Κυκλάδες - Νότιο Αιγαίο

Υπό το κλίμα «μιας δεύτερης ευκαιρίας» πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Βιομηχανικού Μουσείου, παρουσία της προέδρου της Επιτροπής Αλίκης Λεονταρίτη, όλων των μελών του Συμβουλίου καθώς και των υπηρεσιακών στελεχών του Τμήματος Πολιτισμού, με κεντρικό θέμα συζήτησης την ενημέρωση για την έως τώρα πορεία της Σύμβασης Τουριστικού Μάρκετινγκ και Προβολής που έχει συνάψει ο Δήμος με την εταιρεία MTC Group του κ. Νότη Μαρτάκη.
Να σημειωθεί πως την διευρυμένη 11μελη Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου αποτελούν οι δημοτικοί σύμβουλοι Κανδιώ Μαραγκού και Γιάννης Βρούτσης, οι συμπολίτες μας Φλώρα Μπαρμπέτα, Ιάκωβος Αρβανίτης, Γιάννης Βουτσίνος (Ζαννάκι) και Γιάννης Βουτσίνος (Κασουνιός), καθώς και οι εκπρόσωποι φορέων Γιάννης Ρούσσος (από το Επιμελητήριο), Βαγγέλης Αλεξανδρίδης (από τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου), Νικολέτα Μαραγκού (από τα Τουριστικά Καταλύματα) και τέλος ο Γιώργος Χατζαντώνης (από την «Τερψιχόρη»).

Καμία ενημέρωση του Δήμου για τη χάραξη τουριστικής στρατηγικής

Με την ευχή και την παρότρυνση η Τουριστική Επιτροπή να αφήσει ένα καθαρό αποτύπωμα στο τέλος της διαδρομής της, πάνω στο οποίο θα μπορούν να πατήσουν οι επόμενοι με σεβασμό για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την μοναδική ταυτότητα που διαθέτει η Σύρος, η κα Λεονταρίτη – κατά την αρχική της εισήγηση – σύστησε το νέο μέλος του Τμήματος Πολιτισμού Νάνσυ Οικονομίδου (αποσπασμένη από το γραφείο του Πρωθυπουργού), η οποία μαζί τους Πέτρο Βακόνδιο και Δημήτρη Κορφιάτη αποτέλεσαν την Ομάδα Έργου που μελέτησε τους όρους της σύμβασης και τα τρία παραδοτέα της εταιρείας MTC Group.
Αφού, αργότερα, εξιστόρησε την πορεία της συνεργασίας που εκκίνησε με την τελική επιλογή της MTC Group λίγο χρονικό διάστημα πριν τις δημοτικές εκλογές από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού άρχισε να υπογραμμίζει συγκεκριμένες κινήσεις που έκανε η εταιρεία του κ. Μαρτάκη (κυρίως επαφές με Νεώριο – Καζίνο) χωρίς να έχει λάβει νωρίτερα καμία ειδοποίηση ο Δήμος για τις πρωτοβουλίες αυτές, που καθιστούσαν ξεκάθαρα χάραξη στρατηγικής πολιτικής, χωρίς την όποια ενημέρωση και βεβαίως έγκριση του Δήμου.

dimos syrou mtcgroup1

Ελλείψεις στα παραδοτέα και σύνταξη παρατηρήσεων

Χωρίς να αμφισβητείται σε καμιά περίπτωση το κύρος και η επαγγελματική αρτιότητα και τεχνογνωσία της εταιρείας και του ίδιου του κ. Μαρτάκη, παρατηρήθηκαν ωστόσο αρκετές ελλείψεις και στα τρία παραδοτέα που απέστειλε η MTC Group προς τον Δήμο με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται στους όρους της σύμβασης που είχε ήδη υπογραφεί μεταξύ τους. Αυτό οδήγησε σε μια σειρά παρατηρήσεων από την Ομάδα Έργου προκειμένου να ικανοποιηθούν από την εταιρεία του κ. Μαρτάκη, έτσι ώστε ο Δήμος να μπορέσει να προχωρήσει και στην έγκριση του δεύτερου παραδοτέου που – μαζί με το τρίτο – συναποτελούν και το βασικό κομμάτι χάραξης της στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, με συγκεκριμένες στοχεύσεις και πλάνο προτάσεων – ενεργειών.

