"Μηλέικα Νέα"

Ημέρα Τιμής και Μνήμης για τους Δεκατέσσερις εκτελεσθέντες συμπατριώτες μας 23 Φεβρουαρίου 1943. Δεκατέσσερις κάτοικοι της Μήλου έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των ναζιστικών στρατευμάτων, κατηγορούμενοι για «κλοπή υλικών».

Είχε προηγηθεί βομβαρδισμός πλοίου από αεροπλάνα των Εγγλέζων, από τον οποίο βρήκαν το θάνατο 15 Έλληνες μέλη του πληρώματος και 14 Γερμανοί.

Όσοι κάτοικοι περισυνέλλεξαν υλικά από το πλοίο που είχαν επιτάξει οι Γερμανοί και βομβάρδισαν οι Εγγλέζοι, θεωρήθηκε ότι έκλεψαν υλικά των Γερμανών.

Η διαταγή της εκτέλεσης υπεγράφη από τον διοικητή των κατοχικών δυνάμεων στη Μήλο, πλοίαρχο Hans Kawelmacher, «Διότι ελαφυραγώγησαν και έκλεψαν εκ του ατμοπλοίου «Άρτεμις» είδη ανήκοντα εις τον γερμανικόν στρατόν».

Το αποτρόπαιο εκείνο γεγονός ορίσθηκε να τιμάται τοπικά την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου κάθε έτους, ως μαρτυρική Ημέρα που το νησί μας επλήγη από τις δυνάμεις κατοχής κατά την περίοδο 1941-1944.

Σήμερα, ως ελάχιστος φόρος τιμής των Ηρώων συμπατριωτών μας, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου των πεσόντων μας και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Δήμος Μήλου

dekatesseris pammiliakos milos 2023

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση του Παμμηλιακού Α.Σ. ο οποίος πάντα συμμετέχει στην Ημέρα Τιμής & Μνήμης για τους Δεκατέσσερις Εκτελεσθέντες. Ο Μηλέικος Αθλητικός Σύλλογος στην ανακοίνωση του αναφέρει:

23 Φεβρουαρίου 1943. Μία μαρτυρική ημέρα για τη Μήλο και τους κατοίκους της.

Ημέρα Τιμής και Μνήμης για τους Δεκατέσσερις συμπατριώτες μας που εκτελέστηκαν από τους ναζί την 23η Φεβρουαρίου του 1943.

Σήμερα, ως ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη των Ηρώων συμπατριωτών μας, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου των πεσόντων μας και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

dekatesseris pammiliakos milos 2023a

Ο Παμμηλιακός, ως ένδειξη σεβασμού θέλησε να τιμήσει με έναν ξεχωριστό τρόπο τη μνήμη τους.

Η ομάδα του στίβου έτρεξε 10 χιλιόμετρα (από το Δημαρχείο μέχρι το μνημείο).

Μετά το πέρας την επιμνημόσυνης δίεσης το καφέ «'Γιάνκος» πρόσφερε κέρασμα στους αθλητές μας.

Ευχαριστούμε από καρδιάς την διεύθυνση και το προσωπικό του καταστήματος.

Δόξα και τιμή στους ήρωες συμπατριώτες μας!

Παμμηλιακός Α.Σ.

https://www.facebook.com/reel/718471143093017