"Μηλέικα Νέα"

Την Τρίτη 21/7 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου με τουριστικούς, επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς της Μήλου, παρουσία και της Αυτοδιοίκησης. Συμμετείχαν ο δήμαρχος Μανώλης Μικέλης, η έπαρχος Έλλη Χωριανοπούλου, ο πρόεδρος του σωματείου ενοικιαζομένων δωματίων Γιώργος Μάλλης, ο εκπρόσωπος του συνδέσμου επαγγελματιών και βιοτεχνών Μάρκος Ζούλιας, ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων Γιώργος Μάλλης, ο εκπρόσωπος του εργατικού κέντρου Μιχάλης Μωραΐτης.

Εισηγητικά ο Νίκος Συρμαλένιος, παρουσίασε συνοπτικά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ “Μένουμε Όρθιοι”, που προτείνει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα ενισχύσεων και όχι δανειοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά τις προτάσεις μας για οικονομικά, διοικητικά και επιστημονικά κίνητρα προσέλκυσης γιατρών ειδικοτήτων στις νησιωτικές περιοχές.

Στη συζήτηση αναδείχθηκαν τα προβλήματα της δημόσιας υγείας και του τουρισμού στην περίοδο μετά την πρώτη φάση της πανδημίας, ενώ παρά την κάμψη της τουριστικής κίνησης, υπήρξε και μια αχτίδα αισιοδοξίας από την αυξημένη κίνηση των τελευταίων ημερών στο νησί. Παρόλα αυτά, με δεδομένη και την αύξηση των εισερχόμενων κρουσμάτων σε επίπεδο χώρας, διάχυτη ήταν και παραμένει η ανησυχία για την κατάσταση του Κέντρου Υγείας που παρά την ενίσχυση του σε εποχιακούς γιατρούς και σε εξοπλισμό αντιμετώπισης του covid 19 με τη συνδρομή του δήμου και της περιφέρειας, παραμένει χωρίς μόνιμους γιατρούς κρίσιμων ειδικοτήτων,. Επίσης εκφράστηκε μεγάλη ανησυχία για τις προοπτικές της οικονομίας με φόντο τα προβλήματα των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων και την προοπτική της ανεργίας εκατοντάδων εργαζομένων. Άλλωστε και η στήριξη από τώρα της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου σε ευάλωτους συμπατριώτες μας, αναδεικνύει τους κινδύνους της φτωχοποίησης.

Τέλος αναδείχθηκαν επιπλέον ωρισμένα κρίσιμα ζητήματα για τις αναπτυξιακές επιλογές της Μήλου και η ανησυχία από την προοπτική εγκατάστασης 80 ανεμογεννητριών αλλά και τον τρόπο αξιοποίησης της γεωθερμίας. Επίσης επισημάνθηκαν οι γκρίζες ζώνες από τη συνεχιζόμενη εκκρεμότητα στο χαρακτηρισμό των δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων και την ανάγκη απόδειξης του τεκμηρίου κυριότητας και στις Κυκλάδες.

23/7/2020