"Μηλέικα Νέα"

Άρθρο της Αθηνάς Σούλη, επιχειρηματία του τουρισμού, ιδιοκτήτριας του τουριστικού γραφείου «Milos Athena Travel», φιλοξενεί στο ένθετο της «Travel» η εφημερίδα «Καθημερινή», καθώς και στο kathimerini.gr/travel. Αναλυτικά η Αθηνά Σούλη αναφέρει για την φετινή σεζόν:

«Ο τουρισμός είχε ξεκινήσει δειλά στο νησί. Υπήρχε σχετική κίνηση στο γραφείο, όμως μόλις έκλεισαν τα σχολεία, αποφάσισα για να προστατέψω την οικογένειά μου, να κλείσω το γραφείο. Ακολούθησε το κλείσιμο των καταλυμάτων, αλλά υπάρχουν ακόμα τουρίστες που μένουν σε airbnb και εξυπηρετούνται από τα μαγαζιά που είναι ανοιχτά για delivery. Οι ακυρώσεις έχουν φτάσει μέχρι Ιούλιο και Αύγουστο. Έχω καταλάβει πως η κάθε χώρα δίνει κάποιες άτυπες ταξιδιωτικές οδηγίες. Ορισμένοι απαντούν ότι δεν θα τους επιτραπεί να ταξιδέψουν για 4-5 μήνες, άλλοι πως είναι αβέβαιο πότε θα ανασταλεί η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Οι αναταράξεις στον κλάδο έχουν ήδη διαφανεί. Πολλοί συνάδελφοι δυσκολεύονται να επιστρέψουν τις προκαταβολές που έχουν επενδύσει στο ετήσιο «φρεσκάρισμα» των καταλυμάτων τους. Υπάρχει τρομερή αβεβαιότητα. Είμαι αποφασισμένη πως η σεζόν όπως την ξέραμε θα χαθεί. Θα δουλέψουμε Ιούλιο και Αύγουστο μόνο με Έλληνες, οι οποίοι θα κάνουν εσωτερικό τουρισμό σε χαμηλότερες τιμές.

Εκτιμώ πως οι τιμές θα μειωθούν στον κλάδο ακόμα και 70%. Οι επιπτώσεις θα είναι τρομερές. Για να δουλέψω, χρειάζομαι 12 άτομα προσωπικό, αυτή τη στιγμή έχω προσλάβει μόνο 2 άτομα, και δεν θα πάρω άλλους υπαλλήλους μέχρι τέλη Ιουνίου. Πολλοί εποχικοί εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά. Δεν θα πάρω πινακίδες για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Δεν γνωρίζω με βεβαιότητα ποια από τα καταλύματα που διαχειρίζομαι θα ανοίξουν. Για μένα είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάξουμε τα νησιά μας ώστε να μην υπάρξουν κρούσματα. Εάν η τουριστική χρονιά χαθεί τελείως, θα χρειαστούμε τουλάχιστον τρία χρόνια για να υπάρξει ανάκαμψη.»

athena travel souli1