"Μηλέικα Νέα"

Ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου βρίσκεται στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την επανάληψη μιας εξαιρετικής οικολογικής πρωτοβουλίας στη Μήλο. Θα επαναληφθεί η προβολή των τεσσάρων οικολογικών ταινιών, ντοκιμαντέρ που είχαν προβληθεί τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο στο Συνεδριακό Κέντρο Μήλου «Ηλιόπουλος».

Η επανάληψη των προβολών θα γίνει στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Μήλου. Οι προβολές θα γίνουν σε τέσσερα  αλλεπάλληλα Σάββατα του Φεβρουαρίου και Μαρτίου στο Εργατικό Κέντρο Μήλου.

Οργανωτής και συντονιστής αυτής της προσπάθειας στη Μήλο είναι ο σύλλογος μας.

Το πρόγραμμα των προβολών θα είναι:

Children of the Sea 26/2, Σιγή Ιχθύος: 5/3, Kiss the Ground:  12/3, My Octopus Teacher: 19/3.

Όλες θα έχουν ώρα έναρξης την 7.00 μμ.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με την τήρηση των πρωτόκολλων υγειονομικής  ασφάλειας για τον Covid-19. Απαραίτητο είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατο ράπιντ τεστ.

Οι τέσσερεις ταινίες που θα προβληθούν αναφέρονται στο φυσικό περιβάλλον . Αναδεικνύουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος  που προβληματίζουν και μπορούν να κινητοποιήσουν τους νησιώτες. 

Οι  σκηνοθέτες των ταινιών, ντοκιμαντέρ  είναι : 

Σιγή Ιχθύος: Θοδωρής Χονδρογιάννος , My Octopus Teacher:  Pippa Elrich & James Reed, Kiss the Ground: Joshua & Rebecca Harrel Tickell και Children of the Sea: Ayumu Watanabe.

Ορισμένες από τις ταινίες  γίνεται προσπάθεια να προβληθούν και σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Μήλου. Όλες οι ξενόγλωσσες είναι με ελληνικούς υπότιτλους. 

Το Σάββατο 26/2 στις 7μμ θα προβληθεί στο Εργατικό Κέντρο Μήλου η ταινία Children of the sea (Τα παιδιά της θάλασσας). Επισυνάπτονται σκέψεις /ανάλυση για την ταινία.

Μετά από κάθε προβολή  οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν  με τον σύλλογό μας αλλά και με έμπειρους καλεσμένους κάποια από τα  «δύσκολα» θέματα που  θα αναδειχθούν όπως πχ  η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση,  η αναγεννητική γεωργία, η υπεραλίευση, η  προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος κ.α .

Η επανάληψη αυτών των προβολών αποτελεί  τμήμα της διοργάνωσης από το  Cyclades Preservation Fund * και  το  CineDoc  Island * ειδικών κινηματογραφικών προβολών ( CPF & CineDoc Island Film Festival 2021) από το καλοκαίρι μέχρι και το τέλος του 2021. Οι προβολές έγιναν  σε συνεργασία με τοπικούς φορείς από την Αμοργό, την Αντίπαρο, την Κίμωλο, τη Μήλο και τη Σίφνο  με στόχο να εμπνεύσουν, ενδυναμώσουν και προωθήσουν κοινές περιβαλλοντικές  δράσεις και πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο.

Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία  αξίζει να ενισχυθεί από όλους μας. Τα καίρια θέματα και για τη Μήλο που προσεγγίζονται από τις  ταινίες  πρέπει να μας οδηγήσουν όχι μόνο στην παρακολούθησή τους αλλά και την συμμετοχή μας στη συζήτηση . Κυρίως όμως τη δράση για αυτά. 

*Λίγα λόγια για το   Cyclades Preservation Fund (CPF):

Είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συγκεντρώνει πόρους και τεχνογνωσία με σκοπό να ενεργοποιεί και να στηρίζει αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη, προστασία και βιώσιμη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος των Κυκλάδων. Βασική αρχή και προτεραιότητα του είναι η ενδυνάμωση και δικτύωση των τοπικών φορέων που δραστηριοποιούνται στα νησιά.

*Λίγα λόγια για το  Cine Doc Island Film Festival :

Είναι ένα φεστιβάλ κινηματογράφου που έχει στόχο την προβολή ντοκιμαντέρ και ταινιών μυθοπλασίας στη νησιωτική Ελλάδα κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Στόχος  είναι να προωθήσει ταινίες και σκηνοθέτες από την Ελλάδα και την Ευρώπη, που ξεχωρίζουν  για τη δημιουργική, πρωτότυπη ματιά τους πάνω σε θέματα που αφορούν τη  ζωή μας σήμερα: τον πολιτισμό, την επιστήμη, το περιβάλλον και την κοινωνία.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου

Ο Πρόεδρος

Γ. Μάλλης

Ο Γραμματέας

Α. Τρίμης

Σχετικό άρθρο: