"Μηλέικα Νέα"

ela-pare-lyph

Τώρα που οι νότες της μαγικής του μουσικής έσβησαν, αιωρούμενες μέσα στη σχεδόν καλοκαιρινή αύρα της Μήλου, τώρα που τα συναισθήματα έδωσαν τη θέση τους στη καθαρή σκέψη ,ήρθε η ώρα για μια αποτίμηση αυτού που έγινε το βράδυ της Κυριακής στο Συνεδριακό Κέντρο Μήλου.

Ήταν μια ανεπανάληπτη συνάντηση ποιότητας και κατάθεσης ψυχής δυο Σχολείων, της Μουσικής Σχολής και του Γενικού Λυκείου Μήλου, που με άψογη συνεργασία και ατέλειωτη δουλειά έφεραν ένα κοινό διψασμένο για αληθινό Πολιτισμό σε συνάντηση με έναν από τους κύριους εκφραστές του στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα, τον ασύγκριτο Μάνο Χατζιδάκι.

Ήταν όμως και κάτι παραπάνω: δυόμιση ώρες προσήλωσης στην αισθαντική αναζήτηση « μιας μαγείας ικανής να αναπτερώνει, πάνω από το επίπεδο του δουλοπάροικου», μια εμπειρία καθήλωσης και σεβασμού στην επαγγελματική δουλειά δεκάδων ανθρώπων που τόλμησαν, σ΄ένα μικρό νησί, να αναμετρηθούν με τη μέγιστη πρόκληση να αγγίξουν-μόνο ν΄αγγίξουν-το έργο του «ιερού τέρατος» της αληθινής ελληνικής Μουσικής, του μουσουργού, του διανοούμενου, του Νεοέλληνα Χατζιδάκι.

Κάποια νέα παιδιά άκουσαν για πρώτη φορά τους ανεπανάληπτα ευαίσθητους ρυθμούς, κάποιοι μεγαλύτεροι ξαναθυμήθηκαν ότι είναι αλλιώτικο πράγμα η μουσική, όχι ο άψυχος κρότος βραχνών «ειδώλων» στις λαϊκές πίστες της μίζερης ελληνικής κατάντιας του ύστατου σήμερα.

Όλοι έφυγαν αλλιώτικοι, ανάλαφροι, ευτυχείς.

Άξιζε τελικά να το παλέψουμε.

Όταν έσβησαν πάντως τα φώτα και σίγησε το βιολί πάνω από την παρτιτούρα του «Μεγάλου Ερωτικού», μου ήρθαν στο νου τα λόγια του καλού μας διανοούμενου, του Θεσσαλονικιού Γιώργου Σκαμπαρδώνη, όταν σε μια συνέντευξή του ρωτήθηκε για το φλέγον ζήτημα του καιρού μας :

-Για το ευρωπαϊκό πρέσινγκ λόγω της οικονομικής κρίσης και τον πιθανό εγκλεισμό της Ελλάδας στην εντατική αισθάνεστε σκεπτικιστής, αισιόδοξος;

«Η κυρίως κρίση δεν είναι οικονομική, γιατί η οικονομία θα φτιάξει έτσι κι αλλιώς σε κάνα - δυο χρόνια. Η μόνη πραγματική και διαρκής κρίση είναι ότι πέθανε ο Μάνος Χατζιδάκις».

Ευχαριστώ και ευγνωμονώ τους συνεργάτες μου, προσμένοντας την επόμενη φορά.

Κώστας Παπαδόπουλος

Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Μήλου