Κυκλάδες - Νότιο Αιγαίο

Την αναστολή των τακτικών χειρουργείων αποφάσισε η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, με την Διοίκηση από τη μία πλευρά να καθησυχάζει σχετικά με την ετοιμότητα του νοσοκομείου, και τον Σύλλογο Εργαζομένων να μιλά για συνεχή υποβάθμιση της υγειονομικής μονάδας.

Ο τραυματισμός της μίας εκ των τριών αναισθησιολόγων που εξυπηρετούν στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου τα τακτικά και έκτακτα περιστατικά, οδήγησε τη Διοίκηση της μονάδας στην απόφαση να αναστείλει τα τακτικά χειρουργεία, προκειμένου οι εναπομείνασες δύο αναισθησιολόγοι να ανταπεξέλθουν στην αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών, των διακομιδών και των ογκολογικών περιστατικών.

Παράλληλα, ωστόσο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και επιβεβαιώνει η Διοίκηση, η μία εκ των δύο ιατρών που απομένουν, έχει ήδη υποβάλλει την παραίτησή της, καθώς αναφέρει εργασιακή εξουθένωση.

«Το Γ.Ν. Σύρου χάνει το χαρακτήρα του δευτεροβάθμιου νοσοκομείου και μετατρέπεται σε Κέντρο Υγείας»

Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, 19 Οκτωβρίου, από τον Σύλλογο Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να ενημερώσουμε ως οφείλουμε τους κατοίκους της Σύρου αλλά και των υπολοίπων Κυκλάδων ότι το Γ.Ν.Σύρου από χθες αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του, αφού από τους 4 αναισθησιολόγους  που υπηρετούν, οι εφημερίες του μήνα θα καλύπτονται μόνο από δύο και μάλιστα η μία από τις δύο που έχουν απομείνει υπέβαλλε την παραίτηση της λόγω εργασιακής εξουθένωσης!

Πληροφοριακά ο ένας αναισθησιολόγος έχει τοποθετηθεί σε εμβολιαστικό κέντρο και υπηρετεί με παράταση λίγο πριν τη συνταξιοδότησή του. Η δεύτερη είχε ατύχημα το οποίο για δύο τουλάχιστον μήνες θα την κρατήσει εκτός υπηρεσίας. Ως εκ τούτου το νοσοκομείο μας το οποίο καλύπτει όλες τις Κυκλάδες απομένει με δύο αναισθησιολόγους οι οποίες να σημειώσουμε ότι κατ' επανάληψη  με εντολή της διοίκησης  έχουν καλύψει κενά στο Κ.Υ -Νοσοκομείο Νάξου.

Ο όγκος των περιστατικών λοιπόν (τμήμα επειγόντων, χειρουργεία και covid κλινική, καθώς και οι συνεχόμενες μετακινήσεις της μίας εκ των δύο αναισθησιολόγων) την οδήγησαν σε παραίτηση.

Ενημερωθήκαμε δε σήμερα ότι από αύριο 20/10/21 σταματούν τα τακτικά χειρουργεία στο νοσοκομείο μας λόγω αυτής της κατάστασης!

Φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι καθημερινά το Γ.Ν. Σύρου χάνει το χαρακτήρα του δευτεροβάθμιου νοσοκομείου και μετατρέπεται σε ένα Κέντρο Υγείας.»

Η θέση της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου

Η εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» ήλθε σε επικοινωνία με τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, κ. Μιχάλη Ζουλουφό, σχετικά με το ζήτημα που αναδεικνύει ο Σύλλογος, με τον ίδιο να επιβεβαιώνει μεν την αναστολή των τακτικών χειρουργείων, τονίζοντας δε, πως αυτό δεν θα εμποδίσει στο ελάχιστο την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών, αλλά και των περιστατικών που διακομίζονται από άλλα νησιά εκτάκτως.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ζουλουφός επιβεβαίωσε, πως «αναστέλλονται όντως για μερικές ημέρες τα τακτικά χειρουργεία στο νοσοκομείο», εξήγησε ωστόσο, ότι «προφανώς δεν εντάσσονται μέσα σε αυτά, τα έκτακτα χειρουργεία, τα ογκολογικά περιστατικά, ή οι διακομιδές από τα υπόλοιπα νησιά, θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω αυτό».

Σύμφωνα με τον Διοικητή, η περιπέτεια υγείας της μίας αναισθησιολόγου θα την κρατήσει μακριά από την υπηρεσία για έναν μήνα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ανακοίνωσή του, όπου υποστηρίζεται πως η ανάρρωση της ιατρού θα διαρκέσει τουλάχιστον για δύο μήνες.

Αναλυτικά, ο κ. Ζουλουφός επεσήμανε, ότι «η απόφαση αυτή λήφθηκε, λόγω του τραυματισμού που αντιμετωπίζει η μία εκ των αναισθησιολόγων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, η οποία θα χρειαστεί να παραμείνει εκτός υπηρεσίας για περίπου έναν μήνα, προκειμένου να αναρρώσει. Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν δύο αναισθησιολόγοι, οι οποίες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τα έκτακτα χειρουργεία, αλλά και τις διακομιδές».

Όσον αφορά στο γεγονός της υποβολής παραίτησης της μίας εκ των αναισθησιολόγων που παραμένουν, όπως σημειώθηκε στην ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων, ο κ. Ζουλουφός επιβεβαίωσε, πως η συγκεκριμένη ιατρός έχει όντως υποβάλλει παραίτηση, με τον ίδιο να επισημαίνει, ότι από την πρώτη στιγμή υπάρχει επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ της ιατρού και της Διοίκησης, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος και η γιατρός να ανακαλέσει την παραίτησή της. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι «υπεβλήθη μία παραίτηση, για την οποία βρισκόμαστε σε συζητήσεις, ώστε να ανακληθεί».

Περαιτέρω, ο Διοικητής του νοσοκομείου υποστήριξε, πως η αναστολή της διενέργειας των τακτικών χειρουργείων αποτελεί έναν τρόπο αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών, που αφορούν στην επιχειρησιακή ικανότητα της υγειονομικής μονάδας, η οποία μάλιστα δεν είναι σπάνια.

Όπως σημείωσε ο κ. Ζουλουφός, «η αναστολή των τακτικών χειρουργείων είναι μία συνήθης πρακτική, ανάλογα πάντα με τις επιχειρησιακές ανάγκες του νοσοκομείου. Να θυμίσουμε, ότι για το διάστημα Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, όταν βρίσκονταν σε ανάπτυξη οι κλίνες Covid-19, έπειτα από εντολή της 2ης ΥΠΕ, είχε αποφασιστεί και πάλι η αναστολή των τακτικών χειρουργείων. Μία τέτοια απόφαση λαμβάνεται ανάλογα με την επιχειρησιακή ετοιμότητα».

Τέλος, ξεκαθάρισε, για μία ακόμη φορά, ότι «εξυπηρετούνται όλες οι διακομιδές και όλα τα έκτακτα περιστατικά, τόσο της Σύρου, όσο και των Κυκλάδων».

Τραγική υποστελέχωση του Νοσοκομείου Σύρου

Ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά την επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σύρου, στην οποία οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει νέα περιστατικά στις συρρικνωμένες, μετά την έναρξη λειτουργίας της κλινικής covid, κλινικές (παθολογική και χειρουργική) διότι είναι  γεμάτες.

Επίσης, κινδυνεύει να μείνει με μια ενεργό αναισθησιολόγο (δεδομένου ότι εκ των τριών η μία έχει αναρρωτική άδεια για μεγάλο χρονικό διάστημα και η δεύτερη μόλις υπέβαλε την παραίτηση της λόγω εργασιακής εξουθένωσης) γεγονός που ουσιαστικά εγκυμονεί τον κίνδυνο υποβάθμισης του Νοσοκομείου σε ΚΥ. Όσον αφορά στην Νοσηλευτική υπηρεσία, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι δουλεύουν νυχθημερόν χωρίς ρεπό, μετακινούνται από τμήμα σε τμήμα να καλύψουν τα κενά με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή λειτουργία των κλινικών.

Για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες, απαιτούνται άμεσα 2 άτομα στα πλυντήρια, 2 άτομα στο θυρωρείο, 2 άτομα στην καθαριότητα και 1 άτομο για τις μεταφορές πάσης φύσεως του νοσοκομείου. Εδώ και αρκετό καιρό δεν υπάρχει άτομο για να εξυπηρετεί τα τηλεφωνικά ραντεβού. Τα δύο άτομα που υπάρχουν κάνουν ότι μπορούν, όταν δεν εξυπηρετούν τους όρθιους μπροστά τους.

Όσον αφορά στην διοικητική υπηρεσία, πληθώρα εργασιών δεν εκτελούνται καθόλου όπως λόγου χάρη Ηλεκτρονικοί Διαγωνισμοί προμηθειών και έργων ΕΣΠΑ, Υποβολή των μισθολογικών στοιχείων του Δ.Α.Υ.Κ των υπό συνταξιοδότηση υπαλλήλων του Γ.Ν Σύρου, διεκπεραίωση αιτημάτων προσωπικού προς το γραφείο μισθοδοσίας κ.λ.π. Το τμήμα βιοϊατρικής τεχνολογίας έχει αποδυναμωθεί κατά το ήμισυ με ότι αυτό συνεπάγεται για την αποκατάσταση βλαβών του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Τέλος, υπάρχει έλλειψή πιστώσεων στον προϋπολογισμό για την παραγγελία βασικών υλικών, όπως για παράδειγμα ακτινογραφικών πλακών ή αντιδραστηρίων για την διενέργεια εξετάσεων.

Επισυνάπτονται τα σχετικά έγγραφα.

21_10_2021_ΑΝΑΦΟΡΑ_ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ_ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ_ΣΥΡΟΥ

Ανακοίνωση-EΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ_ΝΟΣ_ΣΥΡΟΥ