοπίας (δυς- και τόπος), μιας κοινωνίας ανεπιθύμητης που χαρακτηρίζεται από απανθρωπισμό, ολοκληρωτικά καθεστώτα και περιβαλλοντική καταστροφή ή να βρούμε το θάρρος να σταματήσουμε να ακολουθούμε άρρωστα κοινωνικά στερεότυπα που έρχονται σε σύγκρουση με τις πραγματικές μας ανάγκες, σκέψεις, την φύση και τον πλανήτη. Θα έρθουν και άλλες πανδημίες, φυσικές καταστροφές και θα συμβούν μεγάλες ανατροπές. Ο φόβος πάντα θα υπάρχει στην ζωή μας, γιατί είναι σημαντικός καταλύτης για την εξέλιξή μας. Μπορούμε να επιλέξουμε να αποκτήσουμε μια υγιή σχέση μαζί του, όπου δεν θα μας παραλύει αλλά θα λειτουργεί σαν πυξίδα. Όσο θα μας δείχνει τι δεν θέλουμε, τόσο θα ξεκαθαρίζει ο δρόμος για να πάμε εκεί που θέλουμε. Έτσι μπορούμε να αποκτήσουμε αυτονομία, να κάνουμε τις επιλογές μας και να διαχειριζόμαστε οι ίδιοι την ενέργειά μας και τον τρόπο που επικοινωνούμε, χωρίς να μπαίνουμε στο παιχνίδι του διαχωρισμού. Αν φοβόμαστε για την υγεία μας, μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες που θα συμβάλλουν στην φυσική ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, το οποίο είναι ο πιο πολύτιμος και αξιόπιστος σύμμαχος. Η οικειότητα και η ασφάλεια στις σχέσεις μας, συμβάλλουν επίσης στην υγεία και την ποιότητα της ζωής μας. Το κλειδί για την μεταμόρφωση της κοινωνίας σε μια κοινωνία αρμονίας και αγάπης είναι η εσωτερική μας συγχώνευση με τον πνευματικό εαυτό και η ένωση μέσω της ενσυναίσθησης.

Η ανθρωπότητα αυτό το διάστημα κατευθύνεται προς την εμπειρία μιας τεράστιας αλλαγής, μιας συνειδησιακής μετάβασης. Από αυτή την κατάσταση θα βγούμε, πιο ευθυγραμμισμένοι με τον εαυτό μας από ποτέ. Όταν επιλέγουμε να κινηθούμε προς τα εκεί που θέλουμε, τότε υπάρχει αμέσως μια εσωτερική ανακούφιση και στην συνέχεια μια σταδιακή ενδυνάμωση όσο κάνουμε περισσότερες επιλογές προς αυτή την κατεύθυνση. Μας έχουν μάθει να φοβόμαστε τις συνέπειες της αλήθειας και έτσι να τις αποφεύγουμε και να εθελοτυφλούμε. Θα βρούμε το θάρρος να επιλέξουμε την αλήθεια και να κάνουμε τον κόσμο ένα πραγματικά ασφαλές μέρος σε φυσικό, νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο ή θα τον μετατρέψουμε σε ένα ακόμα πιο ανασφαλές μέρος για χάρη μιας εύθραυστης και ψεύτικής ασφάλειας; Ο άνθρωπος έχει ελεύθερη βούληση να κάνει επιλογές. Δεν θα μας την πάρει κανένας ότι και να συμβεί. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ασκούν όλο και μεγαλύτερη πίεση. Και ο καθένας από εμάς μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να επιλέξει να δει όλη αυτή τη πίεση, σαν ευκαιρία μεταστοιχείωσης, καταλύτη εξέλιξης και από κάρβουνο να γίνει διαμάντι. Η σταθερότητα και η ασφάλεια αυτή τη περίοδο της παγκόσμιας μετάβασης, είναι η προσαρμοστικότητά μας στις αλλαγές. Ο τρόπος ζωής που είχαμε μέχρι τώρα, δεν ήταν βιώσιμος. Καλούμαστε να κατευθύνουμε την προσοχή και την ενέργειά μας, να δημιουργήσουμε τον κόσμο που επιθυμεί η ψυχή μας να εκφραστεί, ανακαλύπτοντας το νόημα της ζωής.

