Δήμος Μήλου

Απόφαση, προκειμένου ο Δήμος Μήλου να διαθέσει το αποθεματικό του σε λογαριασμό που θα δημιουργηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως προβλέπει η νομοθεσία, κατόπιν της νέας της τροποποίησης, έλαβε το δημοτικό συμβούλιο Μήλου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως τα προηγούμενα χρόνια, όταν είχαν ξαναγίνει προσπάθειες από την πλευρά του κεντρικού κράτους, να υπάρξει η συναίνεση των Δημάρχων, προκειμένου τα αποθεματικά διαθέσιμα των Δήμων να συγκεντρωθούν σε λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος, τόσο ο Δήμος Μήλου, επί δημαρχίας του τέως Δημάρχου, κ. Γ. Δαμουλάκη, υπήρξε αρνητικός.

Αντίστοιχα και από τη θέση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας πλέον, ο κ. Δαμουλάκης πρότεινε τη δημιουργία μεν λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συναίνεση για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου Μήλου.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Μανώλης Μικέλης, συντάχθηκε και με τους υπόλοιπους εκπροσώπους της ελάσσονος μειοψηφίας, με το σκεπτικό, πως πρόκειται για νόμο του κράτους και ότι ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να συμμορφωθεί, παρά το γεγονός, ότι η αλλαγή αυτή προϋποθέτει περισσότερη δουλειά από την Οικονομική Υπηρεσία, αλλά και ενδεχόμενη δυσκινησία, σε ό,τι αφορά χρηματοδοτήσεις και πληρωμές.

Επιπλέον δουλειά για την Ο.Υ.

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Μήλου, κ. Αντωνία Καμακάρη, αφού εξήγησε αναλυτικά τι σημαίνει μία τέτοια απόφαση για το Δήμο, όπως επίσης και τι αναφέρει αναλυτικά το σχετικό ΦΕΚ, απάντησε στις ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων.

Μάλιστα, στο ερώτημα, αναφορικά με τις συνέπειες που αυτή η διαδικασία θα έχει για την Υπηρεσία, η κ. Καμακάρη απάντησε, πως «θα μπούμε σε μία νέα διαδικασία. Είναι μία επιπλέον δουλειά για εμάς, καθώς θα πρέπει να κάνουμε προβλέψεις, να στέλνουμε στοιχεία και θα πρέπει να είμαστε πολύ ακριβείς, διότι θα ελεγχόμαστε μετά βάσει των απολογιστικών μας στοιχείων, κατά πόσο τα τηρούμε αυτά. Άρα θα πρέπει να γίνεται ένας πολύ προσεκτικός και αναλυτικός προγραμματισμός».

Επίσης ανέφερε, ότι «αν μας έρθει ένας λογαριασμός ενός έργου, που είναι, για παράδειγμα 100.000 ευρώ και που θα μπορούσαμε τον πληρώσουμε μετά από 2-3 ημέρες, ενδεχομένως αυτό θα μας καθυστερήσει, διότι θα πρέπει να περιμένουμε την εκταμίευση».

Δυσλειτουργικία και αποδυνάμωση των τοπικών τραπεζικών καταστημάτων

Λαμβάνοντας το λόγο, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, ενημέρωσε, πως «δύο φορές στο παρελθόν, την πρώτη με μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τη δεύτερη με νόμο του κράτους, ήθελαν να πάρουν τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, προκειμένου να πάνε στην Τράπεζα της Ελλάδος, με παράγραφο αιτιολογίας, η οποία έλεγε, ότι επειδή η πατρίδα βρίσκεται σε οικονομική κρίση και πρέπει να συγκεντρωθούν όλα αυτά τα χρήματα, ώστε να γίνεται πιο σωστή διαχείριση κλπ. Σε αυτές τις κινήσεις είχαμε αντιδράσει και τις δύο φορές και κανείς δε μας “μάλωσε” στη συνέχεια, ενώ μπορέσαμε να λειτουργήσουμε το Δήμο».

