Μήλος

Κυκλάδες - Νότιο Αιγαίο

Ένα πλοιάριο με 193 επιβάτες, νεαρής κατά μέσο όρο ηλικίας, προσάραξε γύρω στις 4 τα ξημερώματα στον εξωτερικό λιμενοβραχίωνα του λιμένα της Κορρησίας στην Κέα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του αέρα που επικρατούν στην περιοχή. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για 196 τον αριθμό, οπότε αναμένουμε την ακριβή αναφορά του τοπικού λιμεναρχείου.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι Αρχές και ο Δήμος για την περισυλλογή των ανθρώπων, που σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Η πρώτη ενημέρωση αναφερει, ωστόσο, πως προέκυψαν δύο μεγάλα προβλήματα για το νησί, καθώς αφενός το πλοίο στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες έχει αρχίσει να βυθίζεται και αφετέρου δεν υπάρχουν σε καμία περίπτωση οι υποδομές για τη φιλοξενία σχεδόν 200 ατόμων στην Κέα, με τη Δήμαρχο να έχει απευθύνει έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές για άμεση αρωγή και στήριξη στο νησί, με σκοπό τόσο την μετακίνηση άμεσα των μεταναστών, όσο και την προστασία του περιβάλλοντος και της ασφάλειας, με την πρόληψη ενός ναυαγίου τόσο κοντά στο λιμάνι. 

Σε παλιό ξενοδοχείο της Κέας φιλοξενούνται προσωρινά οι 193 μετανάστες και πρόσφυγες του φορτηγού πλοίου, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων που προσάραξε στην Κέα.

Μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων περιλαμβάνονται λίγα παιδιά και δύο γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, ενώ τα περισσότερα άτομα είναι νεαρής ηλικίας.

Κλιμάκιο του λιμενικού σώματος, αποτελούμενο από 10 άτομα, αναμένεται να μεταβεί σήμερα με ελικόπτερο στο νησί, προκειμένου να βοηθήσει στο ανακριτικό έργο, αλλά και στη ρύπανση που πιθανόν έχει προκληθεί από το φορτηγό πλοίο, ενώ στελέχη του λιμενικού το χαρακτηρίζουν ως πλοίο μίας χρήσεως που χρησιμοποιείται σε τέτοιες περιπτώσεις.