Κίμωλος-Σίφνος-Σέριφος

Ολοκληρώθηκε και φέτος με επιτυχία από την Εθελοντική Ομάδα Κιμωλίστες, Πρεσβευτής Sea Change Κίμωλος, ο καθαρισμός των παραλίων Βρουλίδι και Θέρμα στα πλαίσια του προγράμματος Sea Change Greek Islands που διοργανώνει το Athanasios C. Laskakridis Charitable Foundation με στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης.

Oι παραλίες είναι στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού, απομονωμένες και μη προσβάσιμες από δρόμο. Θέλουμε σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι  οι παραλίες αυτές καθαρίστηκαν και πέρσι ( είχαν συγκεντρωθεί 7 τσουβάλια του τόνου και 29 τσουβαλάκια με σκουπίδια στο Βρουλίδι και 7 τσουβαλάκια + 1 του τόνου στα Θέρμα).

kimolos ethelontikos katharismos 031120

Έγινε καθαρισμός των παραλίων από πάσης φύσεως ξένα ως προς την παραλία αντικείμενα που είχαν βγει από τη θάλασσα, όπως πλαστικά, φελιζόλ, ξύλα κλπ ενώ απομακρύνθηκαν και σπασμένα κλαδιά από τα αρμυρίκια που υπάρχουν.H  καταγραφή των απορριμμάτων στη φόρμα του «Δικτύου Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» στην παραλία Βρουλίδι ανέδειξε τα παρακάτω 4 βασικά απορρίμματα :

-506 κομμάτια φελιζόλ άνω των 2.5 εκ,

-308 καπάκια μπουκαλιών και δακτύλιοι,

-160 μπουκάλια νερού/αναψυκτικού και

-134 σακούλες και κομμάτια σακούλας.

Ενώ η καταγραφή των απορριμμάτων στη φόρμα του «Δικτύου Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» στην παραλία Θέρμα ανέδειξε τα παρακάτω 4 βασικά απορρίμματα:

-69 μπουκάλια νερού/αναψυκτικού,

-45 κομμάτια πλαστικού άνω των 2.5 εκ,

-27 καπάκια μπουκαλιών και δακτύλιοι και

-17 νάιλον φύλλα.

Τα σκουπίδια που συγκεντρώθηκαν ,μεταφέρθηκαν με θαλάσσια μέσο στο Λιμάνι της Κιμώλου, έτσι ώστε να μεταφερθούν στον κατάλληλο χώρο.

Επιλέγω να είμαι μέρος της λύσης. Είμαι η αλλαγή. Λέω όχι στα πλαστικά μίας χρήσης.

#Seachange #GreekIslands #NoPlastic #Aclcf

kimolos ethelontikos katharismos 031120a

Δυο σημαντικές δράσεις υποβρύχιων καθαρισμών πραγματοποίησε η Εθελοντική Ομάδα «Κιμωλίστες» στις 19 και 20 Οκτωβρίου 2020 στην Κίμωλο, στα πλαίσια του προγράμματος «Sea ChangeGreek Islands».

Ο πρώτος υποβρύχιος καθαρισμός έγινε στο Λιμάνι Ψάθης στις 19 Οκτώβρη και ο δεύτερος στο αλιευτικό καταφύγιο του Άγιου Μηνά στις 20 Οκτώβρη. Από τους δυο καθαρισμούς ανασύρθηκαν συνολικά 481 κιλά θαλάσσια απορρίμματα με κυρίαρχα τα πλαστικά μιας χρήσης, μπουκάλια νερού, ποτήρια και σακούλες, που φτάνουν στους βυθούς των θαλασσών μας. Άλλοι ρύποι που ανασύρθηκαν περιελάμβαναν συσκευασίες αλουμινίου αναψυκτικών, αλιευτικά εργαλεία, λάστιχα, υφάσματα και πολλά άλλα.  

Οι δράσεις αυτές υλοποιήθηκαν σε συνεργασία της ομάδας των «Κιμωλιστών» με την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Dive In Action» και με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη.

Πηγή: kimolistes.com