«Το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται», σύμφωνα με τον κ. Δαμουλάκη, «είναι ότι δεν έχουν λάβει υπόψιν τους – για άλλη μία φορά – οι άνθρωποι οι οποίοι παίρνουν τις αποφάσεις στη Βουλή και δημοσιεύουν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ότι δεν είναι όλοι οι Δήμοι της Ελλάδας ίδιοι. Ότι ένας μικρός Δήμος, όπως αυτός της Μήλου ή άλλων νησιών, με αυτό τον τρόπο γίνεται υπερ-δυσλειτουργικός».

Όπως συνέχισε, «δεύτερο και επίσης σημαντικό, είναι ότι όπως είπε και η κ. Καμακάρη, πάρα πολλά πράγματα, τα οποία μπορούν να “τρέξουν”, τα οποία έχουν χρονοδιαγράμματα, με αυτή τη λογική θα δημιουργηθούν πάρα πολλά προβλήματα στην ολοκλήρωσή τους».

Επίσης, όπως υποστήριξε ο κ. Δαμουλάκης προς το Σώμα «στο σημείο, το οποίο είχαμε πει το “όχι” τότε, είναι, ότι τα χρήματα τα οποία έχει ο Δήμος Μήλου και βρίσκονται σε κάποιες τράπεζες της Μήλου, δημιουργούν και μία δυναμική του τόπου, έναντι των διοικήσεων των τραπεζών. Έχοντας το περίπου 1.000.000 ευρώ αποθεματικό, αλλά και κάποια άλλα εκατομμύρια ευρώ, τα οποία διακινούμε, μέσω των έργων χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα “Φιλόδημος”, δημιουργείται αυτή η δυναμική, που επιτρέπει στις τράπεζες να διατηρούν τα υποκαταστήματά τους στο νησί. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι αφενός να εξυπηρετείται ο κόσμος και αφετέρου να εξυπηρετείται η ανάπτυξη», καθώς διευκολύνονται οι δοσοληψίες εν δυνάμει επενδυτών της Μήλου με την τράπεζα.

«Στο σημερινό ΦΕΚ μπαίνει μία καινούρια παράμετρος, η οποία λέει, ότι από 1/10/19 η τακτική επιχορήγηση του Δήμου θα μπαίνει πλέον στην Τράπεζα της Ελλάδος. Δηλαδή, κάθε μήνα το κράτος στέλνει 85.000 ευρώ στο Δήμο Μήλου, ώστε να μπορεί να πληρώσει τους υπαλλήλους του και εν γένει να κινείται. Επιπλέον, στέλνει περίπου 9.500 ευρώ, για την υλοποίηση έργων. Αυτά τα χρήματα πήγαιναν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και κατόπιν έφταναν στο Δήμο μας. Από 1/10 θα πηγαίνουν στην Τράπεζα της Ελλάδος», κατέληξε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.

Ως εκ τούτου, διαμορφώνοντας τη δική του πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Δαμουλάκης ανέφερε, ότι «υποχρεωτικά, ο Δήμος πρέπει να ανοίξει ένα λογαριασμό στην ΤτΕ, ώστε να μπορεί να μπαίνει η τακτική του επιχορήγηση. Ωστόσο, προτείνω, η απόφασή μας να έχει ένα κατηγορηματικό “όχι”, τονίζοντας ότι ο Δήμος Μήλου δεν θα στείλει ούτε ένα cent από τα χρήματα που έχει στα ταμεία του και είναι κατατεθειμένα με νόμιμο τρόπο στις τράπεζες, που βλέπει, ότι τον συμφέρει οικονομικά, αφού αξιολογούνται τα επιτόκια».

