Δήμος Μήλου

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου η συνεδρίαση της Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Δήμου Μήλου με την εισήγηση της Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής οι Διαπιστώσεις και οι Στόχοι είναι οι εξής:

«Σε μια εποχή έντονων ανταγωνιστικών πιέσεων μετά τη δυναμική επανάκαμψη στο χώρο του Τουρισμού από Τουρκία, Αίγυπτο, Τυνησία, Μαρόκο και Κροατία, η Μήλος καλείται:

1. Να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς που έχει διασφαλίσει μέχρι σήμερα ώστε να «περιχαρακώσει» την τουριστική περίοδο σε επίπεδο αφίξεων και πληρότητας.

2. Να ενισχύσει την παρουσία της τόσο στις υπάρχουσες όσο και σε νέες αγορές εξειδικεύοντας το τουριστικό της προϊόν σε ομάδες πληθυσμού που ταξιδεύουν εκτός αιχμής ώστε να επεκτείνει περαιτέρω το επισκέψιμο διάστημα.

3. Να αναζητήσει τρόπους μεγιστοποίησης τόσο των εσόδων όσο και της μέσης παραμονής στρεφόμενη σε ακόμα περισσότερα ποιοτικά στοιχεία των υποψήφιων επισκεπτών του νησιού.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να επιτύχει εφόσον:

1.Διατηρήσει την παρουσία της σε βασικές αγορές μέσω εκθεσιακών συμμετοχών, στο πλαίσιο του προγράμματος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

2. Επεκτείνει την παρουσία της και σε νέες αγορές ( ΗΠΑ, Ισπανία, Κύπρος κ.α.)

3. Συνεχίσει την οργάνωση επισκέψεων από σημαντικούς δημοσιογράφους και Bloggers, σχετικούς με το διαμορφωμένο τουριστικό προϊόν του νησιού.

4. Συμμετέχει σε κοινές δράσεις με άλλους προορισμούς στο εξωτερικό .

5. Προσεγγίσει διακινητές με εξειδίκευση στον ποιοτικό , καθώς και σε ειδικές μορφές τουρισμού

6. Αναδείξει την ιστορική καθώς επίσης και την γεωλογική της κληρονομιά

7. Ενθαρρύνει τις επαγγελματικές δραστηριότητες που θα διαμορφώσουν νέα και ποιοτικά τουριστικά προϊόντα.

Στόχος μας είναι:

1.Να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό επίπεδο οι διασυνδέσεις με παράγοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα αναδείξουν το νησί ως προορισμό διάρκειας και ποιότητας.

2. Να αναζητηθούν πρωτότυπες δράσεις μέσω συνεργειών με ιδιωτικούς φορείς το αντικείμενο των οποίων συνάδει με τα χαρακτηριστικά του νησιού και τη στρατηγική του.

3. Να αναληφθούν δράσεις σε τοπικό επίπεδο ώστε να αυξηθεί ο βαθμός ικανοποίησης των επισκεπτών

Στο πλαίσιο αυτό:

1. Αξιοποιούμε γνωριμίες από συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των εκθεσιακών συμμετοχών με στόχο τη φιλοξενία στο νησί σημαντικών δημοσιογράφων και Bloggers.

2. Πραγματοποιούμε επαφές με ταξιδιωτικούς οργανισμούς που διακινούν ποιοτικό Τουρισμό από το εξωτερικό με στόχο τη διασύνδεσή τους με το νησί και τους τοπικούς επαγγελματίες.

3. Σχεδιάζουμε παρουσιάσεις σε τουριστικούς πράκτορες, δημοσιογράφους, bloggers κλπ

4. Υποβάλλουμε προτάσεις προβολής μέσω φωτογράφισης στο νησί από καταξιωμένους οίκους μόδας και ομορφιάς με στόχο τη σύνδεση της Μήλου με την Αφροδίτη.

5. Προχωράμε σε δράσεις για την καλύτερη οργάνωση και προβολή των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων ( Θρησκευτικό- Γεωλογικό-Καταδυτικό-Αλιευτικό- Γαστρονομικό Τουρισμός, καθώς επίσης και τους τομείς της ημερήσιας κρουαζιέρας και της τέλεσης Γάμων)

6.Σχεδιάζουμε την δημιουργία μιας εξαιρετικά ανταγωνιστικής ιστοσελίδας που θα προβάλει την φυσική ομορφιά του νησιού καθώς και το σύνολο των δραστηριοτήτων .

Συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις

Προγραμματίζουμε την συμμετοχή μας στα περίπτερα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στις παρακάτω τουριστικές εκθέσεις, όπου και καλούμε τον επαγγελματικό κόσμο να συμμετέχει με στόχο την καλύτερη παρουσίαση του νησιού και την επαφή με διακινητές τουρισμού και το κοινό:

ΧΩΡΑ ΠΟΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΗΠΑ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ NEW YORK TIMES 24-26/01/2020
ΙΤΑΛΙΑ ΜΙΛΑΝΟ ΒΙΤ 09-11/02/2020
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΙΤΒ 2020 04-08/03/2020
ΓΑΛΛΙΑ ΠΑΡΙΣΙ SALON MONDIAL DU TOURISME 12-15/03/2020
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ TOUR NATUR 04-06/09/2020
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΛΟΝΔΙΝΟ WTM 2019 04-06/11/2020
ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ PHILOXENIA ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2020
ΕΛΛΑΔΑ ΑΘΗΝΑ ATHENS INTERNATIONAL TOURISM EXPO ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020
ΠΟΛΩΝΙΑ ΒΑΡΣΟΒΙΑ GRECKA PANORAMA ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020
Επίσης, με στόχο την προσέγγιση επαγγελματιών του κλάδου εξετάζουμε την αποστολή εκπροσώπου μας για b2b συναντήσεις και σε άλλες εκθέσεις, όπως Ισπανία / Fitur, Ιταλία/Rimini, Κύπρο/ ταξίδι, Πολωνία/ international travel show
Στον δημοτικό προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί ποσό 8.000€ για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης των εκπροσώπων μας.

Δημιουργία σύγχρονης & ελκυστικής ιστοσελίδας

Προχωράμε άμεσα στην κατασκευή μιας νέας τουριστικής ιστοσελίδας, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της εγκυκλίου του ΕΟΤ, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες πληροφόρησης του δυνητικού τουρίστα, και θα βοηθήσει στην πληρέστερη διαδικτυακή μας προβολή, με βασική επιδίωξη την ανάδειξη της μοναδικότητας του τόπου μας.
Στον δημοτικό προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί ποσό 5.000€ για την κάλυψη των εξόδων κατασκευής και υποστήριξης της ιστοσελίδας.

Έκδοση εκθεσιακού εντύπου

Για την διανομή σε εκθέσεις θα εκδώσουμε ένα μονόφυλλο έντυπο, σεβόμενοι τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες των δυνητικών μας επισκεπτών, το οποίο θα πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει ο ΕΟΤ και θα παραπέμπει για περισσότερη πληροφόρηση στην ιστοσελίδα μας.
Το κόστος έκδοσης θα καλυφθεί από τους επαγγελματικούς φορείς.

Ταξίδια δημοσιογράφων & ταξιδιωτικών πρακτόρων

Θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να φιλοξενήσουμε δημοσιογράφους του τουριστικού έγγραφου και ηλεκτρονικού τύπου καθώς και τουριστικούς πράκτορες με στόχο την μεγαλύτερη προώθηση του νησιού και την δημιουργία συνεργασιών.
Το κόστος διακίνησης και φιλοξενίας θα καλυφθεί από τους επαγγελματικούς φορείς του νησιού χωρίς επιβάρυνση του δήμου.

Συνεργασία με Γραφείο Συμβούλων Τουριστικής Προβολής

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων θα συνεργαστούμε με αναγνωρισμένο γραφείο Συμβούλων Προβολής, που θα αναλάβει την διοργάνωση συναντήσεων με επαγγελματίες του χώρου σε τουριστικές εκθέσεις καθώς επίσης και την διοργάνωση επισκέψεων πρακτόρων και δημοσιογράφων στο νησί. Στον δημοτικό προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί ποσό 6.000€ για την κάλυψη των εξόδων .