Κυκλάδες - Νότιο Αιγαίο

saria-dwdekanhsa

Η άνοιξη μπήκε για τα καλά και όλοι ετοιμαζόμαστε για τις καλοκαιρινές μας αποδράσεις, λαχταρώντας τις ατελείωτες ώρες στην παραλία και τα δροσερά νερά. Τι θα λέγατε να απολαμβάναμε τα ωραιότερα «κρυμμένα» νησιά του κόσμο και να κάναμε δώρο στον εαυτό μας ένα χορταστικό οφθαλμόλουτρο.

Τα νησιά που ακολουθούν είναι πραγματικός επίγειος παράδεισος και έχουν βαλθεί να αποδείξουν πως η πραγματική ομορφιά δε βρίσκεται ούτε στο συνωστισμό, ούτε στους πολυδιαφημισμένους προορισμούς.

Το καλύτερο όλων; Ανάμεσά τους και ένα πανέμορφο ελληνικό που ελάχιστοι γνωρίζουν, όλοι όμως θα θελήσουν να επισκεφτούν!

Είστε έτοιμοι;

Σαρία, Δωδεκάνησα

 

Βρίσκεται ακριβώς στη βόρεια άκρα της Καρπάθου απέναντι από τα ακρωτήρια Βουργούντα και Εσπώα.  Έχει έκταση 20,4 τ.χλμ. και υψόμετρο 630 μέτρα.

 

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 στον υφιστάμενο ομώνυμο οικισμό, στο βόρειο τμήμα της νησίδας, κατοικούν 45 άνθρωποι, εκ των οποίων 22 επιστήμονες που κάνουν έρευνες για τη μεσογειακή φώκια.

 

Το νησί αποτελούσε τμήμα της Καρπάθου που χωρίστηκε από αυτήν μέσω της διάβρωσης. Στη Σαρία βρισκόταν κατά την αρχαιότητα μία από τις 4 αρχαίες πόλεις της Καρπάθου, η Νίσυρος.

 

Είναι γεμάτο από αρχαία μνημεία, ερείπια και υπολείμματα αρχαίων οικισμών, ενώ αποτέλεσε και ορμητήριο Σαρακηνών πειρατών. Το αρχαίο όνομά της ήταν… Σάρος!

Πηγή: http://www.koolnews.gr/travel/ma-ti-kosmos-ta-pio-omorfa-mystika-nhsia-tou-planhth/#277141/896143