Άρθρα - Συνεντεύξεις

panselinos

Νοητική αναγέννηση και αναβάθμιση της επικοινωνιακής μας δραστηριότητας

Στις 14 Δεκεμβρίου, η παγωμένη Πανσέληνος στους Διδύμους, μας προετοιμάζει για τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων. Το αστρολογικό αρχετυπικό ζευγάρι Ήλιου – Σελήνης πραγματοποιεί όψη αντίθεσης στον άξονα Τοξότη – Διδύμου, αφυπνίζοντας για τελευταία φορά αυτόν τον χρόνο, τις συμπαντικές ενέργειες οι οποίες, θα χτυπήσουν ξανά την πόρτα του υποσυνείδητου εαυτού μας, αναταράσσοντας την φαινομενική ηρεμία. Εκείνοι που θα δεχτούν πιο έντονα τα χριστουγεννιάτικα δώρα των κοσμικών ενεργειών, είναι κυρίως όσοι ανήκουν στα μεταβλητά ζώδια: Δίδυμοι, Παρθένοι, Τοξότες και Ιχθύες, καθώς και όσοι έχουν ωροσκόπο ή προσωπικούς πλανήτες σε αυτά.

Η Διδυμίσια επικοινωνιακή Πανσέληνος ξεκινάει τις συνομιλίες της με τον Ήλιο και τον Κρόνο που βρίσκονται σε σύνοδο, στον Τοξότη, στις οποίες το κεντρικό θέμα είναι η ευελιξία και η επαναξιολόγηση των σκέψεων μας και των τρόπων που συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες από το γύρω περιβάλλον. Η ανάλαφρη και πολυποίκιλη ενέργεια του φεγγαριού, μας καλεί να τοποθετήσουμε την ζωή μας, κάτω από το αστρικό μικροσκόπιο και να δούμε, αν ζούμε μια ζωή ελεύθερη ή μια ζωή που διέπεται από ένα σωρό κανόνες, καθήκοντα και καθωσπρεπισμούς. Ο κυβερνήτης των Διδύμων, ο αγγελιοφόρος Ερμής βρίσκεται στον Αιγόκερω, σε σύνοδο με τον άρχοντα του κάτω κόσμου Πλούτωνα, δημιουργώντας ένα κλίμα αφαίμαξης και απογύμνωσης των ψευδών σκέψεων, αφήνοντας μας εκτεθειμένους στην αλήθεια. Ο σκοτεινός αρχηγός Πλούτωνας, μας ωθεί να αναθεωρήσουμε και να γκρεμίσουμε τις παλιές μας πεποιθήσεις, οι οποίες δεν εξυπηρετούν πλέον τους εξελικτικούς μας σκοπούς. Σε ποιους τομείς της ζωής μας, χρειάζεται να σηκώσουμε το ύψος της φωνής μας και να διεκδικήσουμε την πραγματικότητά μας; Ο Ερμής αντιπροσωπεύει την γέφυρα μεταξύ του ανώτερου και του κατώτερου νου. Οι προσπάθειές του για επικοινωνία, μπορεί να μπλοκαριστούν, να εκθέσουν μέσα από το υπόγειο του υποσυνειδήτου μας πληγές, ελαττώματα και άλλες σκοτεινές πτυχές της ψυχής μας. Θα υπάρξει μεγάλη ένταση στις συνομιλίες μας και είναι πιθανόν κάποιοι να μπουν στον πειρασμό, να χρησιμοποιήσουν τα λόγια τους, προκειμένου να εξουσιάσουν, να πληγώσουν ή να χειραγωγήσουν.

Παγιδεύσαμε μόνοι μας τον εαυτό μας και τώρα έχουμε την ευκαιρία, να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας, έτσι ώστε να πετύχουμε την απελευθέρωση, μέσω μιας βαθύτερης και ουσιαστικής σύνδεσης, με τον εαυτό μας, τους άλλους ανθρώπους, τη φύση και τον κόσμο. Ο πειθαρχημένος και αυστηρός Κρόνος, στον ανεξάρτητο αναζητητή Τοξότη, προσπαθεί να επιβάλλει κάποια μαθήματα που είναι απαραίτητα για την διαπαιδαγώγηση του εαυτού μας. Ένας κύκλος εξελίξεων, που αφορά καταστάσεις και άτομα που μας εξουσίαζαν και μας περιόριζαν την ελευθερία της σκέψης και του λόγου, ετοιμάζεται να κλείσει. Θα υπάρξουν έντονες λεκτικές συγκρούσεις και λογομαχίες, που θα οδηγήσουν σε τελειωτικό αποχωρισμό σχέσεων, προκειμένου να μπορέσουμε επιτέλους να προχωρήσουμε στο μέλλον, χωρίς περιττές αποσκευές. Ο Δίδυμος είναι ένα ζώδιο που αποτελεί ζωντανή έκφραση της επίγνωσης της δυαδικότητας. Οι ενέργειές του, μας καλούν να αποκτήσουμε επίγνωση των γεγονότων, των καταστάσεων και των ανθρώπων που υπάρχουν στην ζωή μας. Να συνειδητοποιήσουμε αν μας βοηθούν στην ανάπτυξη και την εξέλιξή μας ή μας μπλοκάρουν και στη συνέχεια να κάνουμε διαχωρισμούς, διακρίσεις και να οριστικοποιήσουμε τις επιλογές μας. Είναι ζωτικής σημασίας να πραγματοποιήσουμε αλλαγές, στον τρόπο που σκεφτόμαστε και που αντιλαμβανόμαστε το γύρω περιβάλλον μας και κατ’ επέκταση τον κόσμο.

