Κυκλάδες - Νότιο Αιγαίο

Από 40 κύματα έχει περάσει το έργο της κτηματογράφησης τα τελευταία 25 χρόνια. Η υποχρέωση της χώρας για ολοκλήρωση του Κτηματολογίου εντός του 2020 δεν εκπληρώθηκε και πλέον, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, καθηγητής Δημήτρης Σταθάκης, στη συνέντευξή του στο «Βήμα» «αν όλα πάνε καλά, στο τέλος του 2024 μπορούμε να έχουμε φτάσει στο 98% της κτηματογράφησης».

Έως σήμερα από τα 39 εκατ. ιδιοκτησιακά δικαιώματα που εκτιμάται ότι υπάρχουν στην Ελλάδα, κτηματολόγιο λειτουργεί για το 33% από αυτά, για το 43% είναι σε εξέλιξη συλλογή δηλώσεων και το 15% βρίσκεται στο στάδιο της ανάρτησης των κτηματογραφικών διαγραμμάτων και πινάκων.

Εντός του 2021 θα ξεκινήσει η συλλογή για το 7%, δηλαδή σε Ρέθυμνο (τον Μάρτιο), Κυκλάδες (Μάιο), Χανιά/Ηράκλειο (Αύγουστο), και Θεσπρωτία/Κέρκυρα (τέλος 2021), ενώ ακόμη είναι άγνωστη η τύχη του 2% των δικαιωμάτων τα οποία αφορούν ειδικές περιπτώσεις (κυρίως μετάπτωση από παλιό στο νέο Κτηματολόγιο).

Οι κάτοικοι των Κυκλάδων θα πρέπει να προετοιμάζονται ώστε να υποβάλλουν δήλωση ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, το κτηματολόγιο είναι η αφετηρία για να επιλυθούν διεκδικήσεις μεταξύ ιδιωτών, αλλά και με το Δημόσιο. Ωστόσο, παραδέχεται ότι υπάρχουν δυσεπίλυτα προβλήματα που απαιτούν επιμονή.

Οσον αφορά τις «αγνώστου ιδιοκτήτη» περιουσίες, θεωρεί ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο, τάσσεται κατά περαιτέρω παρατάσεων και επιμένει ότι «δεν δικαιούται ο ένας άγνωστος να ασκεί βέτο στους ενενήντα εννιά που ενδιαφερθήκαν, δήλωσαν και πλήρωσαν».