Μήλος

Ο τουρισμός στις μέρες μας αποτελεί ένα παγκόσμιο οικονομικό και κοινωνικό φαινόμενο με ισχυρό αποτύπωμα σε κοινωνίες και οικονομίες. Στο φόντο αυτό η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει όχι απλά να το παρακολουθεί ως θεατής, αλλά να έχει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση σύγχρονων πολιτικών με έμφαση την τοπική και οικονομική ανάπτυξη των περιοχών, με όρους πάντα βιωσιμότητας.

Άλλωστε η τοπική αυτοδιοίκηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της τουριστικής ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών, μέσα από την παροχή της κατάλληλης υποδομής, την ανάπτυξη τουριστικών εμπειριών, τη στήριξη φεστιβάλ και εκδηλώσεων, την εφαρμογή σχεδίων προώθησης των τουριστικών περιοχών, αλλά και μέσα από την ενθάρρυνση των ντόπιων κατοίκων να συμμετέχουν στον σχεδιασμό της τουριστικής πολιτικής, αλλά και στην καλλιέργεια μιας ώριμης τουριστικής συνείδησης.

Ο Δήμος Μήλου τα επόμενα χρόνια πρέπει να θέσει τις βάσεις για αλλαγή φιλοσοφίας στην κατεύθυνση της διασφάλισης της βιωσιμότητας και της αειφορίας. Η ανάληψη ενεργού ρόλου σε θέματα που αφορούν, στο μέτρο αρμοδιοτήτων του, την καλή λειτουργία της οικονομίας της φιλοξενίας αλλά και την ορθή διαχείριση του προορισμού συνολικά είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Η αντίληψή μας για τον τουρισμό είναι σαφέστατα προσανατολισμένη προς την μικρής κλίμακας ανάπτυξη, με ήπιου μεγέθους αλλά υψηλών προδιαγραφών καταλύματα και υπηρεσίες. Εϊμαστε αντίθετοι στον μαζικό άνευ όρων τουρισμό και σταθερά προσανατολισμένοι στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με υψηλής προστιθέμενης αξίας τουριστικό προϊόν.
Διαβλέπουμε καθαρά τις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης που έχει η Μήλος τα επόμενα χρόνια, με ανάμικτα αισθήματα αισιοδοξίας, ελπίδας αλλά και ανησυχίας. Για αυτό θεωρούμε ότι οι δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις της Μήλου πρέπει να συνεννοηθούν για το ποιο μοντέλο ανάπτυξης επιθυμούμε για το νησί μας. Να διδαχθούμε από τις εμπειρίες άλλων προορισμών ελληνικών και διεθνών, να συνεργαστούμε με επιστημονικούς φορείς και να σχεδιάσουμε μια Μήλο,που θα μπορεί να στηρίξει οικονομικά και πολτισμικά τα παιδιά και τα εγγόνια μας, διαφυλάσσοντας τη φυσιογνωμία και τους θησαυρούς του νησιού μας.

Όμως για να μπορέσει να «πιάσει» τον στόχο αυτό ο δήμος θα πρέπει να σηκώσει τα μανίκια και να ανασχεδιάσει στρατηγικές και βέβαια να στήσει ένα μηχανισμό στη συνέχεια παρακολούθησης και υλοποίησης. Πρώτος στόχος είναι η στήριξη των βασικών υποδομών, Χωρίς νέες υποδομές, κάθε απόπειρα  τουριστικής ανάπτυξης της Μήλου,θα είναι πυροβολισμός στα πόδια μας!.

Χωρίς στρατηγική στον τομέα των υποδομών θα ατενίζουμε το μέλλον με όρους παρελθόντος. Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η πολυεπίπεδη θωράκιση του νησιού μας. Στην κατεύθυνση αυτή θέτουμε επί τάπητος κρίσιμα ζητήματα  τουριστικής ανάπτυξης, όπως:

-       Τον αναπτυξιακό ρόλο του λιμένος Μήλου και τις προοπτικές του καθώς και τη δημιουργία νέου λιμανιού για τα κρουαζιερόπλοια στην Κάναβα.

-       Την προώθηση των έργων αναβάθμισης των υποδομών αερομεταφορών. Σοβαρή μελέτη για το Υδατοδρόμιο και τον εφεδρικό θαλάσσιο διάδρομο.

-       Την εφαρμογή μιας σύγχρονης, ολοκληρωμένης πολιτικής στον τουρισμό με τη συμμετοχή όλων των φορέων της δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας.

-       Την οδική ασφάλεια και την προώθηση έργων κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης.

-       Την χωρική και αστική ανάπλαση με κατάλληλες κοστολογημένες παρεμβάσεις. Στιβαρό χωροταξικό, επέκταση ορίων οικισμών με όρους πραγματικότητας και αποσαφήνιση χρήσεων γης.

-       Την εφαρμογή ολοκληρωμένου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων και των υδάτινων πόρων.