Οι Δίδυμοι μαθαίνουν με εξαιρετική ευκολία ξένες γλώσσες ενώ ο Τοξότης παθιάζεται με την αναζήτηση της ξένης κουλτούρας και τις φιλοσοφικές αναζητήσεις. Όταν μαθαίνεις μια νέα γλώσσα, αλλάζει ο τρόπος που επεξεργάζεσαι τις σκέψεις σου, με αποτέλεσμα να δημιουργείς νέες αντιλήψεις, με τις οποίες κατανοείς το περιβάλλον. Ο γλωσσολόγος Benjamin Lee Worf, αναφέρει ότι οι Ινδιάνοι Χόπι, χρησιμοποιούν ρήματα για κάποιες έννοιες όπως ο κεραυνός και ο θόρυβος, ενώ οι αγγλόφωνοι, χρησιμοποιούν για τις ίδιες λέξεις ουσιαστικά, το οποίο σημαίνει ότι οι Χόπι, αντιλαμβάνονται αυτές τις έννοιες, σαν γεγονότα ενώ οι αγγλόφωνοι, σαν πράγματα. Επίσης ο Χρόνος είναι κάτι που βλέπουμε σαν πράγμα, επειδή χρησιμοποιούμε γι’ αυτόν λέξεις (ώρες, λεπτά, μέρες, μήνες), με τις οποίες μπορούμε να τον υπολογίσουμε. Η γλώσσα δεν είναι μια απλή τεχνική που χρησιμοποιούμε για να εκφράσουμε ιδέες, σκέψεις και συναισθήματα. Στην ουσία ταξινομεί και οργανώνει τις εμπειρίες που λαμβάνουν οι αισθήσεις μας. Άνθρωποι που μιλούν διαφορετικές γλώσσες, αντιλαμβάνονται διαφορετικά την πραγματικότητα. Οι Ιάπωνες για παράδειγμα έχουν περισσότερες λέξεις για να περιγράψουν το μπλε χρώμα και έτσι, συνηθίζουν να αντιλαμβάνονται περισσότερες αποχρώσεις του μπλε. Η εκμάθηση μιας γλώσσας μπορεί να αλλάξει την δομή του εγκεφάλου, παράγοντας νέες νευρικές οδούς και συνάψεις και να ρυθμίσει την αντίληψη. Η Πανσέληνος στους Διδύμους μας καλεί να κάνουμε αυτές τις αλλαγές, στις σκέψεις μας και στην επικοινωνία μας, με τον εαυτό μας και τους άλλους, προκειμένου να επεκτείνουμε την αντίληψή μας και να εξελιχθούμε, σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Όπως η Dr. Louise Banks στην ταινία Arrival, προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους εξωκοσμικούς επισκέπτες, με έναν ήρεμο τρόπο, απορρίπτοντας τους φόβους της, για το διαφορετικό και αγκαλιάζοντας την επιθυμία της για ουσιαστική και ειλικρινή επικοινωνία, έτσι και εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε με τον εαυτό μας, τους ανθρώπους και τα άλλα πλάσματα με τα οποία κατοικούμε στον πλανήτη.

