"Μηλέικα Νέα"

Ερώτηση στη Βουλή για την ένταξη των Κατακομβών Μήλου στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, κατέθεσε προς την υπουργό Πολιτισμού, ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Κυρία Υπουργέ, Σύμφωνα με πληροφορίες από πολιτιστικούς συλλόγους της Μήλου, καθώς και με τοπικό δημοσίευμα ηλεκτρονικού τύπου, ο Δήμος Μήλου, μετά από πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του, ξεκινά τη διαδικασία ένταξης των Κατακομβών της Μήλου στον κατάλογο των Παγκοσμίως Προστατευόμενων Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της UNESCO, με σκοπό την ανάδειξη και την προστασία τους.

Οι κατακόμβες της Μήλου είναι ένα τεράστιο τεχνικό έργο και από τα ευρήματα προκύπτει, πως δεν ήταν μόνο κοιμητήρια αλλά και χώροι λατρείας. Όλα, όμως, θάφτηκαν κάτω από τεράστιους όγκους χώματος μετά τους δυνατούς σεισμούς του 6ου αιώνα μ.Χ. και έγιναν θρύλος μέσα στους αιώνες.

Περίπου 30 χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τις εν λόγω κατακόμβες και συγκεκριμένα, τον θάλαμο Β’, που είναι προσβάσιμος, γιατί οι κατολισθήσεις και οι πρόχειρες υποστυλώσεις έχουν προκαλέσει ζημιές στα υπόλοιπα τμήματα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε γραφειοκρατικά ή μέσω άλλων δράσεων, προκειμένου να στηρίξετε την προσπάθεια του Δήμου Μήλου, ούτως ώστε να επιτευχθεί η ένταξη του ανωτέρω θρησκευτικού και ιστορικού μνημείου στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, γεγονός που θα προκαλέσει την αύξηση του τουριστικού ρεύματος στη Μήλο, με απόρροια, συν τοις άλλοις και την αύξηση των εσόδων στους επαγγελματίες του νησιού;»

Ο ερωτών Βουλευτής

Κυριάκος Βελόπουλος