Ένα παλιό φόρεμα που έχει χρόνια στην ντουλάπα της μπορεί να γίνει η αφορμή. Ή το ύφασμα από κάποιο παλιό, ξεχασμένο μαξιλάρι που κανείς δεν θυμάται πια την ύπαρξη του. Η Τζένα Σοφού, μισή Ελληνίδα μισή Ιταλίδα, έχει στήσει το πιο χαρούμενο και δραστήριο εργαστήριο δημιουργίας στο σπίτι της, φτιάχνοντας με τα χέρια της στιλάτα, όμορφα, πολύχρωμα και εύχρηστα αντικείμενα από μαλακά υφάσματα, δίνοντας πάντα προτεραιότητα στα ανακυκλώσιμα υλικά.
Κάτι που μπορούσε πολύ εύκολα να περάσει από το μυαλό των περισσοτέρων από εμάς, το να πάρουμε βελόνα και κλωστή -ή ακόμα και μία ραπτομηχανή- για να αρχίσουμε να φτιάχνουμε ολομόναχοι πράγματα που λαχταράμε ή που χρειαζόμαστε, στην περίπτωση της Tζένας δεν έμεινε απλά μία ουτοπική φαντασίωση, αλλά έγινε χειροποιαστή πραγματικότητα με συνοπτικές διαδικασίες.
Από την σκέψη του να φτιάξει μόνη τις κουρτίνες του σπιτιού της μέχρι το σημείο που πέρασε ένα μέτρο γύρω από τους ώμους της και με φόντο τα αμέτρητα βιβλία της, άρχισε να σχεδιάζει από το μηδέν παιχνιδιάρικα ρούχα και αξεσουάρ για όλες τις ώρες της ημέρας, για κάθε προσωπικότητα και κάθε στυλ, τα πράγματα έγιναν αληθινά αυθόρμητα και βιαστικά, με την ίδια ορμή που ξεκινάνε όλες οι παράτολμες και παράλληλα δημιουργικές ιδέες.
Τώρα το HandMade By ZenaViet έχει πάρει σάρκα και οστά και βάζει στοίχημα ότι μπορεί να προσθέσει στον τρόπο που ντυνόμαστε λίγη ακόμα ευσυνειδησία για το περιβάλλον, περισσότερη προσωπικότητα και μπόλικη χαριτωμενιά. Και, γιατί όχι, να μας μάθει να ντυνόμαστε λίγο παραπάνω σαν βέρες Ιταλίδες, που για τη Τζένα είναι χωρίς αμφιβολία οι πιο καλοντυμένες γυναίκες στην Ευρώπη - γιατί έτσι.
-Πως γεννήθηκε η ιδέα για το Handmade by ZenaViet;
Όλα ξεκίνησαν όταν κάποια στιγμή πριν από μερικά χρόνια θέλησα να φτιάξω κουρτίνες για το σπίτι μου. Και αποφάσισα να μάθω να χρησιμοποιώ ραπτομηχανή για να επιδιορθώνω μόνη μου ό,τι χρειάζεται. Τελικά άρχισα να δοκιμάζω συνέχεια πράγματα. Με μάγεψε. Μετά έμαθα να πλέκω. Αρχικά έφτιαχνα δώρα για φίλους και συγγενείς κ κάποια στιγμή, αφού είδα ότι υπήρχε θετική ανταπόκριση, και με παρότρυνση του άντρα μου είπα να κάνω ένα βήμα παραπέρα.
-Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείς στην ανακύκλωση των υφασμάτων;
Οι περισσότερες γυναίκες έχουμε άπειρα ρούχα στις ντουλάπες μας. Τα οποία έχουμε βαρεθεί ή δε χρησιμοποιούμε. Έτσι, είτε από δικά μου ρούχα είτε από φίλες βρίσκω το ύφασμα που χρειάζομαι.
-Τι προϊόντα μπορεί να βρει κάποιος στη σελίδα σου;
Ανάλογα και με την εποχή, από στολίδια, σκουφάκια, κορδέλες πλεκτές, κορδέλες υφασμάτινες, λαστιχάκια μαλλιών τσάντες υφασμάτινες, νεσεσέρ υφασμάτινα, μαξιλαράκια διακοσμητικά σουβερ πλεκτα και υφασμάτινα, φούστες, και προσεχώς έρχονται κ άλλα γιατί μ αρέσει να εξελίσσομαι.
-Ποια είναι η γνώμη σου για το «fast fashion»;
Είναι αναγκαίο κακό. Όταν δεν υπάρχουν χρήματα, για να ντυθείς θα απευθυνθείς εκεί. Όταν βγάζεις 500 ευρώ δε μπορείς να δώσεις 100 για παντελόνι. Θα δώσεις 15. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Από κει και πέρα υπάρχει και η σπατάλη που λέγαμε. Και με αυτό πια δε συμφωνώ.
-Πιστεύεις ότι οι γυναίκες στην Ελλάδα ντύνονται με προσωπικό στυλ;
Πιστεύω πως έχει αρχίσει κάτι να γίνεται.
-Γιατί πιστεύεις ότι οι Ιταλίδες ειναι οι πιο καλό ντυμένες στην Ευρώπη;
Γιατί είναι.
-Tι κάνουν διαφορετικά από τις Ελληνίδες;
Δεν είναι απλώς ότι κάνουν κάτι συγκεκριμένομε διαφορετικό τρόπο. Είναι όλη η κουλτούρα τους διαφορετική. Ακόμα και οι μεγαλύτερες ηλικιακά γυναίκες φροντίζουν να είναι πάντα περιποιημενες. Η Ιταλία είναι συνώνυμο της μόδας.
-Τι νέο ελπίζεις πως θα φέρει η δικιά σου δημιουργία;
Δε ξέρω αν θα φέρω κάτι νέο, είναι δύσκολο να πεις πως θα κάνω κάτι καινούργιο. Έχουν γίνει τόσα πράγματα. Αυτό που σίγουρα θέλω, είναι ναι είμαι αυθεντική, να μαθαίνω καινούργια πράγματα, να δημιουργώ και να συνεχίσω να ανακυκλώνω.
-Που μπορούμε να βρούμε τα προϊόντα σου;
Στις σελίδες μου στο Facebook και Instagram handmade_by_ZenaViet και σε διάφορα μπαζάρ. Για παράδειγμα, τη Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, μαζί με άλλους δημιουργούς θα βρίσκομαι στο Τζώννυ Ντέπυ, δίπλα από το μετρό του Χολαργού.
Πηγή: womantoc.gr
Συνέντευξη: Αναστασία Τουρούτογλου