Κίμωλος-Σίφνος-Σέριφος

Στην Κίμωλο συνεχίζεται το αφιέρωμα με τίτλο «Αρχαιολογικές Επισκέψεις στις Κυκλάδες» που πραγματοποιεί και δημοσιεύει μέσω της σελίδας της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Ημέρα 2η: Τα απομεινάρια της αρχαίας πόλης «Ελληνικά»

Ο ευλίμενος όρμος που σχηματίζεται στο μέσον περίπου της νοτιοδυτικής ακτής της Κιμώλου, εκεί που καταλήγει η εύφορη κοιλάδα Δέκας, έχει άμεση οπτική επαφή με τις βόρειες ακτές της Μήλου, ελέγχει το διάπλου του στενού μεταξύ των δύο νησιών καθώς και τα θαλάσσια περάσματα από και προς το Αιγαίο.

arxaiologikes episkepseis kimolos 3b

Σ’ αυτήν την εξαιρετικά προνομιακή θέση, με το εύγλωττο τοπωνύμιο Ελληνικά, τα απομεινάρια της αρχαίας πόλης κάνουν αισθητή την παρουσία τους παντού: στην άμμο και τα βράχια της παραλίας, στο βυθό της θάλασσας και στο απέναντι νησάκι, γνωστό με το όνομα Δασκαλειό ή Άγιος Ανδρέας.

Η αρχαία εικόνα του τόπου δεν ταυτίζεται με τη σημερινή. Γεωλογικές μεταβολές αιώνων αποτυπώνονται σε όλη την περιοχή και δεν είναι απίθανο σε κάποια από αυτές να οφείλεται η καταστροφή, ίσως και η εγκατάλειψη της πόλης, που μεγάλο μέρος της σταδιακά καλύφθηκε από τη θάλασσα. Στην πορεία του χρόνου, το νερό διέβρωσε σε μεγάλο βαθμό το μαλακό ασβεστολιθικό πέτρωμα και σήμερα πια έχουν σβήσει ακόμη και τα λιγοστά σημάδια, που μέχρι τον 19ο αιώνα φανέρωναν πως το νησάκι κι η στεριά ήταν άλλοτε ενωμένα.

arxaiologikes episkepseis kimolos 3a

Τα ερείπια ήταν ανέκαθεν ορατά, εύκολα προσβάσιμα από στεριά και θάλασσα. Μισοθαμμένοι στην άμμο της παραλίας, οι τάφοι της νεκρόπολης αποτέλεσαν επί αιώνες ιδανικό τόπο αναζήτησης θησαυρών, τόσο για τους κατοίκους του νησιού όσο και για τους ξένους ταξιδιώτες.

Συστηματικές αρχαιολογικές έρευνες δεν έχουν γίνει στα Ελληνικά, παρά μόνον περιορισμένες σε αριθμό και διάρκεια ανασκαφές μέσα στα τελευταία πενήντα χρόνια. Επιφανειακά και ανασκαφικά ευρήματα πιστοποιούν την ανθρώπινη παρουσία στο χώρο από τους μυκηναϊκούς χρόνους έως τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες και τεκμηριώνουν την ύπαρξη οργανωμένου νεκροταφείου με μακρόχρονη χρήση.

arxaiologikes episkepseis kimolos 3c

Άγνωστη παραμένει η μορφή, η έκταση και η οργάνωση των οικισμών· στο νησάκι, που χρόνο με το χρόνο το «τρώει» η θάλασσα, κι ούτε το εκκλησάκι του Άη-Αντρέα πια δε στέκει, ανεξερεύνητα λείψανα σπιτιών καλύπτουν όλη του την επιφάνεια και οι μισογκρεμισμένοι τοίχοι τους στέκουν στην άκρη του γκρεμού, σιωπηλοί φρουροί της μνήμης των αλλοτινών κατοίκων τους.

Πηγή του αφιερώματος & περισσότερες φωτογραφίες...