Κίμωλος-Σίφνος-Σέριφος

Ένας θαλάσσιος εισβολέας από το Σουέζ έχει κάνει την εμφάνιση του στις ελληνικές θάλασσες. Πρόκειται για τον αχινό Diadema setosum, του οποίου τα αγκάθια μπορούν να ξεπεράσουν και τα 30 εκατοστά και το πλέον επικίνδυνο είναι πως φέρει ελαφρύ δηλητήριο.

Ο Diadema Setosum είναι ένας αχινός από τον Ινδικό Ωκεανό, ανήκει στην οικογένεια Diadematidae, και εθεάθη τα τελευταία χρόνια στο Αιγαίο Πέλαγος. Κανονικά βρίσκεται σε όλη την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, από την Αυστραλία και την Αφρική μέχρι την Ιαπωνία και την Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Λεσσεψιανός μετανάστης είναι ένας τυπικός αχινός με μακριά αγκάθια, η διαφορά του όμως με την “ντόπιο” αχινό είναι ότι στο άγγιγμα του έχει ένα ήπιο δηλητήριο. Ακόμα και να τον αγγίξει κάποιος θα νιώσει έντονο πόνο με φαγούρα

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ξεχωρίζουν, τα μακριά αγκάθια του, οι 5 λευκές, ομοιόμορφα κατανεμημένες, κουκίδες στο σώμα του και ο μπλε – μοβ ασκός στο κέντρο του κελύφους του. Ααποτελεί ένα όμορφο θαλάσσιο οργανισμό αλλά η ιδιαίτερα μεγάλη κοινότητα του, κατά την φετινή περίοδο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τους λουόμενους στις περιοχές που κολυμπούν.

Η παρουσία του δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή, γιατί οι λεπτές και μακριές ακίδες του δεν διακρίνονται με την πρώτη ματιά από την επιφάνεια ή κατά την κολύμβηση χωρίς γυαλιά κολύμβησης ή χωρίς χρήση μάσκας, με αποτέλεσμα να γίνεται ευκολότερη η επαφή μαζί του από μια λανθασμένη κίνηση.

axinos diadema setosum folegandros

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Dive in Action έχει πραγματοποιήσει δεκάδες καταγραφές του συγκεκριμένου είδους σε διάφορα βάθη, σε πολλές θαλάσσιες περιοχές των Κυκλάδων. Συγκεκριμένα έχει εντοπιστεί και καταγραφεί σε 12 νησιά της Ελλάδος: Κάλυμνο, Φολέγανδρο, Κίμωλο, Σέριφο, Σίκινο, Σαντορίνη, Ηρακλειά, Σχοινούσσα, Δονουσα, Κουφονήσι, Νάξο και Αμοργό.

Η υπέρμετρη και ταχύτατη αύξηση του είδους εφιστά την προσοχή των κολυμβητών ιδιαίτερα σε βραχώδης βυθούς». Χωρίς ακόμη να είναι επιβεβαιωμένο, έχει παρατηρηθεί πως ο εισβολέας αχινός «τρώει» τον μικρό ενδημικό αχινό των ελληνικών θαλασσών, «καπακώνοντάς» τον.

Το αξιοσημείωτο στην περίπτωση του είναι, η υπερβολικά μεγάλη αύξηση του στους βυθούς των Κυκλάδων, αποδεικνύοντας ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός και στο χρόνο και στον χώρο. Οι κοινότητες του αυξάνονται δραματικά και οι παρατηρήσεις που γίνονται, τον φέρνουν σε ένα από τα πρώτα είδη ταχείας αύξησης, ενώ όταν αισθάνεται κίνδυνο κινείται με ένα εντυπωσιακό στυλ κυλιόμενα πολύ γρήγορα