Κυκλάδες - Νότιο Αιγαίο

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος σχετικά με σοβαρές καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν την παρακολούθηση πολιτών και επικείμενη άφιξη ΜΑΤ προς διευκόλυνση της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην Τήνο.

Ειδικότερα, δύο μήνες μετά το Παντηνιακό συλλαλητήριο το Νοέμβρη του 2019 και έναν μήνα μετά την συσπείρωση κατοίκων του νησιού για την εμπόδιση αποβίβασης υλικών από τα πλοία για την επένδυση ΑΠΕ, πληθώρα πληροφοριών φέρνουν στο προσκήνιο 

(α) την παρακολούθηση αιρετών του Δήμου Τήνου από άτομα της αστυνομίας με πολιτικά ρούχα, σύμφωνα με καταγγελτική κοινή ανακοίνωση δύο δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας και (β) την δρομολόγηση αποστολής διμοιρίας των ΜΑΤ στην Τήνο προκειμένου να περιφρουρήσουν την εκτέλεση εργασιών κατά την τοποθέτηση ανεμογεννητριών.

Σημειώνεται δε ότι σε δήλωση προέβη και ο Δήμαρχος Τήνου αναφορικά με την καταδίκη της όποιας προσπάθειας εκ μέρους του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να επιβληθεί δια της βίας η εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Σημειώνεται ότι σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει ο Νίκος Συρμαλένιος στα τέλη Δεκεμβρίου, ο αρμόδιος Υφυπουργός ανέφερε ότι «η αναθεώρηση του Χωροταξικού για τις ΑΠΕ θα χρειαστεί περίπου μία διετία, ενώ στο μεταξύ οι εγκαταστάσεις των αιολικών πάρκων πρέπει να προχωρήσουν».

Πλέον, με τις πληροφορίες που έχουν διαδοθεί, αποκαλύπτεται η πρόθεση να υλοποιηθούν με οποιοδήποτε κόστος τα Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα Ενέργειας (ΒΑΠΕ), ακόμα και καταφεύγοντας σε αστυνομικές πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές απέναντι σε πολίτες και αποτελούν, όπως αναφέρει η ανακοίνωση των αιρετών  «ενορχηστρωμένη προσπάθεια εκφοβισμού και πάταξης της βούλησης και του δίκαιου αγώνα της κοινωνίας της Τήνου». Πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη σε σχέση με την συνεργασία και τη συναίνεση που απαιτείται για την προώθηση ήπιων εναλλακτικών μορφών παραγωγής ενέργειας.

21/01/2020

Επισυνάπτεται το κείμενο της ερώτησης

Προς τους κ. κ. Υπουργούς:

1.Περιβάλλοντος και Ενέργειας

2.Προστασίας του Πολίτη

tinos anemogennitries oxi

Θέμα: «Καταγγελίες σχετικά με παρακολούθηση πολιτών και επικείμενη άφιξη ΜΑΤ προς διευκόλυνση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Τήνο»

Δύο μήνες μετά το Παντηνιακό συλλαλητήριο το Νοέμβρη του 2019 και 1 μήνα μετά την συσπείρωση κατοίκων του νησιού για την εμπόδιση αποβίβασης υλικών από τα πλοία για την επένδυση ΑΠΕ, επανερχόμαστε στο ζήτημα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στις Κυκλάδες.

Πληθώρα πληροφοριών οι οποίες είδαν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας φέρνουν στο προσκήνιο (α) την παρακολούθηση αιρετών του Δήμου Τήνου από άτομα της αστυνομίας με πολιτικά ρούχα, σύμφωνα με καταγγελτική κοινή ανακοίνωση δύο δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας και (β) την δρομολόγηση αποστολής διμοιρίας των ΜΑΤ στην Τήνο προκειμένου να περιφρουρήσουν την εκτέλεση εργασιών κατά την τοποθέτηση ανεμογεννητριών.

Σημειώνεται δε ότι σε δήλωση προέβη και ο Δήμαρχος Τήνου αναφορικά με την καταδίκη της όποιας προσπάθειας εκ μέρους του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να επιβληθεί δια της βίας η εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Σε επίκαιρη ερώτηση που είχαμε καταθέσει στα τέλη Δεκεμβρίου ο αρμόδιος ο Υφυπουργός ανέφερε ότι «η αναθεώρηση του Χωροταξικού για τις ΑΠΕ θα χρειαστεί περίπου μία διετία, ενώ στο μεταξύ οι εγκαταστάσεις των αιολικών πάρκων πρέπει να προχωρήσουν».

Επειδή:

1.Με τις πληροφορίες που έχουν διαδοθεί, αποκαλύπτεται η πρόθεση να υλοποιηθούν με οποιοδήποτε κόστος τα Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα Ενέργειας (ΒΑΠΕ)

2.τέτοιου είδους πρακτικές της αστυνομίας θυμίζουν άλλες εποχές απέναντι σε πολίτες και αποτελούν, όπως αναφέρει η ανακοίνωση των αιρετών «ενορχηστρωμένη προσπάθεια εκφοβισμού και πάταξης της βούλησης και του δίκαιου αγώνα της κοινωνίας της Τήνου»

3.αποτελούν εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη σε σχέση με την συνεργασία και τη συναίνεση που απαιτείται για την προώθηση ήπιων εναλλακτικών μορφών παραγωγής ενέργειας. Σημειώνεται ότι το 2009, το τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο ομόφωνα έλαβε απόφαση, η οποία και καθόριζε προδιαγραφές, όπως μεγέθη, αποστάσεις, κτλ.

4.Η βούληση της τοπικής κοινωνίας και των αιρετών είναι εκπεφρασμένη εδώ και καιρό σε σχέση με την εγκατάσταση φαραωνικών αιολικών πάρκων στην Τήνο καθώς και σε άλλα νησιά και έχουν διατρανώσει την αντίθεση τους σε θεσμικό, και κινηματικό και συλλογικό επίπεδο.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Προστασίας του Πολίτη:

1.Για ποιους λόγους παρακολουθούνται από την Ελληνική Αστυνομία αιρετοί πολίτες της Τήνου;

2.Αληθεύει ότι προωθείται η μετάβαση ειδικών δυνάμεων ΜΑΤ για να προχωρήσει η εγκατάσταση ανεμογεννητριών;

-Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

1.Προτίθεται να ακυρώσει τις εγκρίσεις των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας των ΒΑΠΕ στα τέσσερα νησιά των Κυκλάδων –Τήνο, Άνδρο, Πάρο και Νάξο, καθώς βρίσκεται σε αναμονή τόσο η έκδοση της απόφασης προσφυγής στο ΣΤΕ όσο και η ολοκλήρωση της διαδικασίας του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ;

2.Προτίθεται να λάβει υπόψιν την ομόφωνη απόφαση του νομαρχιακού Συμβουλίου Κυκλάδων 2009;

3.Προτίθεται να λάβει υπόψιν τις ομόφωνες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη μη εγκατάσταση των ΒΑΠΕ στις Κυκλάδες;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Νίκος Συρμαλένιος

Γιάννης Ραγκούσης

Πλούσιο φωτορεπορτάζ από τη μεγάλη συγκέντρωση στην Τήνο...