"Μηλέικα Νέα"

«Εξερευνήστε το νησί της Μήλου στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος που έδωσε το Γαλλικό κανάλι «tf1» που βρέθηκε στο νησί μας και παρουσιάζει σε ένα μικρού μήκους φίλμ αφιερωμένο στις γεωλογικές ιδιαιτερότητες της Μήλου.

Το βίντεο που μπορείτε να παρακολουθήσετε πιο κάτω συνοδεύεται από τα παρακάτω λόγια στην ιστοσελίδα του Γαλλικού καναλιού:

«Για να ανακαλύψετε τη Μήλο, πρέπει να εξορμήσετε στο Σαρακήνικο, μια από τις πιο όμορφες παραλίες των Κυκλάδων. Εδώ βρήκαμε τη Μάντη, επαγγελματία φωτογράφο που αναφέρει ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ την ημέρα που έφτασε στο νησί το 1999.

Το λαμπερό λευκό χρώμα που κυριαρχεί στο τοπίο της Μήλου οφείλεται στον καολινίτη, έναν βράχο γυαλισμένο από τον άνεμο και το νερό για τρία εκατομμύρια χρόνια, του οποίου η προέλευση είναι ηφαιστειακή.

Ο κρατήρας είναι αδρανής εδώ και 90.000 χρόνια. Στον Κάλαμο εξακολουθούν να διαφεύγουν ατμοί από το ηφαίστειο. Και όσο πλησιάζουμε, τόσο ανεβαίνει η θερμοκρασία. Η περίεργη γεωλογία της κάνει τη Μήλο ένα υπαίθριο μουσείο. Οι όρμοι και οι βράχοι του έχουν κερδίσει το παρατσούκλι του νησιού των χιλίων χρωμάτων.

Σε όλο το νησί, το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου εκτίθεται περήφανα στις προσόψεις των περιπτέρων, στους κήπους και στα σοκάκια. Ανακαλύφθηκε το 1820 στο χωριό Τρυπητή όπου πήγαμε. Η Αφροδίτη της Μήλου, μια από τις πιο διάσημες στον κόσμο, βρίσκεται τώρα στο Παρίσι. Θα μείνει όμως για πάντα στο Λούβρο; Οι κάτοικοι της Μήλου έχουν ξεκινήσει ένα αίτημα για να ανακτήσουν το πολυπόθητο γλυπτό.»

Στο βίντεο μιλούν κατά σειρά οι: Γιώργος Μακρινός, ο αρχαιολόγος Παύλος Κοτρωνάκης και ο Δήμαρχος Μήλου Μανώλης Μικέλης

Παρακολουθείστε το βίντεο στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.tf1.fr/tf1/jt-20h/videos/a-la-decouverte-de-lile-de-milos-en-grece-47293270.html