Κυκλάδες - Νότιο Αιγαίο

Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών βρίσκεται σε εξέλιξη από τις βραδινές ώρες χθες, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Φολέγανδρου, μετά τον εντοπισμό ακυβέρνητου σκάφους που μετέφερε μετανάστες.

Την επιχείρηση συντονίζει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, το οποίο ενημερώθηκε βραδινές ώρες χθες, για σκάφος (α.λ.σ.) με αλλοδαπούς επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση αρχικά λόγω μηχανικής βλάβης και στη συνέχεια με εισροή υδάτων, στη θαλάσσια περιοχήτης Φολέγανδρου όπου και ξεκίνησε επιχείρηση εντοπισμού τους.

Πλωτό σκάφος του λιμενικού εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή 12 μετανάστες καλά στην υγεία τους να επιβαίνουν σε μικρή βοηθητική λέμβο. Όλοι τους περισυνελέγησαν από πλήρωμα σκάφους του λιμενικού, μεταφέρθηκαν στη Σαντορίνη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο πλαστικό σκάφος που επέβαιναν τουλάχιστον 32 άτομα, παρουσίασε μηχανική βλάβη εισροή υδάτων και βυθίστηκε.

Λόγω των δυσμενών συνθηκών, στο σημείο επιχειρούν ένα ελικόπτερο Super Puma και ένα C-130, συνδράμοντας τις προσπάθειες ενός σκάφους του Λιμενικού Σώματος.

Οι διασωθέντες χρήζουν ιατρικής περίθαλψης, δεδομένου ότι διαπιστώθηκε πως αρκετοί εξ αυτών αντιμετωπίζουν συμπτώματα υποθερμίας

Στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, επικρατούν βόρειοι άνεμοι εντάσεως 4 μποφόρ

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση

Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συνεχίζονται από ένα πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού και τρία πλωτά, ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και ένα της πολεμικής αεροπορίας, αεροσκάφος c-130, πέντε παραπλέοντα πλοία και ιδιωτικά σκάφη.

Φωτογραφία: REUTERS/GIORGOS MOUTAFIS