"Μηλέικα Νέα"

Με ιδιαίτερη επιτυχία γιορτάστηκε και φέτος στη Μήλο η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ορυκτών 2019 (European Minerals Day 2019), ένας θεσμός που μετράει ήδη 12 χρόνια παρουσίας πανευρωπαϊκά. Στο πλαίσιο του εορτασμού, η Imerys Μήλου διοργάνωσε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Mineral Senses για τους μαθητές της Β΄ τάξης του Γυμνασίου Μήλου και μία ανοιχτή εορταστική εκδήλωση για γονείς και παιδιά το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

imerys europeans minerals2019a

Στις εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στον ευρύτερο χώρο του ορυχείου της Αγγεριάς, συμμετείχαν πάνω από 140 άτομα, ενήλικες και παιδιά. Τους καλεσμένους καλωσόρισε στο χώρο η Υπεύθυνη Τοπικών Σχέσεων της Εταιρίας στη Μήλο κ. Άννα Βόγλη, δίνοντας πληροφορίες για τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ορυκτών  αλλά και για τις διακρίσεις που έχει λάβει η Μήλος στις αντίστοιχες εκδηλώσεις το 2015 και το 2017.

imerys europeans minerals2019e

Το σύνολο των δράσεων σχεδιάστηκε με γνώμονα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. (Ατζέντα 2030) με επιλογή 7 στόχων που συνδέονται με το ιδιαίτερο περιβάλλον της Μήλου, καθώς και με τη φετινή θεματική των ευρωπαϊκών εκδηλώσεων με τίτλο «Εξορυκτικός Κλάδος: Συμβάλλοντας στην τοπική οικονομική ανάπτυξη». Έτσι τα παιδιά και οι γονείς κλήθηκαν να εξοικειωθούν με τις έννοιες του ορυχείου/μεταλλείου [εξόρυξη, επεξεργασία, αποθήκευση, εκμετάλλευση, εμπορία, αποκατάσταση] (αφή και όραση), τους ήχους του ορυχείου (ακοή), τα ενδημικά φυτά της Μήλου (όσφρηση, γεύση), διεγείροντας τα ερεθίσματά τους στο πεδίο αλλά και τη φιλομάθεια μέσω των 5 αισθήσεων. 

imerys europeans minerals2019d

Από τον εντοπισμό του πεδίου ως καταλληλότερου (ανάλογα με την ποσότητα των κοιτασμάτων) μέχρι την εκμετάλλευσή του και την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου μέσω μίας μακέτας – μοντέλου, την εξοικείωση με τους κανόνες ασφαλείας, τη δημιουργία μουσικών συνθέσεων από βιομηχανικούς ήχους, αλλά και την «τυφλή» δοκιμασία αναγνώρισης τοπικών αρωματικών φυτών, οι συμμετέχοντες έδρασαν στο Ορυχείο ως υπεύθυνοι πολίτες.

imerys europeans minerals2019g

Οι μακέτες – μοντέλα θα εκτεθούν με φροντίδα του Τμήματος Αποκατάστασης Τοπίου στο Φυτώριο της Εταιρίας με στόχο την περαιτέρω αξιοποίησή τους στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με πλούσιο μπουφέ και φωτογραφίες, ενώ όλοι πήραν μαζί τους τα ανακλαστικά γιλέκια που τους δόθηκαν· μία συμβολική κίνηση που υπογραμμίζει την αξία που δίνει η Imerys στο θέμα της ασφάλειας στην εργασία, στο σχολείο, στο παιχνίδι, στο δρόμο, στο σπίτι.

imerys europeans minerals2019c

imerys europeans minerals2019f

imerys europeans minerals2019b