Κυκλάδες - Νότιο Αιγαίο

H Κυβέρνηση θα πρέπει να ανοίξει την αγορά και κυρίως την εστίαση στα μικρά νησιά, ειδικά στις Κυκλάδες όπου υπάρχουν νησιά με 200-500 και 1.000 κατοίκους, χωρίς ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού όπως ανέφερε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση του πρόσφατου νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».

Ο βουλευτής αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλα ζητήματα σχετικά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, τα οποία θα πρέπει να δει η κυβέρνηση, όπως τη ρύθμιση για την καταβολή του 80% των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες, η οποία είναι σε βάρος των ετήσιων εισοδημάτων έως 12.000 ευρώ, ευνοώντας τα υψηλότερα μισθώματα. Επίσης απαντώντας στον κ. Σταϊκούρα που είπε ότι  με το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, έχουν δοθεί 7 δις, όμως είναι γνωστό ότι μόνο τους τρεις τελευταίους μήνες στο λιανεμπόριο θα υπάρχει απώλεια πάνω από 6 δις, ενώ πάνω από το 30% των εργαζομένων έχουν απώλεια εισοδήματος. Ο Νίκος Συρμαλένιος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται τώρα να δώσει το δικαίωμα ακόμα και μη-επιστρεπτέας προκαταβολής και να αυξήσει τις ενισχύσεις για πάγιες δαπάνες, κάτι που η κυβέρνηση αρνιόταν, παρά τις συνεχείς προτάσεις μας εδώ και μήνες.

Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

«Δεν θα μιλήσω για το θέμα της απογραφής και θα ξεκινήσω, λέγοντας κάτι για τα ενοίκια, ότι η κυβέρνηση, μετά από διάφορες παλινωδίες, αποφάσισε για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021, να καταβάλει το 80% των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες. Όμως, αυτή ακριβώς η ρύθμιση, είναι σε βάρος των ιδιοκτητών που έχουν εισόδημα μέχρι 12.000 το χρόνο, ενώ ευνοεί τα υψηλότερα μισθώματα. Και αυτό, διότι η φορολογική επιβάρυνση είναι με συντελεστή 15%, όπως ξέρετε, έως 12.000 ετησίως. Δεδομένου, λοιπόν, ότι μέχρι 12.000 δεν υπόκεινται ούτε σε εισφορά αλληλεγγύης, τα εισοδήματα αυτά θα έχουν μια απώλεια, με βάση τη ρύθμιση της κυβέρνησης, 5%. Και 5%, ένα πενηντάρικο, παραδείγματος χάρη, το μήνα, δεν είναι και λίγο γι’ αυτούς οι οποίοι θέλουν να ζήσουν, τους μικροϊδιοκτήτες, που θέλουν να ζήσουν από ένα ενοίκιο.

Κύριε Υπουργέ, κύριε Σταϊκούρα, είπατε σωστά, ότι ψάξατε στις προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να βρείτε κάτι για τα ενοίκια. Σας ενημερώνω, λοιπόν, ότι ξεχάσατε τα 11 σημεία του Προέδρου μας, του Αλέξη Τσίπρα, στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο του 2020, όπου πρότεινε στο σημείο έβδομο 40% επιδότηση των ενοικίων σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις για όσο διαρκεί η κρίση. Αυτή ήταν η πρότασή μας τότε το Σεπτέμβριο και αυτό διασφάλιζε το εισόδημα και των ιδιοκτητών, αλλά και των ενοικιαστών.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα ζητήματα, για τη στήριξη της οικονομίας, ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας στις αιτιάσεις της εισηγήτριας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για προνομιακή στήριξη της AEGEAN, υποστήριξε, ότι έχουν κατευθυνθεί στις επιχειρήσεις και κατά κύριο λόγο στις μικρές επιχειρήσεις περίπου 7 δισ. επιστρεπτέα προκαταβολή. Ας αφήσουμε ότι αυτή η επιστρεπτέα προκαταβολή, εκτός από την πέμπτη και την έκτη, είναι από όλη δάνειο, επομένως, πρέπει να επιστραφεί, σε αντίθεση με την άμεση καταβολή επιχορήγησης 120 εκατομμυρίων στην AEGEAN. Οι εκτιμήσεις, όμως, κύριε Υπουργέ, κύριε Σταϊκούρα, για την περίοδο μόνο Δεκέμβριος, Γενάρης, Φλεβάρης, αυτούς τους τρεις τελευταίους μήνες στο λιανεμπόριο, είναι ότι θα υπάρχει απώλεια πάνω από 6 δις, όταν ο εμπορικός κόσμος υπέστη απώλειες 2,5 δισ. μέσα στο Δεκέμβριο, ενώ πάνω από το 30% των εργαζομένων έχουν απώλεια εισοδήματος.

