Κίμωλος-Σίφνος-Σέριφος

Η Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου «Κιμωλίστες», Πρεσβευτής του προγράμματος «Sea Change Greek Islands», με την στήριξη από το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη – A. C. Laskaridis Charitable Foundation που έχει στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, έχει ήδη πραγματοποιήσει καθαρισμούς με δωρεά του Ιδρύματος, στις παραλίες: Βρωμόλιμνο, Γιωνή, Γαμπά και Μακρόπουντα.

Οι παραλίες αυτές είναι μακριά από οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά έχουν σκουπίδια που φέρνουν οι δυνατοί βοριάδες και κατά πάσα πιθανότητα έχουν ταξιδέψει σε όλο το Αιγαίο Πέλαγος.

Ο πρώτος καθαρισμός του νέου χρόνου και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε στην παραλία «Βρουλίδι», η οποία βρίσκεται στη Βορειοδυτική πλευρά του νησιού, απομονωμένη και μη προσβάσιμη από δρόμο την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022 και είναι η πέμπτη παραλία κατά σειρά της οποίας τα σκουπίδια θα συλλεχθούν μόλις πραγματοποιηθεί και ο καθαρισμός στην παραλία Μερσινιά.

Κατόπιν του κλαδέματος των αρμυρικιών και της αφαίρεσης ξερών κλαδιών ακολούθησε ο καθαρισμός της παραλίας από πάσης φύσεως ξένα ως προς την παραλία αντικείμενα που είχαν βγει από τη θάλασσα, όπως πλαστικά, φελιζόλ, ξύλα κλπ ενώ απομακρύνθηκαν και σπασμένα κλαδιά από τα αρμυρίκια που υπάρχουν.

H καταγραφή των απορριμμάτων στη φόρμα του «Δικτύου Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» στην παραλία Βρουλίδι ανέδειξε τα παρακάτω 4 βασικά απορρίμματα:

-464 καπάκια μπουκαλιών και δακτύλιοι,

-325 κομμάτια φελιζόλ άνω των 2.5 εκ

-108 σακούλες και κομμάτια σακούλας και

-90 σχοινιά/σπάγκοι.

«Επιλέγω να είμαι μέρος της λύσης. Είμαι η αλλαγή. Λέω όχι στα πλαστικά μίας χρήσης.»

Πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ από την Εθελοντική Δράση εδώ...