Στρατηγικός σχεδιασμός χωρίς τη συμμετοχή των τοπικών φορέων Τουρισμού

Στη διαλογική συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των μελών της Επιτροπής, τόσο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος για να έχει πληρέστερη άποψη για το περιεχόμενο των παραδοτέων της MTC Group εξέλαβε και τη γνώμη τριών έμπειρων στελεχών του Τουρισμού, όσο η κα Φλώρα Μπαρμπέτα (με σπουδές στον Τουρισμό και έχοντας κάνει την διατριβή της με θέμα τη Σύρο ως τουριστικό προορισμό) και ο τέως πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιάκωβος Αρβανίτης, τόνισαν ότι το περιεχόμενο του δεύτερου παραδοτέου από την MTC Group χρήζει πολλών τροποποιήσεων και συμπληρωματικών προτάσεων αφού πρώτα το επιτελείο της εταιρείας λάβει υπόψη και τις απόψεις των τοπικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό έτσι ώστε να σχεδιαστεί μια στρατηγική πολιτική ανάπτυξης βασισμένη στην μοναδική ταυτότητα του νησιού, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες της Σύρου, και όχι κάτι που να αποτελεί αντιγραφή ενός άλλου πρότζεκτ, από τα δεκάδες που έχει επεξεργαστεί επιτυχημένα MTC Group (με αυτή την άποψη συμφώνησε τόσο ο κ. Βρούτσης όσο και η κα Νικολέτα Μαραγκού).
Ένα κλικ παραπάνω στην ήπιων τόνων αρνητική κριτική που διατυπώθηκε από τους τρεις παραπάνω έκανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, ο οποίος σχολίασε πως και από την επαφή που είχε με τον ίδιο τον δήμαρχο για το συγκεκριμένο θέμα, είχε παρατηρήσει μια γενικότερη έλλειψη διάθεσης από την πλευρά της MTC Group, βασιζόμενη πιθανώς στα εχέγγυα του ονόματος και του κύρους του κ. Μαρτάκη, το οποίο αυτό και μόνο αρκεί για να στεφθεί από απόλυτη επιτυχία το πρότζεκτ που έχει αναλάβει με τη Σύρο.
Αντιθέτως, τόσο ο Γιάννης Βουτσίνος (Κασουνιός) όσο και ο Γιώργος Χατζαντώνης υπεραμύνθηκαν της επιλογής του κ. Μαρτάκη ως ειδικού στον Τουρισμό και του ανθρώπου που μπορεί να παίξει τον ρόλο «του μπαμπάκα» προκειμένου να πάρει από το χέρι τη Σύρο και να την οδηγήσει στην τουριστική ανάπτυξη.
Από την πλευρά της, η κα Κανδιώ Μαραγκού προέταξε και αυτή την πρόταση της πλειοψηφίας των μελών και παρατήρησε πως σε καμία περίπτωση το παραδοτέο που παρέδωσε ο κ. Μαρτάκης προς τον Δήμο δεν θα αποτελέσει στο μέλλον πνευματικό έργο του ιδίου,καθώς από τη στιγμή που πληρώνει γι αυτό ο Δήμος, γίνεται αυτομάτως και κτήμα του, ενώ συμπλήρωσε πως ίσως να πρέπει να ζητηθεί παράταση χρόνου της σύμβασης από την ίδια την εταιρεία για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις παρατηρήσεις που της έχουν ζητηθεί.
Τέλος, ο κ. Βουτσίνος (Ζανάκι) έριξε στο τραπέζι μια πρόταση που αφορούσε στην παράλληλη κρούση για εύρεση και δεύτερης επιλογής σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί θετικά ο η εταιρεία του κ. Μαρτάκη στο σύνολο των παρατηρήσεων, προκειμένου να μην χαθεί ακόμη μια τουριστική χρονιά για τη Σύρο, η οποία ωστόσο καταψηφίστηκε από τα μέλη της Επιτροπής.

dimos syrou mtcgroup2

«Δεύτερη ευκαιρία» και κατ ιδίαν συνάντηση με Επιτροπή

Έτσι, αφού τέθηκαν υπόψη όλα τα συμπεράσματα από τα μέλη της Επιτροπής, εγκρίθηκε ομόφωνα η πρόταση για αποστολή όλων των παρατηρήσεων για τη συμπλήρωση των κενών του δεύτερου παραδοτέου σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα και αφού η εταιρεία είναι έτοιμη να τις παραδώσει, σε νέα συνεδρίαση και με παρουσία του κ. Μαρτάκη να συζητηθεί εκ νέου και ενώπιον της Τουριστικής Επιτροπής το νέο κείμενο που θα προκύψει για τον συνολικό στρατηγικό τουριστικό σχεδιασμό της Σύρου.
Τέλος, εγκρίθηκε και το πλάνο των επερχόμενων εκθέσεων που θα συμμετάσχει ο Δήμος μέχρι το τέλος του χρόνου, υπό την ομπρέλα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Πηγή: logotypos.gr

Μανώλης Σαντορινιός