Κυκλάδες - Νότιο Αιγαίο

Το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Κύθνου είναι έντονο και διαχρονικό, με τις συνδέσεις πλοίων με το νησί να είναι ελάχιστες, και ο δήμαρχος του νησιού συνέταξε και απέστειλε, μία επιστολή γεμάτη απογοήτευση, η οποία είχε παραλήπτες, τον πρωθυπουργό, υπουργικά γραφεία αλλά και άλλα υψηλά ιστάμενα πρόσωπα.

Σε αυτή εκφράζει τα έντονα παράπονα του για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύθνου και απαιτεί να δοθεί λύση άμεσα γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια ενόψει τουριστικής περιόδου. Παράλληλα, την αντίδρασή του και τη στήριξη του, στον δήμαρχο Κύθνου, εξέφρασε μέσω αναφοράς τους και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δημάρχου Κύθνου, Σταμάτη Γαρδέρη, η οποία έχει τίτλο, «Ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύθνου με το λιμάνι του Πειραιά», αναφέρει:

«Η Κύθνος είναι ένα νησί των Δυτικών Κυκλάδων που εξυπηρετείται ακτοπλοϊκά «εν τη γένεσι» του από τον Πειραιά. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί και η ακτοπλοϊκή διασύνδεση του με το λιμάνι του Λαυρίου, ταξίδι το οποίο διαρκεί λιγότερο χρονικά (1.30 ώρα)ωστόσο προϋποθέτει την ύπαρξη μεταφορικού μέσου, για να διανυθεί η χιλιομετρική απόσταση από το Λαύριο προς την Αθήνα. Όπως γίνεται αντιληπτό, η ύπαρξη μεταφορικού μέσου δεν είναι δεδομένη για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν προς την Αθήνα και ειδικότερα για τους κατοίκους του νησιού, που έχουν επιτακτική ανάγκη να εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες και τα αγαθά που στερούνται λόγω της νησιωτικότητας της περιοχής τους.

Θεωρούμε λοιπόν επιτακτική ανάγκη τη διασύνδεση της Κύθνου με τον Πειραιά, αλλά και με τα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων, δεδομένου ότι το νησί τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ραγδαία τουριστική ανάπτυξη και η ενδοκυκλαδική μετακίνηση τουριστών πρέπει να είναι εξασφαλισμένη.

Παρά τις υποσχέσεις, κατά καιρούς, ότι θα υπάρξει δρομολόγηση και ταχύπλοων σκαφών (των οποίων μόνο τα «απόνερα» δέχεται η Κύθνος), παρά τις υποσχέσεις για τη βελτίωση των δρομολογίων των συμβατικών πλοίων, τουλάχιστον την τουριστική περίοδο, όχι μόνο δεν έχει συμβεί τίποτα από τα παραπάνω, αλλά συνέβησαν τα κάτωθι παράλογα:

ΠΡΩΤΟΝ δρομολογούνται δυο νέα πλοία στη γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων, κανένα εκ των οποίων δε θα προσεγγίζει το λιμάνι της Κύθνου

ΔΕΥΤΕΡΟΝ το ένα και μοναδικό πλοίο που εξυπηρετεί το νησί από και προς το λιμάνι του Πειραιά έχει ανακοινώσει τα δρομολόγια ως το τέλος Μαΐου, λόγω δικαστικής εκκρεμότητας του με άλλη ακτοπλοϊκή εταιρεία.

Αποτέλεσμα όλων τούτων είναι να μην μπορεί να προγραμματιστεί από τον επισκέπτη η μετακίνηση του, είτε από τον Πειραιά είτε από άλλο νησί των Δυτικών Κυκλάδων. Η αγανάκτηση πλέον είναι έντονη, τόσο από την δημοτική αρχή, αλλά και από τους κατοίκους και κυρίως τους επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στο νησί και πλήττονται κατάφορα.

Για τους παραπάνω λόγους απαιτούμε:

-άμεση έγκριση και ανάρτηση των δρομολογίων του πλοίου ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

-την πλήρωση των κενών ημερών από τα άλλα δυο πλοία που έχουν δρομολογηθεί στις Δυτικές Κυκλάδες. Απαιτούμε να δοθεί λύση άμεσα γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια ενόψει τουριστικής περιόδου.”

Παραλήπτες της επιστολής, ήταν το γραφείο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας, Ιωάννη Πλακιωτάκη, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νης/κης Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής & Επενδύσεων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.

Ο Ν. Συρμαλένιος για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύθνου

Άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Συρμαλένιου, ο οποίος κατέθεσε ως αναφορά την επιστολή του Δημάρχου Δήμου Κύθνου, με την οποία τονίζει την επιτακτική ανάγκη για σύνδεση της Κύθνου με τον Πειραιά, αλλά και με τα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων. Παράλληλα, αναφέρεται, στην πρόσφατη δρομολόγηση δύο νέων πλοίων στη γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων, χωρίς όμως κανένα να προσεγγίζει το λιμάνι της Κύθνου, αλλά και στο γεγονός ότι το μοναδικό πλοίο που εξυπηρετεί την Κύθνο από και προς Πειραιά, έχει ανακοινώσει τα δρομολόγια ως το τέλος Μαΐου, λόγω δικαστικής εκκρεμότητας του με άλλη ακτοπλοϊκή εταιρεία.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή «αποτέλεσμα όλων τούτων είναι να μην μπορεί να προγραμματιστεί από τον επισκέπτη η μετακίνηση του, είτε από τον Πειραιά είτε από άλλο νησί των Δυτικών Κυκλάδων. Η αγανάκτηση πλέον είναι έντονη, τόσο από την δημοτική αρχή, αλλά και από τους κατοίκους και κυρίως τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο νησί και πλήττονται κατάφορα».

Κλείνοντας, τονίζει και επαναλαμβάνει τα αιτήματα του Δήμου Κύθνου μέσω της επιστολής, που είναι η άμεση έγκριση και ανάρτηση των δρομολογίων του πλοίου ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ κι η πλήρωση των κενών ημερών από τα άλλα δυο πλοία που έχουν δρομολογηθεί στις Δυτικές Κυκλάδες.

Πηγή: koinignomi.gr

Πηγή φωτογραφίας: shipfriends.gr