Κυκλάδες - Νότιο Αιγαίο

1.«Τοπικές κοινωνίες και Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Ανιχνεύοντας το παρελθόν, σχεδιάζοντας το παρόν και το μέλλον», Μια συζήτηση για το περιβάλλον και τον πολιτισμό στη Τζια με αφορμή το “ΚΕΙΩΝ ΤΟΠΟΙ”. Σάββατο  12/09/2020 και ώρα 18.30,  στο Βαράδι ( Μυλοπόταμος)

2.«Οι τσαμπούνες της Τζιάς…συναντούν τον Διόνυσο»,  Θεατρικό και μουσικό δρώμενο με τη συμμετοχή τσαμπουνιέρηδων του νησιού, ηθοποιών και επαγγελματιών μουσικών. Κυριακή 13/09/2020 και ώρα  17.30 , στη Βρύση του Βενιαμίν (Ιουλίδα)

Με πρωτότυπο, συνεργατικό σχεδιασμό, και με όραμα το μέλλον του νησιού σχεδιάστηκε το «ΚΕΙΩΝ ΤΟΠΟΙ», ένα πρόγραμμα βασισμένο στον συνδυασμό βιωματικών εμπειριών για τους επισκέπτες, με διαθεματική προσέγγιση και καλλιτεχνικό περιεχόμενο.

Στόχοι μας η ανάδειξη και αξιοποίηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία παραμένει ανεξερεύνητη, η τόνωση της συλλογικότητας και του σεβασμού στο δημόσιο  χώρο, η ενεργοποίηση των νέων του νησιού.

Ο πλούτος της Τζιας, πολιτισμικός και περιβαλλοντικός, οι πρακτικές της αγροτικής ζωής στο νησί, οι μύθοι του, οι παραδοσιακοί ήχοι που ¨ντύνουν¨ την καθημερινότητα των ντόπιων  τοποθετούνται στο προσκήνιο, αποκαλύπτοντας τις πολλαπλές πτυχές της τοπικής ταυτότητας.

Αφετηρία οι Τόποι μας, οι Κείων Τόποι, βιωμένοι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τόποι των θεών και των ανθρώπων, τόποι της βελανιδιάς, του ανθρώπινου μόχθου και της χαράς.

Όχημα μας η εμπειρία της μουσικής, της χορού, της ιστορίας, της επαφής με τη φύση.

Οι τέχνες μας επιτρέπουν να συνδέσουμε την ιστορία και το μύθο με τη σύγχρονη ζωή. 

Μας βοηθούν να αναλογιστούμε τις σημερινές προκλήσεις της στο νησί μας αλλά και στα άλλα Κυκλαδονήσια, όπως η διαχείριση του νερού, η διατήρηση των αναβαθμίδων, η προστασία του δρυόδασους στην περιοχή NATURA 2000, η διάσωση του λαϊκού πολιτισμού.

Αξιοποιώντας την εμπειρία των παλιότερων και τη γνώσεις των νεότερων,  οι ΚΕΙΩΝ ΤΟΠΟΙ είναι τόποι ανοιχτοί, συνομιλούν με παρόμοιες πρωτοβουλίες στις υπόλοιπες Κυκλάδες και στο μέλλον θα εμπλουτιστούν και με άλλες δράσεις.

  • ΟΙ ΚΕΙΩΝ ΤΟΠΟΙ πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
  • Διοργανώνεται από το Σύλλογο Γυναικών «Η Μελίτη»
  • Συνδιοργανωτής είναι ο Δήμος Κέας.
  • Η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων» έθεσε τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία υπό την αιγίδα της

Συνημμένα θα βρείτε

  • Ενημερωτικό τρίπτυχο, για το σύνολο των δράσεων ΚΕΙΩΝ ΤΟΠΟΙ 2020-2021
  • Ειδικό ένθετο με πληροφορίες για το Θεατρικό & Μουσικό Δρώμενο
  • Την αφίσα των ΚΕΙΩΝ ΤΟΠΟΙ

Στις επόμενες ημέρες θα σταλεί ενημερωτικό έντυπο με το αναλυτικό πρόγραμμα της Ημερίδας, καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες για τις Δράσεις.

Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΚΕΙΩΝ ΤΟΠΟΙ 2020-2021 παρακαλούμε να απευθυνθείτε στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  και στο τηλέφωνο: 6988561983. Βρείτε το ΚΕΙΩΝ ΤΟΠΟΙ στο https://www.facebook.com/keiontopoi.

Μαριάννα Τούντα, Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Κέας «Η ΜΕΛΙΤΗ»

Άννα Μαυρουδή, Πρόεδρος ΟΣΥΓΥ, Συντονίστρια Προγράμματος