"Μηλέικα Νέα"

Το Φεστιβάλ «Από Τη Θάλασσα» 2024 που η φετινή του θεματική είναι «Σκέψου διαφορετικά» σας προσκαλεί σε μια Δράση / Εργαστήριο για παιδιά, εφήβους και νέους, κατά την οποία θα εξερευνήσουμε τα όρια της σύγκρουσης σε σώμα, ψυχή και νου, σε συνεργασία της Φιλιώς Λούβαρη με δύο εξαιρετικούς παιδαγωγούς και καλλιτέχνες.

Τον Δημήτρη Τσιαπκίνη, χορευτή, χορογράφο, παιδαγωγό αντίληψης (Φάσια), καθηγητή Τάι – Τσι Σαολίν, ιδρυτή της ομάδας «Omnivion» με έδρα την Τουρ Γαλίας και τη Μάχη Δημητριάδου – Lindahl, Χορεύτρια, χορογράφο, παιδαγωγό, καθηγήτρια Shibashi Qigong, ιδρύτρια της Ομάδας Χορού «Ασώματες Δυνάμεις» με έδρα την Λευκωσία της Κύπρου που συνεργάζονται εδώ και χρόνια με το Φεστιβάλ και μας συστήθηκαν στη Μήλο σε προηγούμενες διοργανώσεις του στο Αρχαίο Θέατρο Μήλου.

Στο Τέλος των Εργαστηρίων θα συνθέσουμε όλοι μαζί μια Παρουσίαση / Παράσταση.

apo thalassa syn kroush milos 2024a min

«Oι συνδέσεις γίνονται από όλα κι από τα «όχι» όλα, ομόνοια - διχόνοια, συμφωνία-ασυμφωνία: από όλα γεννιέται το Ένα και από το Ένα όλα (απ. 10). […] τα αντίθετα ταιριάζουν, απ’ τις διαφορές γεννιέται η ωραία αρμονία. Τα πάντα γίνονται µε την πάλη» (απ. 8). Ηράκλειτος

Πώς να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά και τους εφήβους προς την αποφυγή καταστροφικών συγκρούσεων; Πώς να τα ευαισθητοποιήσουμε στην ανάγκη οριοθέτησης της βίας; Ποιος θυμάται την λυσσασμένη πάλη στην παιδική ηλικία, με τα αδέρφια ή τα φιλαράκια στο σαλόνι; Μια πάλη γεμάτη ζωτικότητα κι ενθουσιασμό, που έφερνε ένα μυστήριο είδος χαράς; Η… φιλειρηνική μας ηθική, τείνει να περιορίζει οποιαδήποτε μορφή βίας με ένθερμο ζήλο, ειδικά όταν βλέπουμε πιτσιρίκια να «πλακώνονται στο ξύλο». Είναι πλέον πολύ σπάνιες οι στιγμές που τα νιάτα εκφράζουν αυτή την ορμή.

Θεωρώ άκρα προτεραιότητα μια προσεκτική εξοικείωση των νέων με τη λεκτική και σωματική σύγκρουση, ώστε να διεγερθεί η κιναισθητική και συναισθηματική τους νοημοσύνη. Παραδείγματα: Πότε και πού πονάω με την τάδε συμπεριφορά; Θα μπορούσε και η συμμαθήτρια μου να πονάει παρόμοια αν της το έκανα κι εγώ; Πώς πέφτουμε χωρίς να πονέσουμε και πώς συνοδεύω κάποιον σε μια πτώση; Πόσο βάρος μπορώ να δώσω στον άλλο και πώς συμμετέχει αυτή/αυτός ανατομικά ή ψυχικά;

apo thalassa syn kroush milos 2024c min

Α’ Μέρος Εργαστηρίου «Χορογραφικές… Σκοπιμότητες» Δημήτρης Τσιαπκίνης

Shaolin Kung-Fu : Χορεύοντας με τη φωτιά

Ο κεντρικός άξονας θα είναι η ευαισθητοποίηση σε θέματα σύγκρουσης και βίας τα οποία θα αναπτυχθούν και θα δραματοποιηθούν μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Θα μεταδοθούν κινησιολογικά στοιχεία από σύγχρονο χορό, Τάι Τσι και Κουνγκ Φου. Οι νέοι θα περάσουν από στάδια συσσώρευσης και απελευθέρωσης ενέργειας, τα οποία θα οργανωθούν συλλογικά σε μια μικρή αλλά εκρηκτική χορογραφία. Θα υπάρξει… αρμονία; Είναι τελικά η εξουθένωση, η αντίθεση και η πάλη αισθητικά ενδιαφέρουσες όπως μας λέει ο Ηράκλειτος;

Β’ Μέρος Εργαστηρίου: Μάχη Δημητριάδου – Lindahl

Qigong: Το ταξίδι της ενέργειας

Το Qigong είναι μία αρχαία κινέζικη πρακτική που συνδιάζει αρμονικά  την κίνηση με την αναπνοή και την συνειδητότητα, και γίνεται η αφετηρία για ένα προσωπικό αλλά και ομαδικό ταξίδι ανακάλυψης  των δυνατοτήτων του σώματος και του πνεύματος μας. Μέσα από πρακτικές ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς, θα βιώσουμε τη ροή της ενέργειας, την έλξη της βαρύτητας, την ελαφρότητα της κίνησης της συντονισμένης με την αναπνοή. Θα παρατηρήσουμε τις φυσικές, ψυχικές και διανοητικές αλλαγές που συμβαίνουν ανάλογα με την ποιότητα της κίνησης. Θα μιλήσουμε για τις Ταοιστικές αρχές του “Yin” και “Yang” που στην δυτική κουλτούρα εκφράζονται μέσα από τα δίπολα «θετικό-αρνητικό», «βαρύ-ελαφρύ», «φωτεινό-σκοτεινό», «ενεργητικό-παθητικό» και ενυπάρχουν μέσα σε κάθε ύπαρξη και δράση.

Γ’ Μέρος Εργαστηρίου: Φιλιώ Λούβαρη

Tα 7 επίπεδα της έντασης

Όταν ο Ζακ Λεκόκ ξεκινούσε στο Παρίσι του 1956 την ανάπτυξη των τεχνικών του για το σωματικό θέατρο, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα αποτελεί στις μέρες μας μια τόσο σύγχρονη σχολή υποκριτικής, παράλληλα με το παιδαγωγικό και κοινωνικό όφελος που έχουν οι ασκήσεις / παιχνίδια που προτείνει. Στο Εργαστήριο θα εξασκηθούμε με τον πολύ διασκεδαστικό τρόπο του Λεκόκ στα 7 επίπεδα της σωματικής έντασης ατομικά και ομαδικά, ώστε να “ξεκλειδώσουμε” τα συναισθήματα, να τα αναγνωρίσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε δημιουργικά, συνδυάζοντας τα μέσω της σωματικότητας,, χωρίς να τα διαχωρίζουμε σε “θετικά” και “αρνητικά”, “επιτρεπτά” και “απαγορευμένα”. Με άλλα λόγια, θα πάψουμε να φοβόμαστε για τις πτυχές του εαυτού που δεν είναι κοινωνικά αποδεκτές, εδώ και αιώνες.

apo thalassa syn kroush milos 2024b min

ΠΟΤΕ

Α. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: 4 ημέρες (Τρίτη 16  έως Παρασκευή 19 Ιουλίου, 10.00 – 13.30 (συμπεριλαμβάνεται το διάλειμμα)

 *Οι ακριβείς ώρες θα διαμορφωθούν σε συνεννόηση με τους συμμετέχοντες

B. ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Κυριακή, 21 Ιουλίου μεταξύ 20.00 και 21.00, σε συνεννόηση με τους συμμετέχοντες (Συνεδριακό Κέντρο Μήλου)

ΠΟΥ: Το Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε χώρο που θα ανακοινωθεί στους συμμετέχοντες

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ: Σε άτομα ηλικίας από 9 έως 22 ετών

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ για την ενίσχυση των παιδαγωγικών σκοπών του Φεστιβάλ

(α) Για τα μέλη της Ομάδας Έντεχνου Χορού Παιδιών & Εφήβων Μήλου: 10,00 ευρώ

(β) Για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες: 25,00 ευρώ

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: 3,00 ευρώ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 6976 778 463 (Φιλιώ Λούβαρη) μέχρι την Κυριακή, 14 Ιουλίου

Διοργάνωση: Διεθνές Κέντρο Χορού & Θεάτρου Μήλου ΑΜΚΕ

Αποκλειστικός Χορηγός Δράσης: IMERYS S.A.

apo thalassa syn kroush milos 2024d min