"Μηλέικα Νέα"

Γιάννης Βρούτσης, Φίλλιπος Φόρτωμας από την Νέα Δημοκρατία και Νίκος Συρμαλένιος από τον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν αναφορά στη Βουλή με θέμα την προσέγγιση του «Πρέβελης» στη Μήλο κατά την πραγματοποίηση του δρομολογίου της άγονης γραμμής, που του ανατέθηκε στον πρόσφατο διαγωνισμό. Κάτι το οποίο συνέβαινε δηλαδή αδιάληπτα τα προηγούμενα 30 χρόνια όπως κατέγραψαν και στο δικό τους παρόμοιο αίτημα Φορείς της Μήλου με επιστολή τους στον Υπουργό Ναυτιλίας κ.Πλακιωτάκη. Πιο συγκεκριμένα οι τρεις βουλευτές Κυκλάδων αναφέρουν:

Φίλιππος Φόρτωμας: Άμεση συμπερίληψη της Μήλου στις δρομολογιακές γραμμές Κυκλάδων – Δωδεκανήσου – Κρήτης

Την ανάγκη συμπερίληψης της Μήλου στις δρομολογιακές γραμμές που θα συνδέουν τις Κυκλάδες με τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη ανέδειξε ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Φίλιππος Φόρτωμας, με αναφορά του που κατέθεσε σήμερα προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ο κ. Φόρτωμας έθεσε υπόψη του Υπουργού την πρόσφατη επιστολή των Επαγγελματικών Σωματείων της Μήλου, στην οποία αναφέρεται ότι η συμπερίληψη του νησιού στις εν λόγω δρομολογιακές γραμμές, θα βοηθήσει στην ομαλή τροφοδοσία τόσο της Μήλου, όσο και των λοιπών νησιών των Δυτικών Κυκλάδων, αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων τους και στη διατήρηση χαμηλού κόστους διαβίωσης.

Στην αναφορά του ο Βουλευτής τόνισε την ανάγκη ορθής διασύνδεσης των Δυτικών Κυκλάδων με τις λοιπές νησιωτικές περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη των ιδιαιτεροτήτων αυτών των νησιών.

Αναφορά Γ. Βρούτση στη Βουλή για τη μη συμπερίληψη της Μήλου στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Κυκλάδων, Κρήτης και Κασοκαρπαθίας

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Κυκλάδων Ν.Δ. κ. Γιάννης Βρούτσης, κατέθεσε αναφορά στη Βουλή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, αναδεικνύοντας το σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει από τη μη συμπερίληψη της νήσου Μήλου στη νέα σύμβαση της ανάθεσης για την εξυπηρέτηση της δρομολογιακής γραμμής α. ΘΗΡΑ – ΑΝΑΦΗ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΚΑΣΟΣ – ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ –ΔΙΑΦΑΝΙ – ΧΑΛΚΗ – ΡΟΔΟΣ και επιστροφή, β. ΘΗΡΑ – ΑΝΑΦΗ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΣΗΤΕΙΑ – ΚΑΣΟΣ –ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ – ΔΙΑΦΑΝΙ – ΧΑΛΚΗ – ΡΟΔΟΣ και επιστροφή και γ. ΣΗΤΕΙΑ – ΚΑΣΟΣ –ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ - ΧΑΛΚΗ – ΡΟΔΟΣ και επιστροφή

Ο κ. Βρούτσης έθεσε υπόψιν του κ. Υπουργού σχετική κοινή επιστολή (α.π. 2/30.10.2022) των Προέδρων των Επαγγελματικών Σωματείων της Μήλου (Ιδιοκτητών & Εκμεταλλευτών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Μήλου, Ξενοδόχων Μήλου, Πλοιοκτητών Τουριστικών Σκαφών Μήλου, Σωματείο Επαγγελματιών & βιοτεχνών Δήμου Μήλου), με την οποία αναδεικνύονται τα σημαντικά προβλήματα που θα ανακύψουν από τη μη συμπερίληψη της νήσου Μήλου στη σύμβαση της ανάθεσης εξυπηρέτησης της ανωτέρω δρομολογιακής γραμμής.

