Κυκλάδες - Νότιο Αιγαίο

Εναλλακτική Σκηνή και οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συνεχίζουν το επιτυχημένο πρόγραμμα «Νότες που αρμενίζουν» για ενήλικες συμμετέχοντες 50+, μέσα από μια σειρά εργαστηρίων τραγουδιού και αφήγησης.

Το εργαστήριο έχει ως στόχο την καταγραφή και παρουσίαση προσωπικών ιστοριών των συμμετεχόντων, για το νησί της Φολεγάνδρου, μέσω του τραγουδιού και της αφήγησης. Με επιλεγμένο ρεπερτόριο από την ελληνική οπερέτα, το ρετρό και τραγούδια του μεσοπολέμου, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν μια πρωτότυπη παράσταση μουσικής και αφήγησης που θα παρουσιαστεί σε χώρο εκδηλώσεων στη Φολέγανδρο. Η παράσταση του εργαστηρίου θα συνοδεύεται από Γκαλά Όπερας με καταξιωμένους λυρικούς τραγουδιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υλοποιείται με χορηγία των Ελληνικών Πετρελαίων σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Άνοιξε τον κύκλο» της ΜΚΟ Άγονη Γραμμή Γόνιμη.

Συναντήσεις και προτεινόμενο πρόγραμμα εργαστηρίου Φολεγάνδρου:
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε κύκλο 11 συναντήσεων από τον Μάιο έως τα μέσα Ιουλίου του 2019 όποτε και θα γίνει η τελική παρουσίαση. Το προτεινόμενο πρόγραμμα συναντήσεων είναι το παρακάτω:

*Πέμπτη-Παρασκευή 23-24 Μαΐου | εργαστήρια 1,2 (Ώρα συνάντησης: 18:00)

*Τρίτη-Τετάρτη 18-19 Ιουνίου |εργαστήρια 3,4

*Δευτέρα-Πέμπτη 24-25-26-27 Ιουνίου |εργαστήρια 5,6,7,8

*Πέμπτη - Παρασκευή 11-12 Ιουλίου | εργαστήρια 9,10 Φολεγάνδρου

*Παρασκευή 12 Ιουλίου γενική πρόβα καλλιτεχνών

*Σάββατο 13 Ιουλίου γενική πρόβα και συναυλία Φολεγάνδρου (γκαλά όπερας)

Εμψύχωση: Θάλεια Μαρί Παπαδοπούλου, μουσικός/πιανίστα/μουσικοπαιδαγωγός/χορογράφος/ανθρωπολόγος (Συνεργάτης τμήματος Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ).
Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Μοναδική προϋπόθεση συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Νότες που αρμενίζουν" αποτελεί το ενδιαφέρον κι η αγάπη για το τραγούδι. Δεν απαιτείται πρότερη μουσική γνώση ή εκπαίδευση, ενώ το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στη Φολέγανδρο θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Δήμου Φολεγάνδρου.

Άγονη Γραμμή Γόνιμη

Η Άγονη Γραμμή Γόνιμη αποτελεί το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα στα νησιά της «άγονης γραμμής». Από την έναρξή του το 2007 έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 100 επισκέψεις σε 25 νησιά κατά τη χειμερινή περίοδο. Στόχος του προγράμματος είναι η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό για όλους, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.

Το πρόγραμμα, υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Νόλλα, απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, χωρίς να αποκλείει τους ενήλικες. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν διαδραστικές βιωματικές εκδηλώσεις, εργαστήρια επιμόρφωσης, λέσχες ανάγνωσης, διαγωνισμό ανάγνωσης, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες με τη σύμπραξη μερικών εκ των σημαντικότερων πολιτιστικών φορέων της Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Λύκειο των Ελληνίδων, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Εθνική Λυρική Σκηνή, τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα, το Βρετανικό Συμβούλιο, την Ομάδα «Συνήγοροι του Κλίματος», την Ομάδα «Θαλής & Φίλοι», την ομάδα Comicdom Press κ.ά.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του προγράμματος, “θεωρούμε ότι η συμμετοχή σε τέτοιες δράσεις, που ως στόχο τους έχουν την πολιτιστική ανάπτυξη της περιφέρειας και συγκεκριμένα της νησιωτικής Ελλάδας, αποτελεί χρέος της Ορχήστρας. Σε αυτές τις τόσο δυσμενείς για όλους οικονομικές συνθήκες, είναι εξαιρετικά σημαντική η συνέχιση και ει δυνατόν η διεύρυνση αυτών των πρωτοβουλιών”.