Κίμωλος-Σίφνος-Σέριφος

Στην Κίμωλο συνεχίζεται το αφιέρωμα με τίτλο «Αρχαιολογικές Επισκέψεις στις Κυκλάδες» που πραγματοποιεί και δημοσιεύει μέσω της σελίδας της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Ημέρα 1η: «από δέ της Ίου προς εσπέραν ιόντι Σίκινος και Λάγουσα και Φολέγανδρος [...] εγγύς δέ τούτων Κίμωλος, όθεν η γη η Κιμωλία, Στράβων, Γεωγραφικά 10. 5. 1»

«Η Κιμωλία Νήσος, ήτις και Κιμωλίς, και Κίμωλος λέγεται, και κοινώς Κίμωλο, και υπό των Ιταλών Αρτζιντιέρρα, της οποίας η Γη είναι Νιτροποιός, γυρίζει μίλια 20., πλησιεστάτη ούσα εις την Μήλον, και εις την Πολύαιγον. Μελέτιος, Γεωγραφία 18»

arxaiologikes episkepseis kimolos 2021c

Κίμωλος είναι το αρχαίο όνομα του νησιού, όπως παραδίδεται από αρχαίους και νεότερους συγγραφείς και γεωγράφους.

Αρζεντιέρα αργυρή ή νησί του αργύρου την είπαν οι χαρτογράφοι της Δύσης, από το ασημένιο χρώμα των ακτών της ή από τα μεταλλεία αργύρου που πίστευαν ότι είχε.

Σε καίρια γεωγραφική θέση και στην πορεία θαλάσσιων δρόμων, η Κίμωλος αποτελεί μαζί με τη Μήλο και την Πολύαιγο νησιωτική συστάδα στη νοτιοδυτική είσοδο του Αρχιπελάγους.

Η μικρή της έκταση και η απόσταση αναπνοής που τη χωρίζει από τη Μήλο φαίνεται ότι καθόρισε διαχρονικά την εξέλιξή της, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών νησιών.

Άνυδρη, με βραχώδεις απόκρημνες ακτές στα βόρεια και λίγες πεδινές εκτάσεις κυρίως στο νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα, ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του νοτίου Αιγαίου και καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος της από ποικίλα ηφαιστειακά πετρώματα.

Η γεωλογική της δομή προσέλαβε ήδη από την αρχαιότητα οικονομική σημασία: η φημισμένη «κιμωλία γη», η ορυκτή λευκή άργιλος που φέρει το όνομα του νησιού και χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους χρόνους σε φαρμακευτικά και καλλυντικά σκευάσματα, αλλά και για τον καθαρισμό του σώματος και των ενδυμάτων, αποτέλεσε κύριο εξαγώγιμο προϊόν.

Το παρελθόν της ιχνηλατείται μέσα από τις λιγοστές μαρτυρίες των αρχαίων γραπτών πηγών και μέσα από τα υλικά κατάλοιπα της ανθρώπινης δραστηριότητας, όσα έχουν κατά καιρούς επισημανθεί από τις αρχαιολογικές έρευνες.

arxaiologikes episkepseis kimolos 2021a

ΑΡΧΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Αμόνι: θέση ιστορικών χρόνων, με πυκνή και διάσπαρτη σε μεγάλη έκταση επιφανειακή κεραμεική

Ελληνικά - Άγιος Ανδρέας (Δασκαλειό): θέση προϊστορικών και ιστορικών χρόνων

Καλαμίτσι: θέση ιστορικών χρόνων, με διάσπαρτη πυκνή επιφανειακή κεραμική διαφόρων περιόδων

Μπρόβαρμα: θέση προϊστορικών χρόνων

Νύχια: θέση προϊστορικών χρόνων - πιθανή θέση εξόρυξης πυριτόλιθου

Παλιόκαστρο: θέση ιστορικών χρόνων, οχυρωμένη, με ορατά κτηριακά κατάλοιπα

arxaiologikes episkepseis kimolos 2021

Κέδρος - Άγιος Γεώργιος - Πράσσα:

Κέδρος: θέση προϊστορικών χρόνων

Αγ_Γεώργιος: θέση προϊστορικών χρόνων

Πράσσα: Σύμφωνα με πληροφορίες περιηγητών του 19ου αι., υπήρχαν τάφοι και βρέθηκαν αρχαία αγγεία και εργαλεία.

Σιδεροκάψια: θέση ιστορικών χρόνων, κατάλοιπα μεταλλευτικών εργασιών

Στέντα: θέση προϊστορικών και ιστορικών χρόνων

Πηγή του αφιερώματος & περισσότερες φωτογραφίες...