Κυκλάδες - Νότιο Αιγαίο

Την Ιδρυτική Γενική Συνέλευση των μετόχων του Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμικού Φορέα Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου ΑΕ Ο.Τ.Α. (ΦΟΔΣΑ) συγκάλεσε σήμερα Παρασκευή, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, με παρόντα τον Πρόεδρο της ΠΕΔ και Δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη και  το σύνολο σχεδόν των Δημάρχων του Νοτίου Νοτίου Αιγαίου, με θέματα ημερήσιας διάταξης :

*Ορισμός αρχικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας

*Ψήφιση του καταστατικού

*Εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου

Η σύσταση του νέου φορέα έγινε με βάση τον νέο περιβαλλοντικό νόμο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», ο οποίος, προβλέπει στη σύσταση δύο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) στα Ιόνια Νησιά και στο Νότιο Αιγαίο -με συμμετοχή της περιφέρειας και των δήμων- οι οποίοι θα έχουν τη διαχειριστική και τεχνική επάρκεια να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που προκύπτουν από το υπάρχον καθεστώς κατακερματισμού. Με τη ρύθμιση αυτή γίνεται ένα σημαντικό βήμα προς ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στα νησιά.

Σκοπός του νέου φορέα είναι η υλοποίηση μέτρων και έργων που προωθούν την ιεράρχηση των δράσεων και των εργασιών διαχείρισης αποβλήτων σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και ειδικά στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Νοτίου Αιγαίου, που ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2016 και θεσμοθετήθηκε με ΚΥΑ των τότε Υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

Σε επίπεδο Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο νέος ΦΟΔΣΑ για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα θα λειτουργεί με επταμελές συμβούλιο, με Πρόεδρο τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και 2 ακόμη μέλη από την Περιφέρεια (μέτοχος με 40%) και 4 μέλη από τους 34 Δήμους του Νοτίου Αιγαίου (μέτοχοι με 60%).

Έδρα του νέου φορέα ορίζεται Δήμος Ρόδου, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκου.

Της σημερινής ιδρυτικής Γενικής Συνέλευσης  προήδρευσε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος και συμμετείχε  το 97,68% του μετοχικού κεφαλαίου δια των εκπροσώπων της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, σύμφωνα με αποφάσεις των αντίστοιχων δημοτικών συμβουλίων.

Ο ορισμός του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου του ΦΟΔΣΑ ψηφίστηκε ομόφωνα, από το σύνολο των μετόχων που παρέστησαν στη σημερινή Γενική Συνέλευση. Το μετοχικό κεφάλαιο ορίζεται σε 3.000.000 ευρώ και διαιρείται σε 100.000 μετοχές ονομαστικής αξίας 30 ευρώ η κάθε μία. Η κατανομή της συμμετοχής των Δήμων έγινε με βάση πληθυσμιακά κριτήρια (απογραφή 2011). Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως μεγαλομέτοχος του 40%, συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο με 40.000 μετοχές, ήτοι  1.200.000 €.

perifereia diaxeirish apovlhtwn0620

Στους ΟΤΑ του Νοτίου Αιγαίου κατανέμεται το 60% των μετοχών, οι οποίες εκπροσωπήθηκαν ως εξής:

                  Δήμος                               Αριθμός Μετοχών                     Εκπροσώπηση

Σύρος

4176

Ιωάννης Βρούτσης

Νάξος και Μικρές Κυκλάδες

3670

Δημήτριος Λιανός - Δήμαρχος

Σαντορίνη

3019

Αντώνιος Σιγάλας  - Δήμαρχος

Πάρος

2663

Μάρκος Κωβαίος - Δήμαρχος

Μύκονος

1968

Μιχάλης Ζουγανέλης

Άνδρος

1790

Δημήτρης Λοτσάρης - Δήμαρχος

Τήνος

1677

Πέτρος Μαρκουίζος – Πρόεδρος ΔΣ

Μήλος

966

Εμμανουήλ Μικέλης - Δήμαρχος

Σίφνος

510

Νικόλαος Χρυσίνης – Πρόεδρος ΔΣ

Κέα

477

Ειρήνη Βελισσαροπούλου - Δήμαρχος

Ίος

393

Αντώνιος Σιγάλας – Δήμαρχος Θήρας 

Αμοργός

383

Ελευθέριος Καραΐσκος - Δήμαρχος

Κύθνος

283

 

Σέριφος

276

 

Αντίπαρος

235

 

Κίμωλος

177

 

