Δήμος Μήλου

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου κ. Απόστολος Γκαγκάκης εισηγούμενος το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης απηύθυνε τα θερμά συλλυπητήρια του ιδίου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στους οικείους του εκλιπόντα Γρηγορίου Μπελιβανάκη.

Ακολούθως, έδωσε τον λόγο στον Δημοτικό Σύμβουλο, Πρόεδρο της Επιτροπής Μουσειακών Χώρων, Εκθεσιακών Εκδηλώσεων & Ιστορικού Αρχείου και Πρόεδρο της Επιτροπής Προστασίας και Αναβάθμισης Αρχιτεκτονικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Δήμου Μήλου, κ. Αβέρκιο Γαϊτανή, ο οποίος απηύθυνε θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντα Γρηγορίου Μπελιβανάκη, τόνισε την πλούσια συγγραφική του δράση και ανάμειξη στα θέματα πολιτισμού του Δήμου μας και πρότεινε το υπό σύσταση Ιστορικό Αρχείο – Δημοτική Βιβλιοθήκη να λάβει το όνομά του καθώς επίσης το ΔΣ να υιοθετήσει την συλλυπητήρια επιστολή του Δημάρχου Μήλου και να την συμπεριλάβει στο σχετικό ψήφισμα.

Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στον Δήμαρχο κ. Εμμανουήλ Μικέλη, ο οποίος εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντα Γρηγορίου Μπελιβανάκη και τόνισε την εποικοδομητική συνεργασία του με τον Δήμο και την πολύτιμη συνεισφορά του στα θέματα πολιτισμού μέσω των Επιτροπών στις οποίες ήταν μέλος.

Επιπλέον, τον λόγο έλαβε και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μαρτάκης Γεώργιος, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να τιμηθεί ο Γρηγόριος Μπελιβανάκης για το πλούσιο συγγραφικό του έργο και τη συνολική προσφορά του στο νησί μας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε το ΔΣ να αποφασίσει σχετικά με την έκδοση ψηφίσματος προς τιμή της μνήμης του εκλιπόντα Γρηγορίου Μπελιβανάκη,

Το ΔΣ μετά από διαλογική συζήτηση

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Την έκδοση του πιο κάτω ψηφίσματος:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου μετά τον θάνατο του ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΜΠΕΛΙΒΑΝΑΚΗ συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, και με την υπ’ αριθ. 145 / 2020 ομόφωνη απόφασή του, εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα :

1.Εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και απευθύνει τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του μεταστάντος. Παράλληλα υιοθετεί τη συλλυπητήρια επιστολή του Δημάρχου Μήλου κ. Εμμανουήλ Μικέλη, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ και έχει ως κάτωθι:

«Σήμερα η Μήλος αποχαιρετά τον συμπολίτη μας Γρηγόριο Μπελιβανάκη, έναν λάτρη της Ιστορίας της Μήλου, που αγαπούσε έμπρακτα το νησί μας. Το μοναδικό συγγραφικό, συλλεκτικό και πολιτιστικό του Έργο υφαίνει την κληρονομιά μας και πλουτίζει όλους τους Μηλιούς. Τόσο τα βιβλία όσο και η ηλεκτρονική ενημέρωση των συμπολιτών με τίτλο «Απόψεις» τον χαρακτήριζαν έως τις τελευταίες ημέρες της ζωής του. Ο καθαρός τρόπος γραφής, η γλωσσική αρτιότητα, η κριτική στάση απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις, το χιούμορ και η διεισδυτική ματιά στα γεγονότα, συνθέτουν την αναλλοίωτη στο χρόνο ταυτότητά του. Μια ταυτότητα που είναι αδύνατον να ξεθωριάσει από τις μνήμες μας.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του αλλά και σε όλους εμάς που χάσαμε ένα φωτεινό ορόσημο Πολιτισμού και Ιστορίας και ένα κορυφαίο υπόδειγμα πνευματικής προσωπικότητας και ιδεολογίας.

Αείμνηστε συμπατριώτη μας Γρήγορη Μπελιβανάκη, σε ευχαριστούμε για όσα μας χάρισες!

Αιώνια η μνήμη σου!»

Δήμος Μήλου

2.Να ονομαστεί το προς ίδρυση Ιστορικό Αρχείο της Μήλου «Ιστορικό αρχείο Γρηγορίου Μπελιβανάκη».

3.Να δημοσιευθεί το ψήφισμα στις τοπικές εφημερίδες και ηλεκτρονικά Μ.Ε.Ε.