"Μηλέικα Νέα"

«Αξιότιμοι Κύριοι, Αρχικά θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την εξαιρετική προσπάθεια που καταβάλετε για τα προβλήματα που μαστίζουν τη Χώρα μας και σας ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο που καλείσθε να ανταποκριθείτε, τόσο εσείς όσο και οι Συνεργάτες σας. Η παρούσα επιστολή αποτελεί έσχατο τρόπο επικοινωνίας των προβλημάτων που ως Δήμαρχοι οφείλουμε να επιλύσουμε ή να αντιμετωπίσουμε, με σεβασμό πάντα στα μέτρα που προτείνει ή επιβάλλει η Κυβέρνηση.

Σας γνωρίζουμε ότι, Καθημερινά ενημερώνουμε και υπενθυμίζουμε στους δημότες μας τα νέα μέτρα καθώς και οδηγίες για την προσωπική και συλλογική υγιεινή. Είμαστε σε συνεννόηση με τα Αστυνομικά Τμήματα, τα Λιμεναρχεία, ακόμα και με τα Σωματεία και άλλους φορείς στα νησιά μας, προκειμένου να έχουμε πλήρη εικόνα των περιοχών μας, κατά το βέλτιστο δυνατόν.

Με πρωτοβουλία μας, ενημερώθηκαν οι καπετάνιοι των πλοίων που εξυπηρετούν τις αντίστοιχες νησιωτικές γραμμές ώστε να εκφωνούν αυστηρότερες οδηγίες στους ταξιδιώτες που επιβιβάζονται στα Νησιά. Οι οδηγίες προς τους επιβαίνοντες αφορούν την αυστηρή απαγόρευση της μετακίνησης και της συνάντησής τους με άλλους δημότες, (εφαρμόζοντας την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, των Δήμων και των Ιατρών) για 14ήμερη ατομική απομόνωση. Στην περίπτωση που νιώσουν οποιοδήποτε σύμπτωμα θα πρέπει να απευθυνθούν αρχικά τηλεφωνικά στον ιατρό τους, στο Κέντρο Υγείας και στους αρμόδιους Δήμους ώστε να δοθούν οι πρώτες οδηγίες.

Μετά λύπης μας όμως, παρατηρούμε ότι καθημερινά κατακλύζουν τα νησιά μας επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας, τουρίστες άλλων Χωρών, άνθρωποι που έχουν εξοχικές κατοικίες και μεγάλος αριθμών ατόμων που ταξιδεύει με πρόσχημα την επαγγελματική υποχρέωση που οφείλει να τηρήσει ως ιδιωτικός υπάλληλος στις ακόμη ενεργές επιχειρήσεις (π.χ. είναι δεσμευμένοι με συμβόλαια για ολοκλήρωση εργασιών σε οικοδομές, τουριστικές επιχειρήσεις, κτλ) Η ανησυχία μας κορυφώνεται όταν οι προαναφερόμενοι κυκλοφορούν ανενόχλητοι σε όλη την έκταση των νησιών μας, προφανώς διαμένουν σε καταλύματα που παραβατούν των εντολών σας, έρχονται σε επαφή με αρκετό κόσμο και θέτουν, συνεπώς, σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Ως νησιωτικοί και απομονωμένοι Δήμοι, η επικινδυνότητα των δημοτών μας αυξάνεται αν αναλογιστείτε πως το σύστημα υγείας στα νησιά μας κρίνεται ολιγαρκές, οι υπηρεσίες των Κέντρων Υγείας υποστελεχωμένες και ο ιατρικός εξοπλισμός τους ανησυχητικά ανύπαρκτος.

Κύριε Υπουργέ, Απευθυνόμαστε σε εσάς και ζητάμε τη στήριξή σας για παρακάτω:

1) Απαγόρευση αποβίβασης των ταξιδιωτών από αεροπορικές ή ακτοπλοϊκές εταιρείες στα νησιά μας. Σε έκτακτη ανάγκη να υπάρχει άδεια μετακίνησης από την Αστυνομία και τον Δήμο, προκειμένου να ελέγχεται η ατομική απομόνωση.

2) Διατήρηση μόνο των ακτοπλοϊκών γραμμών που θα φέρνουν είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα, τρόφιμα, κτλ.

3) ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με ιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και ειδικό εξοπλισμό.

4) ενίσχυση των Αστυνομικών Τμημάτων με ανθρώπινο δυναμικό

5) Αναστολή όλων των οικοδομικών εργασιών στα νησιά

Στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας μας, σας απευθύνουμε έκκληση να δώσετε άμεση λύση στα προβλήματά μας.

Αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε καθημερινά για τη διασφάλιση της υγείας όλων μας.»

Το παρόν έγγραφο συνυπογράφουν οι:

Δήμαρχος Μήλου, κ. Εμμανουήλ Μικέλης

Δήμαρχος Σίφνου, κα. Μαρία Ναδάλη

Δήμαρχο Κιμώλου, κ. Κωνσταντίνος Βεντούρης

Δήμαρχος Σερίφου, κ. Κωνσταντίνος Ρεβίνθης

Δήμαρχος Φολεγάνδρου, κα Ευθαλία Παπαδοπούλου

Δήμαρχος Ιητών, κ. Γκίκας Γκίκας