Στην επιστολή τους, μεταξύ άλλων, οι Πρόεδροι των Επαγγελματικών Σωματείων της Μήλου επισημαίνουν εύλογα ότι η Μήλος αποκόπτεται από την ανωτέρω γραμμή, μετά από 30 χρόνια αδιάλειπτης εξυπηρέτησης, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές οικονομικές συνέπειες στην κοινωνία της Μήλου. Συνέπειες, που σχετίζονται με το δυσβάσταχτο κόστος μετακίνησης των κατοίκων της Μήλου, την απουσία ενός πλοίου πολύτιμου και δρομολογίων που είναι αναγκαία για την απρόσκοπτη τροφοδοσία του νησιού χειμώνα-καλοκαίρι, αλλά και για την εξυπηρέτηση των φορτηγών της γραμμής από τον Πειραιά, την Κρήτη, αλλά και μεταξύ των άλλων νησιών των Δυτικών Κυκλάδων.

Με την κατάθεση του εν λόγω εγγράφου στη Βουλή, ο κ. Βρούτσης καλεί τον Υπουργό να παρέμβει και να αντιμετωπίσει αυτό το ευαίσθητο θέμα για τη Μήλο και τις Δυτικές Κυκλάδες, αποκαθιστώντας ξανά την απαραίτητη και αναγκαία ακτοπλοϊκή διασύνδεση του νησιού με τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Νίκος Συρμαλένιος: «Η Μήλος εκτός της Σύμβασης της ανάθεσης που περιλαμβάνει τη δρομολογιακή γραμμή α.ΘΗΡΑ – ΑΝΑΦΗ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΚΑΣΟΣ – ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ – ΔΙΑΦΑΝΙ – ΧΑΛΚΗ – ΡΟΔΟΣ και επιστροφή, β.ΘΗΡΑ – ΑΝΑΦΗ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΣΗΤΕΙΑ – ΚΑΣΟΣ – ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ – ΔΙΑΦΑΝΙ – ΧΑΛΚΗ – ΡΟΔΟΣ και επιστροφή και γ.ΣΗΤΕΙΑ – ΚΑΣΟΣ – ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ - ΧΑΛΚΗ – ΡΟΔΟΣ και επιστροφή».

Ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος καταθέτει αναφορά την κοινή επιστολή των Σωματείων Ιδιοκτητών & Εκμεταλλευτών Ενοικιαζομένων Δωματίων Μήλου, Ξενοδόχων Μήλου, Πλοιοκτητών Τουριστικών Σκαφών Μήλου και Επαγγελματιών & βιοτεχνών Δήμου Μήλου, στην οποία αναφέρουν τα προβλήματα που προκύπτουν από το γεγονός ότι το νησί της Μήλου δεν συμπεριλαμβάνεται στην Σύμβαση της Ανάθεσης της παραπάνω δρομολογιακής γραμμής και ζητούν να δοθεί άμεσα λύση στη δύσκολη κατάσταση που έχουν βρεθεί όχι μόνο η Μήλος αλλά και οι Δυτικές Κυκλάδες στο σύνολό τους.

Η Μήλος είχε διαρκή σύνδεση με το Ηράκλειο της Κρήτης τα τελευταία 30 χρόνια.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή «Τα Επαγγελματικά Σωματεία «Ιδιοκτητών & Εκμεταλλευτών Ενοικιαζομένων Δωματίων Μήλου», «Ξενοδόχων Μήλου», «Πλοιοκτητών Τουριστικών Σκαφών Μήλου» και το «Σωματείο Επαγγελματιών & βιοτεχνών Δήμου Μήλου» εκπροσωπώντας το μεγαλύτερο ποσοστό του παραγωγικού ιστού του νησιού της Μήλου θέλουν να εκφράσουν τη λύπη τους για την παραπάνω απόφαση που ουσιαστικά βάζει στο περιθώριο το νησί και τους κατοίκους του».

Επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.