"Μηλέικα Νέα"

Το «Διεθνές Κέντρο Χορού & Θεάτρου Μήλου» ΑΜΚΕ  προετοιμάζεται πυρετωδώς για την παραγωγή της νέας του παράστασης «Ένας βράχος είναι καλύτερος από ένα θρόνο» που θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του 29ου Φεστιβάλ Δήμου Μήλου.

Η παράσταση (μοναδική επαγγελματική παράσταση θεάτρου και χορού του φετινού Φεστιβάλ) διατρέχει μια πορεία μέσα στο χρόνο, ξεκινώντας από τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου και φτάνοντας μέχρι τις γυναικοκτονίες των ημερών μας. Εμβληματικές αλλά και καθημερινές γυναικείες μορφές περνούν από τη σκηνή μέσα από τη μνήμη της Αφηγήτριας (Φιλιώ Λούβαρη) που διαχειρίζεται το δραματουργικό υλικό μέσω του λόγου και της κίνησης. Οι ηρωίδες μιλούν με ευθύτητα, συγκίνηση και χιούμορ για τη δική τους ιστορία, μιλώντας, τελικά, για την ιστορία της Ελλάδας και τη Γυναίκα μέσα σε αυτήν. Μια παράσταση που προωθεί το διάλογο για τη θέση της γυναίκας σήμερα και φιλοδοξεί να αποδομήσει τον στερεοτυπικό έμφυλο ρόλο της.

eikona vraxos milos 2022b

ΣΚΗΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΓΙΑ ΦΩΝΗ, ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΑ

Μια γυναίκα κάνει τις δουλειές του σπιτιού. Απλώνει την μπουγάδα, σκουπίζει, μαγειρεύει.   Μπορεί να είναι από το Άργος, εκεί που έφτασαν οι κυνηγημένες από τους ξαδέλφους τους Δαναΐδες. Μπορεί κάποτε να της είχαν πει ένα ανέκδοτο που την πρόσβαλε και ποτέ να μην απάντησε. Μπορεί να είχε ακούσει ότι είναι ανεπρόκοπη γιατί δεν μπορεί να καθαρίσει μια πατάτα ή ότι δεν πρέπει να βγαίνει με το σώμα αυτό στην παραλία. Εκείνη όμως ξέρει. Ξέρει μέσα της και συνειδητοποιεί ότι δεν θέλει να είναι αυτό που επιβάλλεται να είναι. Ούτε δούλα, ούτε κυρά.

ΣΥΝΟΨΗ

Τι αντιπροσωπεύει ένας θρόνος; Γιατί οι Δαναΐδες έφυγαν από την Αίγυπτο; Τι έγινε στο νησάκι Ρω από το 1927 μέχρι το 1961; Ποια απλώνει τη μπουγάδα; Ποια βγαίνει στο βουνό; Με πόσους τρόπους μαγειρεύονται οι πατάτες; Ποιος βγάζει αυτά τα ανέκδοτα; Μνήμη και λήθη, θραύσματα κειμένων, ιστορίες γυναικών και ιστορικά ντοκουμέντα συνθέτουν το «Μνημείο των Θηλυκοτήτων» του χθες που είναι έτοιμες να σκαρφαλώσουν στους βράχους του εδώ και τώρα.

eikona vraxos milos 2022a

ΠΟΥ: Υπαίθριο θέατρο Πολιτιστικού Κέντρου Αδάμαντα

ΠΟΤΕ: Παρασκευή 2 & Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022 στις 21.00 | Διάρκεια: 48 λεπτά

Τιμή Εισιτηρίου: 10,00 ευρώ, 7,00 ευρώ (Ανήλικοι) Ελεύθερη είσοδος για τους άνεργους και τα ΑΜΕΑ

Πληροφορίες: 6981 115 728

FB: https://www.facebook.com/dance.theatre.milos | FB event:https://fb.me/e/3XtkozSyD

Σκηνοθεσία & Δραματουργία: Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας | Χορογραφία & Ερμηνεία: Φιλιώ Λούβαρη Πρωτότυπη μουσική σύνθεση & Eρμηνεία: Μαριέλλα Παπαγεωργίου | Κείμενα: Ιστορικές πηγές, Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Φιλιώ Λούβαρη και αποσπάσματα από κείμενα του Αισχύλου, της Κικής Δημουλά και του Γιάννη Σκαραγκά | Παραγωγή & Επικοινωνία: Διεθνές Κέντρο Χορού και Θεάτρου Μήλου | Τεχνική Υποστήριξη: Δημήτρης Πουλημένος (VISION & SOUND)

Διοργάνωση: Δήμος Μήλου / 29o Φεστιβάλ Δήμου Μήλου

Χορηγοί: IMERYS S.A., VISION & SOUND, LOUVARIS “Αξίες”, SEAJETS

Χορηγός Επικοινωνίας: Μηλέικα Νέα – MileikaNea.gr

*Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΜΗΛΟΥ