"Μηλέικα Νέα"

To Διεθνές Κέντρο Χορού & Θεάτρου Μήλου σας προσκαλεί στην παράσταση «Δωμάτια Θαυμάτων: Τρεις Θεοί» στο Αρχαίο Θέατρο Μήλου την Κυριακή 8 Αυγούστου 2021 στις 9.00 το βράδυ.

Δωμάτια Θαυμάτων: Τα απομεινάρια του κόσμου

Στην Ευρώπη της Αναγέννησης ονόμασαν “Δωμάτια Θαυμάτων” τα ερμάρια / ντουλάπια ή και ολόκληρα δωμάτια σε σπίτια συλλεκτών όπου εκτίθενται αντικείμενα “σπάνια, καινοτόμα και ιδιαίτερα”. Μία από τις λειτουργίες των δωματίων αυτών ήταν να ανακαλύψει ο άνθρωπος τον κόσμο, ακόμη και τον πιο μακρινό σε χρόνο και τόπο, καθώς και να κατανοήσει καλύτερα ή να επιβεβαιώσει τις πεποιθήσεις της εποχής του.

Ταυτότητα της Δράσης

Με ποιον τρόπο “συλλέγουμε” αντικείμενα και  “Μαγικές Ιστορίες” στις μέρες μας; Πώς ερμηνεύουμε τη Μυθολογία και τα ανθρωπόμορφα πλάσματα της σε σχέση με το σημερινό κόσμο; Μήπως αντιλαμβανόμαστε τον Πολιτισμό μας αποκλειστικά ως “έκθεμα” που μας προσδίδει κύρος; Τι θα περιείχε σήμερα ένα Δωμάτιο Θαυμάτων ενός καθημερινού ανθρώπου; Mπορούμε να διατρέξουμε μια πορεία από το σκοτάδι στο φως, όπως ορίζει η εποχή μας, χωρίς να ακυρώσουμε τη γνώση του παρελθόντος; Ποια στοιχεία του Μύθου μπορούν ακόμη να μας εμπνεύσουν;

Η Παράσταση

Με αφορμή τρεις θεούς της ελληνικής Μυθολογίας (τον Προμηθέα, τον Ποσειδώνα και την Αφροδίτη), οι καλλιτέχνες επί σκηνής οδηγούν το βλέμμα του θεατή σε μια τρίπτυχη Υποκειμενική Αφήγηση Εκμάγευσης και Απομάγευσης του σύγχρονου ανθρώπου από την Ιστορία του. Με κώδικες την Περφόρμανς, το Σύγχρονο Χορό, το Θέατρο, τη Μουσική  και τα Ψηφιακά Μέσα, επιχειρούν να δημιουργήσουν έναν Κοινό Τόπο όπου ο Μύθος και η Πραγματικότητα συνυπάρχουν και γίνονται “εργαλεία” στη συνείδηση του κοινού τους.

Ι: «Προμηθέας Τιτάνας» Θεατρική Περφόρμανς

Όπως ο Τιτάνας Προμηθέας πρόσφερε το Φως και τη Γνώση στους ανθρώπους και τιμωρήθηκε από το Δία, έτσι και σε αυτή την παραστασιακή απόπειρα φέρνει το φως στη σκηνή, τιμωρημένος σε έναν απόλυτο έλεγχο.

Η Γνώση και η Φώτιση του σύγχρονου ανθρώπου στην εποχή της αλματώδους ανάπτυξης της τεχνολογίας μας φέρνει αντιμέτωπους με ηθικά και κοινωνικά διλήμματα, που έχουν προκαλέσει δεινά σε μια κοινωνία που φαίνεται να μην ξέρει πώς να τις χρησιμοποιήσει προς όφελος της.

Θα μπορέσει ο Προμηθέας να μας εξηγήσει την Αναλογία ώστε να επανερμηνεύσουμε το Μύθο του με τρόπο αρμονικό σε σχέση με τη Φύση, την Εξέλιξη και τον Εαυτό;

Σύλληψη: Φιλιώ Λούβαρη | Σύνθεση & Ερμηνεία: Γιάννης Στάνκογλου Κείμενο: Αποσπάσματα από τον “Προμηθέα Δεσμώτη” του Αισχύλου σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα.

ΙΙ: «Ποσειδώνας» Ψηφιακή Περφόρμανς

Ο Θεός Ποσειδώνας δεν θα έρθει. Θα μας στείλει ένα ψηφιακό μήνυμα, αντί για μήνυμα σε μπουκάλι, ως άλλος ναυαγός του σύγχρονου κόσμου.

