"Μηλέικα Νέα"

Με την 1η ανοιχτή επιστολή, προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, τα πολιτικά κόμματα, τους Βουλευτές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια των Κυκλάδων, τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και τα μέλη του Δ. Σ., τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.Ε. και τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Ο.Ε.Σ.Α.Ο.Ν.Ν.Α., ο εμπορικός νησιωτικός κόσμος των Κυκλάδων διεκδίκησε για όσο διάστημα διαρκέσει η παρούσα κρίση λόγω της παγκόσμιας πανδημίας εξαιτίας του κορονοϊού (covid - 19) για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν αλλά και για αυτές που παραμένουν ανοιχτές τα εξής:

*Επαρκή μέτρα οικονομικής στήριξης για όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Οι συνέπειες της έκτακτης αυτής της κατάστασης σε οικονομικό επίπεδο, θα είναι τραγική αφού και πριν, πόσο μάλλον τώρα , οι οικονομικές υποχρεώσεις είναι πολλαπλάσιες των δυνατοτήτων τους.

*Την απαλλαγή από τις τρέχουσες εισφορές για την προσωπική ασφάλιση, χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

*Την απαλλαγή από τα δημοτικά και λιμενικά τέλη.

*Την άμεση αναστολή των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων προς τρίτους και ρύθμιση αποπληρωμής τους μετά την παρέλευση του 4μήνου.

*Να μην χαθεί καμιά ρύθμιση λόγω μη δυνατότητας αποπληρωμής των τρεχουσών δόσεων σε εφορία, ασφαλιστικό φορέα, τράπεζες, ΔΕΗ, άλλους λογαριασμούς.

*Την άμεση άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης δεσμευμένων λογαριασμών, κατασχέσεων, κλπ. εις βάρος μας. Να ανασταλούν πλειστηριασμοί αλλά και κάθε διακοπή ρεύματος, νερού, κλπ.

*Την άμεση επιβολή αφορολόγητου ορίου για εισοδήματα που να είναι απολύτως επαρκή για την φυσική και επαγγελματική επιβίωση και την κατάργηση η αναστολή  του τέλους επιτηδεύματος.

*Την απόδοση του μεταφορικού ισοδύναμου

Τα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη εφαρμοστεί και για κλειστές επιχειρήσεις και για κάποιες επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές.

Η διαπίστωση των Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων, μέχρι την ώρα που γράφεται η δεύτερη αυτή ανοικτή επιστολή και με την απαγόρευση της κυκλοφορίας και της απαγόρευσης μετακίνησης πέρα των μόνιμων κατοίκων να είναι πια γεγονός, είναι ότι στους ΚΑΔ για τους οποίους ισχύουν τα μέτρα ελάφρυνσης, δεν συμπεριλαμβάνονται πολλές δραστηριότητες που πραγματικά βάλλονται από την παρούσα κατάσταση (π.χ. οπωροπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, επαγγελματίες όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, τεχνικοί, εγκαταστάτες συστημάτων ασφαλείας και κλειστών κυκλωμάτων, ξυλουργοί και άλλες πολλές ειδικότητες που η εργασία τους στηρίζεται σε επισκέψεις είτε σε σπίτια είτε σε επιχειρήσεις που είναι αδύνατες πλέον λόγω επικινδυνότητας).

Με τη δεύτερη ανοικτή επιστολή ζητάμε να κατανοήσουν οι αρμόδιοι ότι και σε αυτές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η επισκεψιμότητα και ο τζίρος τους είναι μηδενικός.

Είναι αδύνατο να καλυφθεί η οποιαδήποτε οικονομική υποχρέωση που αφορά ενοίκια, φόρους, ρυθμίσεις, ασφαλιστικό τομέα, δάνεια, κεφάλαια κίνησης, επιταγές και συγχρόνως τις στοιχειώδεις ανάγκες των οικογενειών τους. Οι κλάδοι αυτοί δεν ανήκουν ούτε σε πολυεθνικές ούτε είναι υπεραγορές με τον κόσμο να δημιουργεί ατελείωτες ουρές για να εξυπηρετηθεί.

Άλλο ένα πολύ σοβαρό θέμα που απασχολεί τις επιχειρήσεις είναι οι επιταγές που λόγω του σχεδόν μηδενικού τζίρου είναι αδύνατο να καλυφθούν από τους περισσοτέρους. Είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί άμεσα λύση ώστε να παραμείνουν ενεργές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επειδή είναι σίγουρο ότι από το τέλος αυτού του μήνα θα αντιμετωπίσουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ λοιπόν :

*Να ισχύσουν όλα τα μέτρα ελάφρυνσης που έχουν παρθεί και για αυτούς τους κλάδους που δεν έχουν συμπεριληφθεί

*Άμεση λύση για τις μεταχρονολογημένες επιταγές

Ο κορωνοϊός πρέπει να αντιμετωπιστεί και θα αντιμετωπιστεί με ατομική υπευθυνότητα και συλλογική ευθύνη κράτους και πολιτών.

Θα πρέπει όμως να αντιμετωπιστούν και οι παράπλευρες απώλειες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, οι οποίες επίσης πρέπει να επουλωθούν άμεσα και αποτελεσματικά και αυτό είναι υποχρέωση και αποκλειστική ευθύνη του κράτους.                              

Με εκτίμηση

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων

*Εμπορικός Σύλλογος Άνδρου «Η ΟΜΟΝΟΙΑ»

*Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας

*Ένωση Επαγγελματιών Κέας "Η ΠΡΟΟΔΟΣ"

*Σύνδεσμος Επαγγελματιών – Βιοτεχνηών Επαρχίας Μήλου

*Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου

*Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Πάρου - Αντιπάρου

*Σύλλογος Εμπόρων & Επαγγελματιών Σερίφου

*Σύλλογος Επαγγελματιών - Εμπόρων και Επισιτισμού  Σίφνου

*Εμπορικός Σύλλογος Σύρου

*Εμποροεπαγγελματικός & Βιοτεχνικός Σύλλογος Τήνου