Κυκλάδες - Νότιο Αιγαίο

anafi-aerodromioΤη δυνατότητα να υποδέχεται μικρά ή μεσαία αεροσκάφη πρόκειται να αποκτήσει σε λίγο καιρό η Ανάφη. Την ιδέα, είχε «απογειώσει» πριν από χρόνια η Αερολέσχη Θήρας. Ο δραστήριος και οραματικός Δήμαρχος του νησιού (δεν είναι τυχαία «ισόβιος Δήμαρχος» με ποσοστά που υπερβαίνουν το 90%!) την υιοθέτησε αμέσως. Την  έθεσε όπου μπορούσε. Πίεσε όσο μπορούσε. Ίσως μάλιστα κάποιοι να τον θεώρησαν γραφικό. Όμως οι ειδικοί και οι έμπειροι πιλότοι όπως ο Γιάννης Γρατσίας, ήξεραν πως είναι εφικτό. Επιτέλους βρέθηκε και ένας Υπουργός, που καταννλίοησε τη σημασία ενός τέτοιου εγχειρήματος. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος. Επισκεπτόμενος τα νησιά της «Άγονης Γραμμής», πήγε και στην Ανάφη. Του ανέλυσαν τα δεδομένα και υιοθέτησε ενθουσιωδώς την πρόταση. Ξεκίνησε άμεσα και τις διαδικασίες, τηρώντας την υπόσχεσή του.

Φυσκά, δεν θα είναι κάποιο αεροδρόμιο τύπου «J.F Kennedy», «Heathrow» ή «Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά θα μπορεί να δεχτεί αεροσκάφη. Αναψυχής, υγειονομικά (όπως του «Ιδρύματος Λ & Ε Νομικού» που πιλοτάρει ο Γ. Γρατσίας), ακόμα και μικρά επιβατηγά 24 ή 36 θέσεων. «Θα είναι μια πολύ μεηάλη εξέλιξη για το νησί μας. Και για το θέμα της υγείας, αλλά και για την τουριστική του ανάπτυξη», δήλωσε πριν από λίγες μέρες στην Εκπομπή «Ενημερωτικός Περίπλους» του Santorini 106.4FM, ο Δήμαρχος.

Ειρήσθω, εν παρόδω: Το αεροδρόμιο Θα είναι ΔΗΜΟΤΙΚΟ. Και δεν θα είναι το πρώτο στην Ελλάδ, καθώς ήδη λειτουργεί στη Μύρινα Καρδίτσας το «Δημοτικό Αεροδρόμιο Καρδίτσας» με δυνατότητα υποδοχής ελαφρών αεροσκαφών (http://www.dimoskarditsas.gov.gr/aerodromio/Demotiko_aerodromio_Karditsas/Home.html).

Αδειοδοτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2014 και βρίσκεται σε λειτουργία. Ο διάσδρομός του έχει 680 μέτρα μήκος και 20 πλάτος. Το Αεροδρόμιο ή επισήμως «Δημοτικό Πεδίο Προσγείωσης Ανάφης» πρόκειται να εγκατασταθεί στο δυτικό τμήμα του νησιού, απέναντι ακριβώς από το αεροδρόμιο Σαντορίνης. Το μήκος διαδρόμου είναι 800 μέτρα και έχει και δυνατότητα-προοπτική επιμήκυνσης. Όπως τόνισε στη Santonews, ο κ. Γρατσίας που θεωρείται κορυφαίος πιλότος ελαφρών αεροσκαφών στην Ελλάδα, συμβάλλοντας και στο Αεροδρόμιο Καρδίτσας, η περιοχή που επιλέχθηκε στην Ανάφη, είναι ασφαλής, προσιτή και με πολύ καλές προοπτικές. «Ο κ. Καμμένος, τήρησε τη δέσμευσή του», είπε «πιστεύω ότι πολύ σύντομα η Ανάφη θα έχει το δικό της πεδίο προσγείωσης και τα οφέλη για το νησί είναι προφανή».

santonews.com