"Μηλέικα Νέα"

Μια αληθινά ανθρώπινη ιστορία...To King of the Cut είναι ένας θαλάσσιος αγώνας ο οποίος για τους λάτρες των θαλασσίων αθλημάτων θεωρείται σήμερα ο πρώτος στο είδος σε όλη την Αυστραλία.

Πρόκειται για μια θαλάσσια διαδρομή 24 χιλιομέτρων για κωπηλάτες, μια ομολογουμένως γραφική διαδρομή με αφετηρία το Mandurah και τέρμα το Secret Harbour στο Rockingham.

Είναι ο δέκατος και τελευταίος αγώνας ενός κύκλου δέκα θαλασσίων αθλημάτων, κάτι σαν μαραθώνιπος θαλάσσης.

Στον αγώνα αυτό οι κατηγορίες των διαγωνιζομένων είναι διάφορες: Κωπηλάτες με κανό, αθλητές με ιστιοσανίδες, σανιδοκωπηλάτες, καθισμένοι αλλά και όρθιοι.

Φέτος ο αγώνας έκλεισε δέκα χρόνια ζωής και στα τελευταία 5 χρόνια εκτός από τα κύπελλο του πρωταθλητή του αποκαλούμενου βασιλιά ή βασίλισσας των αγώνων, το κύπελλο για τον καλύτερο όρθιο σανιδοκωπηλάτη προστέθηκε και το βραβείο The Duke of the Cut.

Είναι ένα βραβείο ήθους, ευγενικής άμιλλας και προσφοράς, προς τιμή του Χαβανέζου πρωταθλητή Duke Kahanamoku που το 1814 εισήγαγε το σερφινγκ στην Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία και που το άγαλμα του βρίσκεται σήμερα στο Freshwater στο Σύδνεϋ.

Στον αγώνα που έγινε πριν μερικές μέρες έλαβε μέρος και μια Ελληνίδα και η συμμετοχή της είχε και μια κάποια περιπετειώδη εξέλιξη.

vixou katerina aystralia 2022a

Ποια είναι η Ελληνίδα;

Ονομάζεται Κατερίνα κι έλαβε μέρος στο αγώνα σαν κωπηλάτρια σε κανό.

Ο αγώνας άρχισε κανονικά το πρωί με ένα δυνατό άνεμο, γύρω στα 20 ναυτικά μίλια την ώρα, συνθήκες λίγο δύσκολες για τους κωπηλάτες.

Όμως η Κατερίνα άρχισε πολύ καλά, διάνυσε με καλή ταχύτητα τα 2/3 της διαδρομής και βρισκόταν σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από το τέρμα όταν παρατήρησε στα αριστερά της ένα κανό άδειο, χωρίς κωπηλάτη.

Χωρίς δισταγμό και δεύτερη σκέψη ελάττωσε ταχύτητα προσπαθώντας να εντοπίσει τον κωπηλάτη τον οποίο και είδε σε μια απόσταση 50 μέτρων από το άδειο κανό να παλεύει με τα κύματα.

Ενστικτωδώς και χωρίς καν δισταγμό έστριψε το κανό της προς το μέρος του συναθλητή της, τον πλησίασε και τον κράτησε.

Αφού σιγουρεύτηκε ότι είχε τις αισθήσεις του, έστειλε μήνυμα με τον μηχανικό της ιχνηλάτη (Tracker) και ειδοποίησε την ομάδα διάσωσης που έφθασε σε 25 περίπου λεπτά.

Και μετά, αφού τον παρέδωσε στην ομάδα διάσωσης, συνέχισε τον αγώνα, κάλυψε τα τελευταία πέντε χιλιόμετρα και τερμάτισε.

Στην τελετή των βραβείων που έγινε την ίδια μέρα, ακούστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία αυτών των αγώνων ένα Ελληνικό όνομα. Αυτό της Κατερίνας Βήχου.

Στην κ. Βήχου απονεμήθηκε το Βραβείο The Duke of the Cut, ένα βραβείο που δίνεται για το ήθος, άμιλλα και προσφορά στην κωπηλατική κοινότητα.

Οι γονείς της κ. Βήχου κατάγονται από την Μήλο ενώ η ίδια μεγάλωσε στον Πειραιά όπου άρχισε να ασχολείται από ηλικία δέκα ετών με τον υγρό στίβο και την υδατοσφαίριση.

Πηγή και ηχητικό: https://www.sbs.com.au/language/greek/audio/a-courageous-greek-woman-from-western-australia-was-awarded-for-her-ethos

vixou katerina aystralia 2022b