Φολέγανδρος

149

Αντώνιος Σιγάλας – Δήμαρχος Θήρας 

Σίκινος

53

Αντώνιος Σιγάλας – Δήμαρχος Θήρας

Ανάφη

53

Αντώνιος Σιγάλας – Δήμαρχος Θήρας

Ρόδος

22424

Αντώνης Καμπουράκης - Δήμαρχος

Κως

6483

Θεοδόσης Νικηταράς - Δήμαρχος

Κάλυμνος

3141

Δημήτρης Διακομιχάλης - Δήμαρχος

Λέρος

1537

Μιχάλης Κόλιας - Δήμαρχος

Κάρπαθος

1209

 

Πάτμος

592

Ελευθέριος Πέντες - Δήμαρχος

Σύμη

503

Ελευθέριος Παπακαλοδούκας -Δήμαρχος

Αστυπάλαια

259

Νικόλαος Κομινέας - Δήμαρχος

Κάσος

219

Ιωάννης Νικολάου

Νίσυρος

196

Χριστοφής Κορωναίος - Δήμαρχος

Λειψοί

153

Φώτης Μάγγος - Δήμαρχος

Τήλος

151

Μαρία Καμμά - Δήμαρχος

Καστελλόριζο

95

 

Χάλκη

93

Άγγελος Φραγκάκης - Δήμαρχος

Αγαθονήσι

36

 

ΣΥΝΟΛΟ

60000

 

Ομοφώνως ψηφίστηκε επίσης το Καταστατικό του νέου φορέα, το οποίο εισηγήθηκε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, ενώ ομόφωνη ήταν και η εκλογή των μελών του  Διοικητικού Συμβουλίου  του ΦΟΔΣΑ, το οποίο απαρτίζεται από τους:

Γιώργο Χατζημάρκο, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου – Πρόεδρο

Γιώργο Λεονταρίτη - Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων

Χρήστο Ευστρατίου - Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου

Αντώνη Καμπουράκη Δήμαρχο Ρόδου

Θεοδόση Νικηταρά – Δήμαρχο Κω

Αντώνη Σιγάλα – Δήμαρχο Θήρας

Δημήτρη Λιανό – Δήμαρχος Νάξου

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σημερινή Γενική Συνέλευση, παρέμβαση έκανε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο  Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά με τη σημερινή ημέρα:

“Αυτή την σπουδαία μέρα για το περιβάλλον, προχωράμε σε μια πολιτική επιλογή που βάζει τέλος στην απραξία του χθες και στη δικαιολογημένη ανησυχία του σήμερα.
Περνάμε σε μία νέα φάση υπεύθυνης διαχείρισης των αποβλήτων, βγαίνοντας από τον κύκλο της αδράνειας που τόσο έχει κοστίσει στη χώρα: έχει κοστίσει δημοσιονομικά, με τα εκατομμύρια των προστίμων που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει κοστίσει όμως πρωτίστως στο ίδιο το περιβάλλον με τη συστηματική υποβάθμισή του.
Ο φυσικός πλούτος του Νότιου Αιγαίου είναι το μεγάλο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Δεν μπορούμε συστηματικά να τον απαξιώνουμε με την αμέλειά μας.
Η μόνη πολιτική που μπορεί να δημιουργήσει πραγματικό πλούτο στη χώρα μας, στηρίζεται στο σεβασμό στο περιβάλλον.

Σήμερα, παίρνουμε μια απλή απόφαση: να πάψουμε να γκρινιάζουμε, να μεμψιμοιρούμε και να αλληλοκατηγορούμαστε.
Να δουλέψουμε όλοι μαζί.

Ο νέος διαβαθμιδικός φορέας διαχείρισης αποβλήτων στο Νότιο Αιγαίο με τη σύμπραξη Α’ και Β΄ Βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να κάνει τη διαφορά. Όπως ενωθήκαμε για να καταπολεμήσουμε τον κορωνοϊό και να σώσουμε ζωές, έτσι μπορούμε να ενωθούμε για να σώσουμε το περιβάλλον κατά της κλιματικής αλλαγής. Εργαζόμαστε για να ανακάμψουμε καλύτεροι. Το μοναδικό περιβάλλον του Νότιου Αιγαίου δεν μας ανήκει.

Είναι ένα δάνειο από τις επόμενες γενιές που οφείλουμε να επιστρέψουμε με φροντίδα. Σήμερα, συστήνουμε το νέο διαβαθμιδικό φορέα διαχείρισης αποβλήτων στο Νότιο Αιγαίο και αλλάζουμε πορεία.Προχωράμε μπροστά”.

Το Γραφείο Τύπου