Επίσης, σε ερώτημα του Δημάρχου, κ. Μικέλη, όσον αφορά τη στάση της ΚΕΔΕ απέναντι στο ζήτημα, ο κ. Δαμουλάκης ενημέρωσε, πως η ΚΕΔΕ εμμένει στην άποψή της, υποστηρίζοντας, ότι εφόσον η χώρα κατάφερε να διασωθεί χωρίς οι Δήμοι να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην ΤτΕ την πρώτη φορά, τότε σήμερα, που δεν υφίσταται κάποια τέτοια έκτακτη ανάγκη, δεν υφίσταται και λόγος να μεταφερθούν τα χρήματα.

«Θα ψηφίσουμε ό,τι είναι νόμιμο»

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Αβέρκης Γαϊτανής, ο οποίος εισαγωγικά σημείωσε, πως «μόλις πριν λίγες ημέρες, σε αυτήν εδώ την αίθουσα, σηκώσαμε όλοι τα χέρια και ορκιστήκαμε να λειτουργήσουμε με βάση τους νόμους του Ελληνικού Κράτους».

«Είναι γνωστό σε όλους, ότι πολλές φορές οι νομοθέτες, οι υπουργοί, οι αποφάσεις που λαμβάνουν δεν είναι 100% αρεστές, ή και σωστές. Δεν νομίζω, όμως, ότι εμείς έχουμε το δικαίωμα να παραβαίνουμε τους νόμους. Μπορούμε να παλεύουμε, ζητώντας να διορθωθούν. Μέχρι τότε όμως, θα πρέπει να ακολουθούμε αυτή τη γραμμή», τόνισε ο κ. Γαϊτανής, επισημαίνοντας μάλιστα, πως «η πολιτική του τύπου “βασίλειο Μαρόκο” και “κάνω ό,τι θέλω”, μπορεί να συζητηθεί ως άποψη, αλλά δεν νομίζω, ότι θα πρέπει ξεκινώντας τη θητεία μας, σε κάθε νόμο να διαβάζουμε, να βλέπουμε ποιο κομμάτι του μας συμφέρει και σε ό,τι δε μας ευνοεί να είμαστε αρνητικοί. Και σε μένα δεν αρέσει, ούτε η παραπάνω δουλειά που θα έχει η Οικονομική Υπηρεσία, ούτε και τα υπόλοιπα που ενδεχομένως να παρουσιαστούν στην πορεία. Υπάρχουν τα συλλογικά όργανα, η ΚΕΔΕ, που μπορεί να το παλέψει, υπάρχουν οι επαφές, υπάρχουν οι πολιτικές, που μπορούμε να πιέσουμε, ώστε να το αλλάξουν αυτό. Προς το παρόν, δε βλέπω να έχουμε άλλη δυνατότητα, έτσι όπως είναι διατυπωμένο το ΦΕΚ».

Συντασσόμενος με τον κ. Γαϊτανή και ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Μαρτάκης υποστήριξε, πως «πρέπει να ψηφίσουμε υπέρ και η πρότασή μου είναι, ότι πρέπει να ζητήσουμε επιπλέον βοήθεια από την κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχυθεί η Οικονομική Υπηρεσία με υπαλλήλους, ώστε ο προγραμματισμός αυτός που απαιτείται να γίνεται πιο άμεσα και αποτελεσματικά και να έχουμε τη δυνατότητα να υποβάλουμε κάθε 90 ημέρες τους προϋπολογισμούς μας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να μη μας χρηματοδοτήσουν για τις ανάγκες μας».

Τέλος, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος, ο οποίος συμφωνώντας με τους εκπροσώπους της ελάσσονος μειοψηφίας, σημείωσε, ότι «η πρόταση η δική μου είναι ίδια με του κ. Γαϊτανή και του κ. Μαρτάκη. Θα ψηφίσουμε ό,τι είναι νόμιμο και αυτό είχα κάνει και την προηγούμενη φορά, από τη θέση του δημοτικού συμβούλου τότε».

Κατόπιν των ανωτέρω, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη συμμόρφωση του Δήμου Μήλου με τα όσα ορίζει ο νόμος, παρά τις όποιες δυσκολίες προκύψουν από αυτόν.

Πηγή: koinignomi.gr