Άρθρα - Συνεντεύξεις

Επιστολή στα «Μηλέικα Νέα» απέστειλε η συντοπίτισσα μας κα. Σοφία Νίνου (του Κωνσταντίνου) εστιάζοντας στο θέμα της παιδείας και επικείμενης ημερίδας στη Μήλο, καλώντας τον δήμαρχο Μήλου Μανώλη Μικέλη να υλοποιήσει κάτι που δεν πρόλαβε η προηγούμενη δημοτική αρχή.

«Το μέλλον αυτού του τόπου ανήκει στα παιδιά μας, σίγουρα το να έχουν μια στέγη κι ένα πιάτο φαγητό είναι πρωταρχικό μέλημα όλων των γονέων, όμως θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι στηρίζονται σε εμάς για να πατήσουν γερά στα πόδια τους, για να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και να προδιαγράψουν την δική τους λαμπρή, μοναδική πορεία!

Τον Απριλίου του 2019 λοιπόν, σε μια ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο των παιδιών μου, είχα την ευκαιρία να ακούσω από τον στόμα ενός πραγματικά ενημερωμένου καθηγητή ότι αφορά το μέλλον των παιδιών μας! Ο καθηγητής ήταν εκεί για παρά πολλές ώρες για να ενημερώσει γονείς και μαθητές, για τις αλλαγές του συστήματος, για τα μόρια , για το ποιες σχολές αξίζουν και ποιες όχι, για το τι χρειάζεται ένας μαθητής να έχει εφόδια στις γνώσεις του πριν βγει στην αγορά εργασίας, και για όλα αυτά που αφορούν τα παιδιά μας και το μέλλον τους. Πρόθυμος να λύσει όλες τις απορίες γονέων και μαθητών και να βοηθήσει τα παιδιά στην σωστή επιλογή μιας σχολής που να τους ταιριάζει απόλυτα!

Πραγματικά ενθουσιασμένη από αυτήν την εμπειρία, τον προσέγγισα και τον ρώτησα εάν μπορεί να βοηθήσει και τα παιδιά της Μήλου Μετά την θετική του απάντηση, απευθύνθηκα στην τέως Δημοτική Αρχή του νησιού που παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε για το συγκεκριμένο εγχείρημα, δυστυχώς η προεκλογική περίοδος τις υπερκάλυψε.

Το αποτέλεσμα υπήρξε άκαρπο και λυπάμαι ιδιαιτέρως καθώς ο καθηγητής θα μπορούσε να κατέβει στην μήλο και μάλιστα μου πρότεινε να έρθει και ένας συνάδελφος του, ώστε να μπορέσουν να κάνουν και τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού σε όσα περισσότερα παιδιά μπορούσαν! Να σημειώσω ότι υπάρχουν ψυχομετρικά τεστ που βοηθούν τους μαθητές να επιλέξουν σωστά την κατεύθυνση που τους ταιριάζει , ένα από αυτά είναι το τεστ «Άριστον» και δυστυχώς στο νησί δεν υπάρχει καθηγητής εξιδανικευμένος για να το πραγματοποιήσει.

Στο παρελθόν έμαθα ότι η Βαρυτίνη έφερνε καθηγητή για τα παιδιά των εργαζομένων της. Πέραν τούτου, ακόμα και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων μου γύρισαν την πλάτη με την λογική «και που να τρέχουμε τώρα», σε λίγο δίνουν πανελλήνιες, άστο για του χρόνου, κλπ. κλπ. κλπ… Η προσπάθεια όμως τουλάχιστον από μεριάς μου δεν σταμάτησε γιατί είμαι μητέρα δυο παιδιών και γνωρίζω πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα αυτό.

Πριν μερικές ημέρες, επανήλθα και προσπάθησα να επικοινωνήσω μέσω μηνυμάτων με τον Δήμαρχο κ.Μικέλη...πραγματικά εξεπλάγην καθώς διάβασε το μήνυμα μου και με αγνόησε παντελώς...και ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ πραγματικά τι σας ενδιαφέρει περισσότερο σε αυτόν τον τόπο; Η επίλυση του κυκλοφοριακού στον Τριοβάσαλο; Η αποκομιδή των απορριμμάτων; εάν έκλασε η γειτόνισσα; ΛΥΠΑΜΑΙ γιατί όλα αυτά και άλλα τόσα ήσσονος σημασίας δεν σας αφήνουν να ασχοληθείτε με τα πραγματικά και ουσιαστικά προβλήματα...και φυσικά με την επίλυση αυτών.»

Σοφία Νίνου του Κωνσταντίνου