Μας ανέφερε επίσης ο κ. Σταϊκούρας,  ότι πολλές επιχειρήσεις έμειναν έξω από την 5η επιστρεπτέα προκαταβολή γιατί είχαν αύξηση τζίρου και μάλιστα χαρακτηριστικά ανέφερε 23.000 περίπου επιχειρήσεις της εστίασης, οι οποίες λόγω ντελίβερι, είχαν αύξηση τζίρου. Εντάξει, κύριε Σταϊκούρα, υπήρξαν επιχειρήσεις που είχαν και μια μικρή αύξηση τζίρου, αλλά για τις υπόλοιπες 300.000 και πλέον που δεν μπήκαν στην επιστρεπτέα προκαταβολή, δεν μας αναφέρατε τίποτα γι’ αυτές και αυτές είχαν όλες, αύξηση τζίρου και δεν μπόρεσαν να ενταχθούν; Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, παραδείγματος χάρη, γιατί υπάρχει και άρθρο για τις αγροτικές ενισχύσεις, έχουν ενταχθεί οι περισσότεροι στην επιστρεπτέα προκαταβολή ή οι άνθρωποι που απασχολούνται στις λαϊκές αγορές; Σας πληροφορώ ότι ελάχιστοι έχουν ενταχθεί στην επιστρεπτέα προκαταβολή.

Σε ότι αφορά την AEGEAN, εμείς λέμε ότι η επιχορήγηση αυτή καλώς γίνεται σε μια εταιρεία η οποία είναι μια εταιρία κρίσιμη αερομεταφορών, όμως η καταβολή των 120 εκατομμυρίων δεν συνοδεύεται από εγγυήσεις, από καμία εγγύηση, για το Δημόσιο και δεν συνοδεύεται ούτε από διασφάλιση των θέσεων εργασίας, ούτε βεβαίως για το γεγονός, ότι το ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να αποκτήσει μετοχές, επειδή λέτε ότι ένα 11% περίπου, θα γίνουν μετοχές- το δικαίωμα προαίρεσης του Δημοσίου θα υπάρχει από το δεύτερο χρόνο έως τον πέμπτο χρόνο- όμως αφενός αυτό είναι δυνητικό και εάν η  «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.», η AEGEAN δηλαδή, δεν ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Δηλαδή, ουσιαστικά δίνουμε κρατική ενίσχυση χωρίς εγγυήσεις.

Υπάρχουν δύο ζητήματα τα οποία θέλω να θέσω. Το ένα είναι, κύριε Υπουργέ, γιατί δεν συνεννοείστε στην Κυβέρνηση να ανοίξετε την αγορά και κυρίως την εστίαση στα μικρά νησιά. Εμείς έχουμε νησιά στις Κυκλάδες με 200-500 και 1.000 κατοίκους, όπου δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσμα. Πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι που θέλουν να πάνε να πιουν ένα καφέ στο καφενείο- γιατί αυτή ήταν η ζωή τους όλα τα χρόνια- να πάνε λοιπόν να πιουν καφέ στο καφενείο που δεν υπάρχει κρούσμα, δεν έχει πατήσει άνθρωπος εδώ και μήνες και κρατάτε κλειστά αυτά τα μικρά μαγαζάκια. Θεωρώ, ότι είναι κάτι το οποίο είναι τελείως αψυχολόγητο και δεν έχει καμία σχέση και κανένα αποτέλεσμα με τα μέτρα υγειονομικής αντιμετώπισης της πανδημίας.

Αφού ζούμε σε περίοδο όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει άρει όλες τις δεσμεύσεις, δεν υπάρχει σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας, δεν υπάρχουν περιορισμοί και δεσμεύσεις για το πλεόνασμα, δεν υπάρχει καμία δέσμευση και βλέπετε τώρα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται να δώσει το δικαίωμα ακόμα και μη-επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και να αυξήσει τις ενισχύσεις για πάγιες δαπάνες, όπως λέτε και πολύ σωστά θα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εσείς έπρεπε να έχετε αποφασίσει την μη-επιστρεπτέα προκαταβολή από την αρχή και όχι τώρα καθυστερημένα, αλλά εν πάση περιπτώσει, γιατί δεν βλέπετε και το θέμα της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου; Δεν λέω με τον τρόπο ο όποιος προϋπήρχε, υπάρχει μία συνεννόηση μεταξύ των Επιμελητηρίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καθιερωθεί ένας ειδικός συντελεστής στις νησιωτικές περιοχές όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπορείτε, λοιπόν, αυτό άμεσα να το δείτε. Εγώ δεν σας λέω ακριβώς να εφαρμοστεί το παλιό σύστημα, το οποίο κακώς κατηγορήσατε εμάς, γιατί στο mail Χαρδούβελη υπήρχε πρώτα η πρόταση για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Και μην το διαψεύδετε, γιατί υπάρχει καταγεγραμμένο αυτό το ζήτημα μέσα στο mail Χαρδούβελη  και μετά το φορτώσατε σε μας που βεβαίως, βρεθήκαμε σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση και αναγκαστήκαμε να κάνουμε αυτόν  τον συμβιβασμό το καλοκαίρι του 2015.

Τώρα, όμως, δεν έχετε δεσμεύσεις, μπορείτε να προχωρήσετε σε μια διεκδίκηση μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α για όλες τις νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Ακολουθεί το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου: