Κίμωλος-Σίφνος-Σέριφος

Την από 13/12/2019 επιστολή του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Κιμώλου με θέμα τα «Προβλήματα και δυσχέρειες της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κιμώλου» προώθησε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και στο Υπουργείο Τουρισμού ο Δημοτικός Σύμβουλος Κιμώλου κ.Ιωάννης Μ. Βεντούρης, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Κίμωλος- Νέα Πορεία Εμπρός» με αποδέκτες τους κ.κ. Βουλευτές Κυκλάδων, το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, το Επιμελητήριο Κυκλάδων και φυσικά τον Σύλλογο Τουριστικών Καταλυμάτων Κιμώλου.

Την επιστολή προσυπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ηλίας Α. Τσακάλης, Αργυρώ Ε. Λογοθέτη και Αντώνιος Δ. Ζανέτης.

Στην επιστολή αναφέρεται χαρακτηριστικά στους Υπουργούς:

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, μέσω της παρούσας επιστολής επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη σας τα σημαντικά προβλήματα που ανακύπτουν για την Κίμωλο, τόσο από τον ελάχιστο αριθμό ακτοπλοϊκών συνδέσεων του νησιού μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και από τη μη έγκαιρη ανάρτηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων εκ μέρους των ακτοπλοϊκών εταιριών.

Με βάση τα στοιχεία της περσινής περιόδου (καλοκαίρι 2019), κανένα ταχύπλοο πλοίο δεν περιελάμβανε το νησί της Κιμώλου στα δρομολόγιά του. Την ίδια δε περίοδο, υπήρχε υπερπληθώρα ακτοπλοϊκών δρομολογίων ταχύπλοων σκαφών, με προορισμούς τα γειτονικά νησιά Σίφνου, Μήλου και Φολεγάνδρου διερχόμενα σε πολύ μικρή απόσταση από το λιμάνι της Κιμώλου. Έτσι, μεγάλο μέρος επισκεπτών του νησιού μας υποχρεώνεται να μεταβαίνει πρώτα στο λιμάνι του Αδάμαντα Μήλου, εν συνεχεία, οδικώς στο λιμάνι των Πολλωνίων και μέσω του τοπικού πορθμείου στο λιμάνι της Κιμώλου (με συχνά, πολλές φορές,  προβλήματα, όπως απαγορευτικά απόπλου, μεγάλοι χρόνοι αναμονής επιβατών στα λιμάνια  κ.λπ.). Θεωρούμε ότι το πρόβλημα ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού μας με την ηπειρωτική χώρα μέσω ταχύπλοου πλοίου θα μπορούσε να επιλυθεί με την καθημερινή διέλευση από το λιμάνι της Κιμώλου ενός και μόνου δρομολογίου από την πληθώρα αυτών που προσεγγίζουν τη Μήλο, καθόλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Την τελευταία δε περίοδο, υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από τους επαγγελματίες της Κιμώλου, ιδιαίτερα από τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων  και λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων, διότι, μέχρι και σήμερα, δεν έχει γίνει από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες που εξυπηρετούν το νησί μας διαδικτυακή ανάρτηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων της θερινής περιόδου, που αφορούν το νησί Κιμώλου.

Δημιουργούνται έτσι προβλήματα στις κρατήσεις των επισκεπτών που επιθυμούν να επισκεφθούν την Κίμωλο κατά τη θερινή περίοδο, διότι οι τελευταίοι δεν μπορούν να κάνουν προγραμματισμό των μετακινήσεών τους, αλλά και οι επαγγελματίες του τουρισμού αδυνατούν να προβαίνουν σε επιβεβαιώσεις κρατήσεων, καθιστώντας έτσι αδύνατο κάθε εκ των προτέρων λειτουργικό σχεδιασμό. Το αποτέλεσμα είναι αρκετοί επισκέπτες να στρέφονται σε άλλους νησιωτικούς προορισμούς, με αρτιότερη ακτοπλοϊκή σύνδεση και ενημερωμένα δρομολόγια, αποφεύγοντας την Κίμωλο.

Για τους λόγους αυτούς και προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που σας αναφέρουμε, ως Δημοτική Παράταξη του Δήμου Κιμώλου, προσυπογράφουμε την από 13-12-2019 επιστολή του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Κιμώλου, που σας έχει αποσταλεί. Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί και το νησί της Κιμώλου σε μία από τις ακτοπλοϊκές γραμμές ταχύπλοων πλοίων από αυτά που προσεγγίζουν γειτονικά νησιά, καθόλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, καθώς και για την έγκαιρη διαδικτυακή ανάρτηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων της θερινής περιόδου που αφορούν το νησί μας.