"Μηλέικα Νέα"

«Δευτέρα 14 Σεπτέμβρη του 2020, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μήλου καλείται να αντιμετωπίσει το θέμα της εγκατάστασης και λειτουργίας εταιρείας αποθήκευσης υγρών καυσίμων στην Ανατολική Μήλο, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Καστανά… μια πανέμορφη περιοχή που όμως βρίσκεται μέσα στη βιομηχανική ζώνη, σύμφωνα με το χωροταξικό του 1981.

Η αρχική εταιρεία είχε αδειοδοτηθεί το 1997 με σύμφωνη την πλειοψηφία του τότε δημοτικού συμβουλίου. Έκτοτε αλλάζει ιδιοκτήτη και φτάνει στις σχετικά πρόσφατες άδειες και τις ανανεώσεις τους,το 2013 το 2016 και το 2019. Οι ανανεώσεις γίνονται, ενημερώνεται ο δήμος ,όπως ίσχυε με βάση την τότε νομοθεσία, αλλά το θέμα δε φτάνει ποτέ στο δημοτικό συμβούλιο από την προηγούμενη δημοτική αρχή, για λόγο που δεν έχει διευκρινιστεί …το δεν είδα, δεν άκουσα μάλλον δεν αρκεί!!!Ταυτόχρονα, η εταιρεία δεν προχωράει την επένδυση  για δικούς της προφανώς λόγους, οπότε όλα καλά!!!

Το  Μάιο του 2020 η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκης κάνουν νόμο του κράτους έναν νόμο , ο οποίος χαρακτηρίστηκε από κόμματα, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις περιβαλλοντοκτόνος και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων για πάρα πολλές από τις διατάξεις του… χωρίς όμως η κυβέρνηση να κάνει βήμα πίσω…Με αυτό το νόμο λοιπόν αφαιρείται το δικαίωμα της τοπικής κοινωνίας και των δήμων να έχουν γνώμη για επενδύσεις, όπως για παράδειγμα η εν λόγω, που θα γίνουν στον τόπο τους..

Έτσι, ήρθε η ώρα της επένδυσης στον Καστανά, χωρίς εμπόδια από την τοπική κοινωνία… κάτι για το οποίο υπάρχουν ευθύνες και είναι πολύ συγκεκριμένες και δυστυχώς θα ακολουθήσουν και οι ανεμογεννήτριες …οι πόρτες άνοιξαν διάπλατα με το νόμο που προανέφερα.

Στο δημοτικό συμβούλιο, ομόφωνα αποφασίστηκε να εξουσιοδοτηθεί ο δήμαρχος να προβεί σε συνεργασία με δικηγόρους σε ό,τι είναι δυνατό νομικά για να σταματήσει την εγκατάσταση αυτή, κάτι που όμως σημαίνει οικονομική επιβάρυνση για το δήμο και αβέβαιο αποτέλεσμα… επιβάλλεται όμως ως αρχική αντίδραση.

Η έπαρχος κ. Χωριανοπούλου ενημέρωσε ότι εκείνη υπέγραψε την άδεια για τα γραφεία της εταιρείας, ως υπάλληλος της Πολεοδομίας, αλλά ενημέρωσε γι αυτό αμέσως το δήμαρχο.

Η κ.Χωριανοπούλου όμως είναι και υπεύθυνη Περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αναρωτιέμαι λοιπόν:

-Με αυτή της την  ενέργεια απαλλάσσεται από την ευθύνη της ως πολιτικό πρόσωπο; Η είδηση γράφτηκε και σε εφημερίδα, οπότε η ενημέρωση δεν ήταν το ζητούμενο κατά τη γνώμη μου.

-Ποια είναι η δική της άποψη και η άποψη της παράταξής της για το θέμα του Καστανά, αλλά και  για τα άλλα θέματα που προκύπτουν στα νησιά μας- η αρχή έγινε στην Τήνο με τις ανεμογεννήτριες- μετά από αυτό το νομοσχέδιο;

-Ποιοι ευθύνονται που έχουν «δεθεί τα χέρια» του δήμου; Αν διαφωνούν ,γιατί δε διαφοροποιήθηκαν εγκαίρως και δεν προσπάθησαν να προστατεύσουν τα νησιά; Η τελική απόφαση με ημερομηνία 01/09 /2020 άλλωστε, είναι της Περιφέρειας.»

-Γιατί θα πρέπει οι άνθρωποι να παλεύουν διαρκώς για τα αυτονόητα…εκτός και αν δεν είναι αυτονόητη η προστασία του περιβάλλοντος στη Μήλο, ένα νησί με ανοιχτές τις πληγές των ορυχείων, που έχουν γίνει πια και τουριστικές ατραξιόν!!!

-Ποιες είναι οι ενέργειες που θα κάνει το Επαρχείο Μήλου για να στηρίξει και να ενισχύσει τις  προσπάθειες του δήμου, αλλά και να αποδείξει έμπρακτα με ποιους θα πάει και ποιους θ’ αφήσει;

Το δημοτικό συμβούλιο έγινε κεκλεισμένων των θυρών λόγω covid και αυτός είναι ο λόγος που γράφω αυτή την ανοιχτή επιστολή, αφού δεν μπόρεσα να τοποθετηθώ δια ζώσης.

Οι σκέψεις αυτές δεν επηρεάζουν σε κανένα βαθμό την άποψή μου για συστράτευση όσων Μηλιών το επιθυμούν για να παλέψουμε ενάντια στη λειτουργία αυτής της εταιρείας, αλλά και σε ό,τι άλλο προκύψει που θα υποβαθμίζει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στο νησί μας…όμως δε μπορούμε στο όνομα της ενότητας να ξεχνάμε πώς φτάσαμε ως εδώ!!!

Κλείνοντας θέλω να καλέσω και τους βουλευτές Κυκλάδων να μας ενημερώσουν για την άποψή τους για το συγκεκριμένο θέμα και για τις ενέργειες που πρόκειται να κάνουν .

Ο δρόμος θα είναι μακρύς και θα χρειαστεί αντοχές από τους μπροστάρηδες και στήριξη από τους φορείς και τον κόσμο που πιστεύει σ’ αυτό το δίκαιο αγώνα!!!

NAI, στην κοινή δράση, ΟΧΙ στην αποσιώπηση ευθυνών!!!

Με εκτίμηση,

ΚΑΙΣΑΡΙΤΗ ΦΛΩΡΑ

Υποψήφια Περιφερειακή σύμβουλος

Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου