"Μηλέικα Νέα"

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων σε Ιόνια Νησιά και Νότιο Αιγαίο, μετά την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ιονίων Νήσων με τον ΦοΔΣΑ Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ) και του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την απόκτηση -και στις δύο περιπτώσεις- διαχειριστικής επάρκειας για έργα ΕΣΠΑ. 

Πρόκειται για έργα, συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ. Με τις προαναφερόμενες προγραμματικές συμβάσεις μπορούν να δημοπρατηθούν άμεσα και εντός του 2020 οι εξής μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων στο Νότιο Αιγαίο: 

*Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στη Λέρο

*Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στην Κάρπαθο 

*Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στην Μήλο 

Επίσης, μετά την έγκριση των προγραμματικών συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ανοίγει ο δρόμος για την οριστική δημοπράτηση εντός του έτους των εξής έργων διαχείρισης απορριμμάτων:

*Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Κεφαλονιά

*Μονάδα Επεξεργασίας στην Κέρκυρα (επαναδημοπράτηση) 

*Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Νάξο

*Η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στην Τήνο 

Σημειώνεται ότι οι Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Σύρο και την Άνδρο -οι οποίες προβλέπονται στις προγραμματικές συμβάσεις του ΦοΔΣΑ Ν. Αιγαίου με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου- αναμένεται να δημοπρατηθούν εντός του πρώτου 4μήνου του 2021. 

Υπενθυμίζεται ότι και ο ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων και ο ΦοΔΣΑ Ν. Αιγαίου συστάθηκαν με τον περιβαλλοντικό νόμο 4685 του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα των απορριμμάτων σε περιφερειακό επίπεδο. 

Πηγή: kathimerini.gr