Σύλληψη: Φιλιώ Λούβαρη | Ερμηνεία: Πέτρος Παπαγεωργίου | Κείμενα: αποσπάσματα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου | Στίχοι - Μουσική - Ερμηνεία τραγουδιού: Μάκης Παπαγαβριήλ | Οπερατέρ: Κώστας Μπλουγουράς | Video:  Στράτος Τσιαλίκης

ΙΙΙ: «Αφροδίτη Αλιγενής»  Χορός, Θέατρο, Ζωντανή Μουσική

Αλιγενής είναι ένα από τα δεκάδες επίθετα της θεάς Αφροδίτης και σημαίνει αυτή που γεννήθηκε στη θάλασσα. Η Αφροδίτη από την περίοπτη θέση της στο Μουσείο του Λούβρου, ταξιδεύει νοερά στη χαμένη Ατλαντίδα της, τα χέρια της που λείπουν και τον τελευταίο τόπο που θυμάται, τη Μήλο.

Εδώ βγαίνει στο φως και τα χαμένα μέλη της που εξακολουθούν να ζουν και να κινούνται εδώ και 201 χρόνια που τα αποχωρίστηκε, ανταμώνουν με το σώμα της με τη βοήθεια του ανέμου Εύρου, των μουσών του Χορού και της Αστρονομίας Τερψιχόρης και Ουρανίας, της μητέρας τους Μνημοσύνης κι ενός Μουσικού, μοναδικό σύγχρονο πρόσωπο του έργου.

Η παρουσία της στη Μήλο θα κρατήσει μια μέρα. Ή μήπως όχι;…

louvari dwmatia thaymatwn 2021a

Δραματουργία, Χορογραφία & Σκηνοθεσία: Φιλιώ Λούβαρη | Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιώργος Καβουράκης | Ποίημα "Στην Αφροδίτη": Κώστας Καρυωτάκης | Άλλα Κείμενα: Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Φιλιώ Λούβαρη Ενδυματολογική Επιμέλεια: Έλενα Χασαλεύρη | Μουσικός: Γιώργος Καβουράκης | Άνεμος Εύρος: Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας | Αφροδίτη: Μαριάννα Τσαγκαράκη | Μούσα Τερψιχόρη: Κυριακή Πετράκη | Μούσα Ουράνια: Κυριακή Κυρίτση | Μνημοσύνη: Δέσποινα Καλουτά

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Φιλιώ Λούβαρη

Διεύθυνση Παραγωγής: Διεθνές Κέντρο Χορού & Θεάτρου Μήλου

Φωτισμοί: Κώστας Μπλουγουράς

Επιστημονικός Συνεργάτης: Παύλος Κοτρωνάκης, αρχαιολόγος

Δημιουργός video: Στράτος Τσιαλίκης

Φωτογραφία: Απόστολος Ζαχαράκης

Εικονοληψία παράστασης: Νίκος Λιακάκος

Οπτική Ταυτότητα ΑΜΚΕ: Βασιλική Ζαγλαρά

Συντονισμός: Nάντια Κυριάκου

Βοηθός Σκηνοθέτη - Χορογράφου: Ελισάβετ Κούρτι

Τεχνικός Υπεύθυνος: Δημήτρης Πουλημένος (Vision & Sound)

Τεχνικός Κονσόλας: Φώτης Κορομηλάς

Ταξιθέτριες: Μαρία Κολιαράκη, Στέλλα Μουστάκα, Ειρήνη Ανδριώτη, Ίριδα Καραμπατέα, Ερμιόνη Παπά, Βαλεντίνα Αδαμίδου

Ταμείο: Κατερίνα Βήχου, Χρήστος Νίνος

Βοηθός Παραγωγής: Στέλιος Ζούλιας

Χορηγοί: Imerys, Λάβα Α.Ε., Seajets, Αντώνης Πουλάκης, Milos Cove, Πρόταση Αλέκος Περάκης Α.Ε., Petrinella ’s guest house, Sea Sun Sophia Travel, Riva Travel

Υποστηρικτές: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Ομάδα Εθελοντών Διασωστών Μήλου (Ο.Ε.Δι.Μ.), Κιμωλίστες ΑΜΚΕ, ΠΟΣΠΟΜ, Πειραματική Σκηνή Μήλου, Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Μήλου, Εργατικό Κέντρο Μήλου, ΙΕΡΑΞ, Σύλλογος Γυναικών “Η Αφροδίτη”, MLO, Φασκόμηλο (Άννα - Μαρία Κεντρωτά), Travel me to Milos

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ 3, ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου, Μηλέικα Νέα – MileikaNea.gr

Φωτογραφία επικοινωνίας: Απόστολος Ζαχαράκης

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Μήλου, ενώ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Ώρα Έναρξης: 21.00 | Διάρκεια Παράστασης: 60 λεπτά

Ώρα προσέλευσης κοινού: 20.00 - 20.40 (H χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους θεατές άνω των 7 ετών. Μετά την έναρξη της παράστασης δεν είναι δυνατή η είσοδος)

Είσοδος: Ελεύθερη (η ταξιθεσία θα γίνεται αυστηρά με τις υποδείξεις των υπεύθυνων)

Τηλ. Κρατήσεων: 6981 188 037

Πληροφορίες: https://www.facebook.com/FromTheSeaArtInMilos

*Στην παράσταση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον covid - 19