Κυκλάδες - Νότιο Αιγαίο

Η αλήθεια είναι ότι η είδηση μας ταρακούνησε αρκετά. Όχι, ότι δεν το περιμέναμε. Το βράδυ της Πέμπτης 19 Μαρτίου τα «Μηλέικα Νέα» σας ενημέρωσαν έγκυρα για το πρώτο επίσημο κρούσμα κορονοϊού στο Νότιο Αιγαίο και συγκεκριμένα στην Κάρπαθο.

Το κρούσμα επιβεβαιώθηκε σε εξέταση που έκανε η νοσηλεύτρια του Κέντρου Υγείας Καρπάθου και όπως ανακοίνωσε επισήμως η διοικούσα επιτροπή του Κέντρου Υγείας, «στο νησί μας καταγράφηκε το πρώτο επίσημο κρούσμα επιβεβαιωμένο από τον ΕΟΔΥ. Η ασθενής, από την πρώτη στιγμή εμφάνισης των συμπτωμάτων βρίσκεται σε καραντίνα και αναρρώνει στο σπίτι, με ήπια συμπτώματα και με συνεχώς βελτιούμενη την κατάσταση της υγείας της».

Σήμερα έχουμε το μήνυμα που στέλνει η ίδια η νοσηλεύτρια Μαρία Μπέρτου (σ.σ. τα στοιχεία της είναι γνωστά στην ιστοσελίδα μας μέσω της ανάρτησης που έκανε στα social media και δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα karpathiaki.gr) η οποία είναι από την Κάρπαθο, έχει τρία παιδιά και όπως αναφέρει:

«Όπως όλοι γνωρίζετε, εδώ και χρόνια ανήκω στο νοσηλευτικό προσωπικό του νησιού. Στα πλαίσια της ασφαλούς επιστροφής μου στην εργασία μου και καθώς εμφάνισα κάποια συμπτώματα (πυρετό, κεφαλαλγία και πόνο στα κόκαλα), κρίθηκε αναγκαία η εξέταση μου για τον COVID-19, στον οποίο και βρέθηκα θετική.

Τα συμπτώματα υποχώρησαν μετά από δυο μέρες και προς το παρόν είμαι μια χαρά. Βρίσκομαι σε απομόνωση, από την πρώτη στιγμή και εγώ και η οικογένειά μου, κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι!

Όπως βρέθηκα εγώ εκτεθειμένη στον ιό, έτσι μπορεί και ο καθένας μας! Μείνετε στο σπίτι σας και ακολουθείστε τους κανόνες του ΕΟΔΥ όπου η τήρησή τους είναι επιβεβλημένη για όλους μας, έχουμε δεν έχουμε τον ιό! Καλή δύναμη!»

Όσο για το πώς κόλλησε τον ιό; Η απάντηση έρχεται μέσα από την ανακοίνωση του συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καρπάθου. Τι αναφέρει;

«Ιχνηλατώντας το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κάρπαθο, η Επιστημονική Επιτροπή του Κέντρου Υγείας Καρπάθου επιβεβαιώνει ότι ο φορέας προέρχεται από τους τελευταίους επισκέπτες στο νησί μας.

Προβλέπουμε μία πολύ δύσκολη και ανησυχητική συνέχεια, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί. Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση όλων όσοι επισκέφθηκαν το νησί μας τελευταία, να παραμείνουν σε καραντίνα,σεβόμενοι την Υγεία των Καρπαθίων.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στο νησί μας θα εξαρτηθεί από όλους μας! Όλοι μας θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε φορείς του ιού και δεν θέλουμε να τον μεταδώσουμε γύρω μας!»