Κίμωλος-Σίφνος-Σέριφος

Με έντονο τρόπο έδειξαν την αγανάκτηση και τη διαμαρτυρία τους, σύσσωμοι στο νησί της Σίφνου, για την κεραία κινητής τηλεφωνίας, γνωστού παρόχου, που «ξεφύτρωσε» στην ταράτσα ενοικιαζόμενων δωματίων στον οικισμό της Χερρονήσου. Μάλιστα έχει σταλεί και ενυπόγραφη καταγγελία των κατοίκων του οικισμού, που αφορά στη διαμαρτυρία τους για την συγκεκριμένη εγκατάσταση σε ιδιωτικό χώρο εντός οικισμού, καθώς θεωρούν ότι αυτή θα είναι επιβλαβής για την υγεία τους.

Μ. Ναδάλη: «Για εμάς είναι ηθική υποχρέωση, ανεξάρτητα από τη νομιμότητα»

Η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, μίλησε στην εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» για τις έως τώρα εξελίξεις πάνω στο θέμα και τόνισε πως «για εμάς είναι ηθική υποχρέωση,  ανεξάρτητα από τη νομιμότητα ή όχι της κεραίας. Σημασία έχει να στηρίξουμε την βούληση τοπικής κοινωνίας, καθώς είναι συλλογική και δεν αφορά σε έναν κάτοικο ή σε μία ομάδα ανθρώπων, είναι το σύνολο της κοινωνίας που αντιδρά σε αυτή την κίνηση. Αντιδρά όλος ο οικισμός της Χερρονήσου. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν η τοποθέτηση της κεραίας, έγινε με πρωτοβουλία της εταιρείας, η οποία μπορεί να δέχτηκε παράπονα από άποψη κάλυψης του οικισμού ή αν έχει τοποθετηθεί ύστερα από αίτημα ενός συγκεκριμένου ιδιοκτήτη, που επιθυμεί να έχει μεγαλύτερη κάλυψη στα ενοικιαζόμενα δωμάτια του.  Η απόφαση αναρτήθηκε μόλις προχθές και δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, και δεν είμαστε σίγουροι αν έχει προωθηθεί ακόμα στην ίδια την εταιρεία, από τη γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά θα το μάθουμε πολύ σύντομα. Το αίτημα θα τεθεί άμεσα για να γνωρίζουμε με ποιο τρόπο έχει γίνει αυτή τοποθέτηση.»

Το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού συζητήθηκε έντονα το εν λόγω θέμα, με τον πρόεδρο να παίρνει αρχικά τον λόγο και να αναφέρει, «Ύστερα από την διαμαρτυρία των κατοίκων του οικισμού Χερρονήσου Σίφνου για την εγκατάσταση εντός του οικισμού, σε δώμα συγκροτήματος ενοικιαζομένων δωματίων, κεραίας συστήματος κινητής τηλεφωνίας, προτείνεται να ελεγχθεί η νομιμότητα της κατεχόμενης αδείας εγκατάστασης της κεραίας και σε θετική περίπτωση να γίνει νόμιμη προσπάθεια απομάκρυνσής της, προκειμένου να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των κατοίκων.»

Έντονη αντίθεση από την δήμαρχο Σίφνου

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, η οποία δήλωσε την έντονη αντίθεσή της στην τοποθέτηση και στην λειτουργία της συγκεκριμένης κεραίας σε πυκνοκατοικημένη περιοχή μέσα στον οικισμό της Χερρονήσου. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ανεξαρτήτως του ζητήματος της νομιμότητας ή μη της αδειοδότησης της, η κεραία αυτή τοποθετήθηκε χωρίς να υπάρχει προηγουμένως καμία ενημέρωση του Δήμου αλλά ούτε και των κάτοικων, και ενώ είναι γνωστό ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αντιδράσει και στο παρελθόν και έχουν δηλώσει την αντίθεση τους στην εγκατάσταση κεραιών στον οικισμό αφού θεωρούν τις επιπτώσεις από την λειτουργία τους επιβαρυντική για την υγεία τους και την ακτινοβολία υπεύθυνη για των θάνατο κάτοικων του οικισμού.» Παράλληλα, τόνισε ότι το θέμα πρέπει να τεθεί και σε ηθική βάση καθώς εξήγησε ότι, περισσότερο ενόχλησε τους κατοίκους του οικισμού ο αιφνιδιασμός που τους έγινε με την εγκατάσταση της κεραίας για την οποία δεν είχε γίνει καμία ενημέρωση και τόνισε ότι ο Δήμος πρέπει να κατευνάσει την ανησυχία των κατοίκων, ενεργώντας σύμφωνα με την επιθυμία τους.

Οι κινήσεις του Δήμου

Η κ. Ναδάλη μετέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι ο Δήμος έστειλε έγγραφο στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ώστε να πάρει στοιχεία για τη συγκεκριμένη κεραία και θα ζητήσει την απομάκρυνση της. Πρότεινε το δημοτικό συμβούλιο, εκτός από το να συμφωνήσει με τη γνωμοδότηση του συμβουλίου της Κοινότητας Αρτεμώνα, να ζητήσει από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου να ανακαλέσει τη συμφωνία με την εταιρεία και το θέμα να ανατεθεί στο νομικό σύμβουλο του Δήμου για να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την απομάκρυνση της κεραίας, προκειμένου να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των κατοίκων.

Η θέση των κατοίκων της περιοχής

Από τη δική του μεριά ο δημοτικός σύμβουλος και κάτοικος της Χερρονήσου, Μανώλης Λεμπέσης πήρε το λόγο, και αναφέρθηκε στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε από τους κατοίκους του οικισμού για το θέμα και μετέφερε την ανησυχία τους και την έντονη αντίθεσή τους στη τοποθέτηση και λειτουργία της συγκεκριμένης αλλά και κάθε άλλης κεραίας κινητής τηλεφωνίας μέσα στον οικισμό, ανεξαρτήτως εάν τηρήθηκαν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις. Χαρακτηριστικά ο κ. Λεμπέσης, τόνισε, «Οι κάτοικοι θεωρούν ότι η εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας και η έκθεση σε ακτινοβολία, δημιουργεί κινδύνους ανεπανόρθωτης βλάβης στη σωματική και ψυχική υγεία των κατοίκων, θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, ειδικά των παιδιών και όσων ανήκουν σε ευπαθείς και ευαίσθητες ομάδες.»

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε, ο εκπρόσωπος των κατοίκων της Χερρονήσου, Ιωάννης Τρίχας, ο οποίος ανέφερε, «Η κεραία θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για τους κατοίκους, ιδιαίτερα για τα παιδιά και για ομάδες με επιβεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό. Οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν τις επιπτώσεις από την λειτουργία τους επιβαρυντική για την υγεία τους και την ακτινοβολία υπεύθυνη για των θάνατο κάτοικων του οικισμού και ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τον Δήμο για την απομάκρυνση της κεραίας.»

«Το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να συνταχθεί με το αίτημά τους»

Στο κλείσιμο της συζήτησης επί του θέματος, ο πρόεδρος του ΔΣ δήλωσε ότι είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των κατοίκων της Χερρονήσου και ανέφερε στο Σώμα ότι, το Δημοτικό Συμβούλιο ανεξαρτήτως εάν για την τοποθέτησή της κεραίας τηρήθηκαν οι απαιτούμενοι όροι νομιμότητας, έχει υποχρέωση να περιφρουρεί και να προασπίζεται τη δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον και να αποτρέπει κάθε ενέργεια που εκθέτει σε κίνδυνο τους κατοίκους. Παράλληλα, τόνισε, «Από την στιγμή που υπάρχει ασάφεια ως προς τα όρια ασφαλείας και τον βαθμό κινδύνου από την έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι σταθμοί κινητής τηλεφωνίας αλλά και η αντίθεση των κάτοικων στην εγκατάσταση κεραιών στον οικισμό, αφού τις θεωρούν επιβαρυντικές για την υγεία τους και την ακτινοβολία υπεύθυνη για των θάνατο κάτοικων του οικισμού, το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να συνταχθεί με το αίτημά τους.»

Ομόφωνη εναντίωση από το Δημοτικό Συμβούλιο

Το ΔΣ καταδίκασε ομόφωνα τη συγκεκριμένη διαδικασία και συμφώνησε σε όλα με τους κατοίκους της περιοχής. Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο, 

-Καταδικάζει και εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην τοποθέτηση και λειτουργία κεραίας της ηλεκτρομαγνητικής περιβαλλοντικής όχλησης, στην ταράτσα ιδιωτικής κατοικίας στη Χερρόνησο, ανεξαρτήτως εάν για την τοποθέτησή της τηρήθηκαν οι απαιτούμενοι όροι νομιμότητας και συντάσσεται με το αίτημα των κατοίκων του οικισμού της Χερρονήσου οι οποίοι ζητούν την απομάκρυνσή της.

-Συμμερίζεται και θεώρει δικαιολογημένη την αντίδραση και τον φόβο των κάτοικων για τις συνέπειες από την έκθεση τους στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και τις επιπτώσεις που ενδέχεται αυτή να προκαλεί στο περιβάλλον και στον ανθρώπινο οργανισμό, αφού σε μικρή απόσταση διαβιούν ευαίσθητες και ευπαθείς ομάδες αλλά και οικογένειες με ανήλικα παιδιά που επηρεάζονται από την ακτινοβολία.

-Αποφασίζει να ανατεθεί το θέμα στο νομικό σύμβουλο του Δήμου και να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για την απομάκρυνση της κεραίας, προκειμένου να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των κατοίκων.

Πηγή: koinignomi.gr