Κίμωλος-Σίφνος-Σέριφος

Το νέο φωτογραφικό λεύκωμα του Δήμου Σίφνου με τίτλο «Σίφνος, το νησί της αρμονίας» παρουσιάστηκε την Τετάρτη  18 Ιανουαρίου 2023 στο Ίδρυμα Ευγενίδου σε ειδική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος και οι εκδόσεις Μίλητος, οι οποίες επιμελήθηκαν τη συγκεκριμένη ποιοτική έκδοση.

Στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος, που γέμισε από εκπροσώπους του πολιτισμού, των τεχνών, του τουρισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, χαιρετισμό μέσω βίντεο απηύθυνε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, που χαρακτηριστικά αποκάλεσε τη Σίφνο ως την καλύτερη διαφήμιση της Ελλάδας στο εξωτερικό.

 Ακολούθησαν εκλεκτοί ομιλητές που αναφέρθηκαν στην προστιθέμενη αξία του λευκώματος ως μίας συλλογής αναμνήσεων, συναισθημάτων και εμπειριών, ενώ δεν παρέλειψαν να τονίσουν τις μοναδικότητες, το μέτρο, την αισθητική και την αρμονία της Σίφνου, καθώς και τις προσπάθειες που γίνονται για τη διατήρηση της αυθεντικότητας και ταυτόχρονα την προσαρμογή του τόπου στα σύγχρονα δεδομένα της εποχής. Συγκεκριμένα τον λόγο πήραν η Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Τέτα Διαμαντοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης, ο δημοσιογράφος Πρόδρομος Παπαηλιόπουλος, ο φωτογράφος του λευκώματος Γιάννης Γιαννέλος, ο συντάκτης του κειμένου παρουσίασης του νησιού Νίκος Κακάκης και η Δήμαρχος Σίφνου Μαρία Ναδάλη. Αξίζει να αναφερθεί πως στο λεύκωμα «φιλοξενούνται» επιπλέον σύντομα κείμενα από τους καταξιωμένους ανθρώπους της τέχνης Εμίρ Κοστουρίτσα και Σταμάτη Φασουλή καθώς και από τον κ. Δημητριάδη – Ευγενίδη.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα, εγκαινιάσθηκε στο χώρο του Ιδρύματος, έκθεση φωτογραφικών έργων του κ.  Γιαννέλου με τίτλο «Σίφνος. Τόπος. Φως.», που θα διαρκέσει έως τις 12 Φεβρουαρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και οι ώρες λειτουργίας της είναι Δευτέρα-Τρίτη 10:00-15:00 και Τετάρτη-Κυριακή 10:00-20:00.

«Το νέο λεύκωμα αποτελεί μια κατάθεση ψυχής 200 σελίδων μέσα από καλαίσθητες φωτογραφίες και φροντισμένα κείμενα που αποτυπώνουν το φυσικό κάλλος, την αρχιτεκτονική, τη γραφικότητα των χωριών, την μακραίωνη ιστορία πίσω από μνημεία, την γοητεία των μοναστηριών και εκκλησιών, την παράδοση της γαστρονομίας και πάνω από όλα τη στάση ζωής των ντόπιων. Μέλημα του Δήμου είναι το λεύκωμα και η νέα συλλογή φωτογραφιών να συνοδεύουν κάθε προσπάθειά μας για εξωστρέφεια και ανάδειξη του προορισμού», δήλωσε μετά την παρουσίαση  η Δήμαρχος, κυρία Ναδάλη.