Κυκλάδες - Νότιο Αιγαίο

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9:23 το πρωί με επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, 60 χλμ βορειοδυτικά των Χανίων, 20 χλμ. νότια των Αντικυθήρων, σε ενδιάμεσο εστιακό βάθος των 70 χλμ. Η δόνηση έγινε αισθητή ακόμα και στην Αττική έως την Πρέβεζα και την Πτολεμαΐδα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός σημειώνοντας ότι σεισμός από τέτοιο βάθος δεν παράγει μετασεισμική ακολουθία, ούτε δίνει επιφανειακές ζημιές και συνέστησε ψυχραιμία.

«Πρόκειται για ένα σεισμό πάνω στο ελληνικό τόξο. Η σεισμικότητα αυτή δεν έχει ουδεμία σχέση με την Αλβανία. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» τόνισε.

Υπήρξε αρχικά η ανησυχία για τσουνάμι ωστόσο δεν έχει εκδοθεί σχετική προειδοποίηση από τις υπηρεσίες και οι σεισμολόγοι δεν εκτιμούν ως πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ ο Θ. Γκάνας Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών διευκρίνισε πως οι σεισμοί ενδιαμέσου βάθους διαδίδουν την ενέργεια τους ανισοτροπικά και σε μεγάλες αποστάσεις κατά μήκος του τόξου και όχι εγκάρσια σε αυτό. «Τα σεισμικά κύματα μπορεί να γίνουν αισθητά περισσότερο σε μεγάλες αποστάσεις και όχι πολύ κοντά στο επίκεντρο» είπε τονίζοντας πως συνήθως πρόκειται για έναν μεγάλο σεισμό χωρίς μετασεισμούς.

Και εκείνος είπε πως το σεισμικό γεγονός στα Κύθηρα δεν μπορεί να συσχετιστεί με το σεισμό στην Αλβανία.  «Οι τεκτονικές τάσεις που μεταδίδονται από το Δυρράχιο εξαντλούνται σε απόσταση 100 χλμ. Τα Κύθηρα είναι πάνω από 800 χλμ μακριά», σημείωσε.

Ταρακουνήθηκε όλη η Κρήτη. Υπάρχει ανησυχία, ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί, είπε στην ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης. Όπως είπε έχει επικοινωνήσει με τους αντιπεριφερειάρχες και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Στα Χανιά κλειστά με απόφαση του δημου Κισσάμου θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου, λόγω του σεισμού. Στο Ηράκλειο τα σχολεία λειτουργούν κανονικά.

Ο αντιδήμαρχος Κυθήρων Γ. Κομήνος μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι δεν υπήρξε πανικός και ότι μηχανικοί διενεργούν αυτοψίες, ωστόσο δεν έχει προκύψει λόγος ανησυχίας. Πρόκειται για κλιμάκιο τεσσάρων μηχανικών της Περιφέρειας Αττικής που βρίσκεται στο νησί λόγω έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, τα σχολεία στο νησί των Κυθήρων θα μείνουν κλειστά για την ασφάλεια των μαθητών, ενώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τα σχολεία της Αττικής.

Πηγη: ΕΡΤ