Αν ο τρόπος που έχετε επιλέξει μέχρι τώρα να επικοινωνείτε με τους άλλους, σας έχει δημιουργήσει συναισθηματικά κενά, μπλοκαρίσματα, θυμό, στεναχώρια και ένα σωρό άλλα συναισθήματα χαμηλής δονητικής φύσεως, τα οποία σας έχουν αποπροσανατολίσει, τότε είναι καιρός να βρείτε την πυξίδα σας και να θεραπεύσετε τον εαυτό σας και τις σχέσεις σας, έτσι ώστε να αισθάνεστε χαρούμενοι, γεμάτοι πάθος και αισιοδοξία. Μεταφέρετε συνειδητά την προσοχή σας, σε θετικά γεγονότα, καταστάσεις και άτομα, και έτσι θα συντονιστείτε σε ανώτερες δονήσεις και θα επανακτήσετε τον έλεγχο του μυαλού σας. Διαβάστε ένα βιβλίο, ξεκινήστε την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας, ερευνήστε μια νέα κουλτούρα, ανοίξτε τους ορίζοντές σας, παρακολουθήστε μια ταινία που σας διεγείρει πνευματικά και προτιμήστε διανοητικές δραστηριότητες, που τροφοδοτούν την νοητική σας περιέργεια. Ανταλλάξτε απόψεις με περιπετειώδη άτομα που έχουν ενδιαφέροντα, προκειμένου να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας και μην αφήνετε αρνητικά και ασθενικά άτομα, να επηρεάζουν τον ηθικό σας κώδικα, την αυτοέκφραση και την αξιοπρέπειά σας. Οι λέξεις που επιλέγουμε για να μιλάμε στον εαυτό μας και στους άλλους ανθρώπους, πρέπει να εκπέμπουν τις δονήσεις και τα κραδασμικά εκείνα, που είναι συντονισμένα με ότι νιώθουμε πραγματικά. Αν δεν είναι ο αληθινός μας εαυτός συντονισμένος με αυτά που λέμε και καταφεύγουμε σε ψέματα, αναλήθειες και αναξιοπιστίες, τότε πριν νοσήσουν και καταστραφούν οι σχέσεις μας, θα νοσήσουμε πρώτα απ’ όλα εμείς και θα παγιδευτούμε σε μια ζωή ψεύτικη, όπου κάθε μέρα θα είναι απλά μια βαρετή επανάληψη της προηγούμενης. Η σωστή επιλογή λέξεων σε μια συζήτηση είναι θεραπεία τόσο για εμάς, όσο και για τα άτομα που έχουμε απέναντί μας. Θα πρέπει να προσέξουμε να διαχωρίσουμε ποιες σκέψεις είναι δικές μας και ποιες των άλλων, καθώς η συναισθηματική ένταση που θα προκύψει από αυτή τη Πανσέληνο θα βρει διέξοδο στους τρόπους που επικοινωνούμε, δημιουργώντας σημαντικό αντίκτυπο, στο φιλικό μας περιβάλλον, στο περιβάλλον της οικογένειάς μας, της ερωτικής μας σχέσης και της εργασίας μας.

Η Πανσέληνος αυτή, με την επιρροή του αυστηρού Κρόνου, του επαναστάτη Ουρανού, του σκοτεινού Πλούτωνα και του αισιόδοξου ευεργέτη Δία, προσφέρουν μια ενέργεια πολυποίκιλη, ασταθής και πολύπλευρη, όπως είναι και οι Δίδυμοι. Ο επεκτατικός κυβερνήτης του φλογερού κυνηγού της γνώσης Τοξότη, Δίας, ο οποίος βρίσκεται στον Ζυγό, κάνει αρμονικές όψεις με τον Ήλιο και την Πανσέληνο και έτσι αναλαμβάνει τον ρόλο του μεσολαβητή, δημιουργώντας μέσα από την αισιοδοξία και την πίστη, χώρο για να ξεκινήσουμε έναν καινούργιο κύκλο εξέλιξης, ο οποίος επικεντρώνεται στον μετασχηματισμό και αναδόμηση της σκέψης μας. Καθαρίστε τις κεραίες τις επικοινωνίας σας και μην αφήνετε παράσιτα από ξένα κανάλια να εισχωρούν στις δικές σας εκπομπές. Η Διδυμίσια ενέργεια, ακριβώς όπως τα ξωτικά των Χριστουγέννων, είναι αεικίνητη, με τάση για αταξίες και με στόχο να αναστατώσει και να πειράξει τους γύρω της. Ο Ήλιος και ο Κρόνος στον Τοξότη, λειτουργούν σαν αντίβαρο και αντισταθμιστές των εκρήξεων που ετοιμάζει η Πανσέληνος στους Διδύμους. Αυτή τη περίοδο η συναισθηματική μας κάλυψη, πρέπει να τροφοδοτηθεί με την ουσιαστική επικοινωνία και όχι την ψευδοεπικοινωνία. Ο Κρόνος δημιουργεί κάποια εμπόδια στην αυτοέκφραση, τα οποία θα πρέπει να ξεπεράσουμε. Θα βρούμε απαντήσεις σε προβλήματα που μας απασχολούσαν μέχρι τώρα και θα οδηγηθούμε να πάρουμε αποφάσεις που θα μας αλλάξουν την ζωή.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι ενέργειες του δυαδικού Διδύμου και του κοινωνικού ακτιβιστή Τοξότη, μας οδηγούν να συνειδητοποιήσουμε ότι ένα μέρος της ανθρωπότητας αδιαμφισβήτητα οδηγείται προς την ηθική διαφθορά και εξαχρείωση, ενώ ένα άλλο κομμάτι της ανθρωπότητας βελτιώνεται και προοδεύει. Εμείς σε ποια πλευρά είμαστε συντονισμένοι; Είμαστε Πνευματικά επαρκείς με αυτοπεποίθηση ή ανεπαρκείς και εκτεθειμένοι στον φόβο; Το κλειδί που ξεκλειδώνει αυτό το μυστήριο βρίσκεται στον στρόβιλο των καθημερινών μας σκέψεων.

«Language is the first weapon drawn in a conflict»

Arrival movie 2016

«If you correct your mind, the rest of your life will fall into place»

Lao Tzu

«Our life is the creation of our mind»

Buddha

Της Κέλλυ Κωστούλια

Παραψυχολόγος

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.