Το σύνολο των καταστάσεων που αφορούν την πανδημία, είναι η αποτυχία του ανθρώπου, να συναισθανθεί τον άλλο άνθρωπο, τα ζώα, την φύση. Είναι το αποτέλεσμα της παρακμής και της φθοράς, που τον οδήγησε η ναρκισσιστική συμπεριφορά του απέναντι σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η αποτυχία του να ενσωματώσει μέσα του, το περιβάλλον, την φύση και τους άλλους ανθρώπους, κάνοντας τα κομμάτια του εαυτού του. Το αποτέλεσμα της αδυναμίας του να αναπτύξει σχέσεις αγάπης και πραγματικής σύνδεσης με τον κόσμο γύρω του.

Οι προσωπικές μας πυξίδες του φόβου που έχουν ενεργοποιηθεί, μας αποκαλύπτουν ταυτόχρονα τις επιλογές αγάπης και εξέλιξης που έχουμε για να βρούμε την διέξοδο. Λαμβάνουμε κάλεσμα, να μεταβούμε σε μια κατάσταση ύπαρξης, η οποία περιλαμβάνει και ενσωματώνει την βαθιά γνώση του ανθρώπου, τις πνευματικές, συναισθηματικές και ηθικές συνθήκες που μπορεί να αναπτυχθεί και τον τρόπο που είναι ενωμένος με την φύση και τις κοσμικές δυνάμεις. Καλούμαστε να αισθανθούμε τους άλλους και τον πλανήτη βαθιά μέσα μας, σαν τον εαυτό μας και να πορευτούμε όλοι μαζί στο μονοπάτι της αλήθειας, με βήματα ευγενικά και αυθεντικά…

«Ν’ απομείνεις μόνος και ν’ αρχίσεις να πλάθεις εσύ με μονάχα την δύναμή σου, έναν κόσμο που να μην ντροπιάζει την καρδιά σου»

«Για να ανέβεις στον ουρανό, πρέπει να πάρεις φόρα από τον πάτο της κόλασης»

~Νίκος Καζαντζάκης

«Είναι η βαρβαρότητα. Την βλέπω να έρχεται μεταμφιεσμένη, κάτω από άνομες συμμαχίες και προσυμφωνημένες υποδουλώσεις. Δεν θα πρόκειται για φούρνους του Χίτλερ ίσως αλλά για μεθοδευμένη και οιωνεί επιστημονική καθυπόταξη του ανθρώπου. Για τον πλήρη εξευτελισμό του. Για την ατίμωσή του»

~Οδυσσέας Ελύτης

«Κάθε νόσος ξεκινά πρώτα από την ψυχή και μετά καταλήγει στο σώμα»

«Είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική, αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τί είναι ο άνθρωπος»

«Ωφελέειν, ή μη βλάπτειν»

~Ιπποκράτης, ο Πατέρας της Ιατρικής

«Δεν είναι δείγμα υγείας να είσαι καλά προσαρμοσμένος σε μια βαθιά άρρωστη κοινωνία»

~Jiddu Krishnamurti

«Αν θέλετε να βρείτε τα μυστικά του σύμπαντος, σκεφτείτε από την άποψη της ενέργειας, της συχνότητας και των δονήσεων»

~Nikola Tesla

«Αυτό που έχουμε ονομάσει ύλη είναι ενέργεια της οποίας η δόνηση έχει μειωθεί τόσο ώστε να είναι αντιληπτή στις αισθήσεις. Δεν υπάρχει ύλη»

~Albert Einstein

«Η ανυπακοή των πολιτών είναι ιερό καθήκον όταν η εξουσία γίνεται άνομη και διεφθαρμένη»

«Με έναν ήρεμο και ευγενικό τρόπο μπορείς να ταρακουνήσεις τον κόσμο»

~Mahatma Gandhi

«Το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι. Μόνο το φως μπορεί να το κάνει αυτό. Το μίσος δεν μπορεί να διώξει το μίσος. Μόνο η αγάπη μπορεί να το κάνει αυτό»

«Καθένας έχει την ηθική υποχρέωση να παραβαίνει άδικους νόμους»

~Martin Luther King

«Μέχρι να κάνεις το ασυνείδητο, συνειδητό, εκείνο θα κατευθύνει τη ζωή σου και εσύ θα το ονομάζεις μοίρα»

«Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω»

~Carl Jung

Κέλλυ Κωστούλια

Δασοπονία και Διαχείριση Φυσικού Περιβάλλοντος

Εναλλακτικές θεραπείες