-       Τις δυνατότητες ανάπτυξης του Πολιτιστικού Τουρισμού και των άλλων μορφών εναλλακτικού τουρισμού.
Ολοκληρωμένο σχέδιο μακράς πνοής για την αρμονική συνύπαρξη τουρισμού και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, με αξιοποίηση του μεταλλευτικού πλούτου και της μεταλλευτικής ιστορίας της Μήλου.

-       Την πολιτιστική αξιοποίηση και ανάδειξη των και Μνημείων καθώς και τη δημιουργία του ολοκληρωμένου αρχαιολογικού πάρκου.

- Την παγίωση και εμπλουτισμό των δράσεων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μήλου, καθώς και την ολόπλευρη στήριξη του νέου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Μήλου.

- Την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για το Λαογραφικό Μουσείο Μήλου, εμπλουτισμό και ανάδειξη των Μουσείων του νησιού, ίδρυση και δημιουργία Μεγάλης Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Μήλου.

Παράλληλα, πρέπει να στοχεύουμε στη συγκρότηση μιας σύγχρονης τουριστικής πολιτικής, εστιάζοντας:

-       Στη μεγέθυνση της τουριστικής κατανάλωσης, με την αύξηση της κατά κεφαλή τουριστικής δαπάνης.

-       Στην ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών με τη βελτίωση και ανάπτυξη των υποδομών και την αξιοποίηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της αρχαιολογικής κληρονομιάς.

-       Στην εξασφάλιση υψηλής ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος στη διεθνή αγορά μέσω της προώθησης διαφημιστικής καμπάνιας εξειδικευμένης στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του τόμου μας.

-       Στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με την προώθηση νέων μορφών τουρισμού.

-       Στο συνδυασμό της οικονομικής ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής προστασίας με την καινοτομία.

_ Στη δημιουργία θεσμών επιμόρφωσης των επαγγελματιών τουρισμού του νησιού.

- Συγκροτημένη στρατηγική προβολής.

Ο Δήμος Μήλου τα επόμενα χρόνια πρέπει να χαράξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάδειξη της τουριστικής του ταυτότητας, με περισσότερη δυναμική και οργανωμένη αυτοδιοικητική συνέπεια. Επενδύοντας στο μέλλον της τουριστικής ανάπτυξης, με ισορροπημένη λογική, περιβαλλοντική ευαισθησία, δυνατότητα διασύνδεσης και ανατροφοδότησης του πρωτογενούς τομέα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και περαιτέρω τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στη νέα εποχή, δημιουργούμε για τη Μήλο, μια νέα αφετηρία προόδου και ανάπτυξης, με προορισμό τον Τουρισμό του Αύριο. 

Μανώλης Μικέλης

Υποψήφιος Δήμαρχος Μήλου

Επικεφαλής συνδυασμού «Μήλος για όλους»

Δημοφιλή

 • Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ Μήλου παρουσία των τριών βουλευτών των Κυκλάδων +

  Με εισηγήσεις των τριών βουλευτών των Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου, Αντώνη Συρίγου και Νίκου Μανιού, πραγματοποιήθηκε χθες 2/5 με Περισσότερα
 • Δημοτικές Εκλογές 2019 - Αποτελέσματα Μήλου (LIVE) +

  Με την εμπειρία, το κύρος και την εγκυρότητα του πρώτου ενημερωτικού portal της Μήλου,η δημοσιογραφική ομάδα των «Μηλέικων Νέων», θα σας μεταδώσει Περισσότερα
 • Τσικνοπέμπτη με Προσφορές στο Alfa Market Μήλου από 18 έως 22 Φεβρουαρίου! +

  Στο Alfa Market Μήλου στον Τριοβάσαλο οι Προσφορές δεν σταματούν κάθε μέρα! Κάθε μέρα ενημερώνουμε την σελίδα με τις νέες Περισσότερα
 • Μήλος – Σεζόν 2020: Όλες οι αγγελίες εποχικής εργασίας +

  Τα «Μηλέικα Νέα» εγκαινίασαν πέρυσι μία νέα προσπάθεια στο μείζον πλέον θέμα της ανεύρεσης προσωπικού απο τουριστικές επιχειρήσεις της Μήλου για Περισσότερα
 • Νέος δήμαρχος Μήλου ο Μανώλης Μικέλης με σαρωτική νίκη! +

  Η Μήλος αποφάσισε να γυρίσει σελίδα και με ποσοστό 60,72%, να εμπιστευτεί ως νέο της δήμαρχο τον επικεφαλή του συνδυασμού Περισσότερα
 • Αυτοψία των «Μηλέικων Νέων» στην παραλία της Αχιβαδόλιμνης. (PHOTOS) +

  Μεγάλος ντόρος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες μετά την καταγγελία για αλλοίωση φυσικού τοπίου στην παραλία της Χιβαδόλιμνης στη Μήλο. Περισσότερα
 • Θανάτωσαν με φόλες δεκάδες γατάκια στην Κίμωλο – Σκληρές εικόνες +

  Θλίψη και οργή προκαλούν οι εικόνες και η είδηση από την γειτονική μας Κίμωλο με τις δεκάδες θανατώσεις από δηλητηρίαση Περισσότερα
 • Επαναληπτικές Δημοτικές Εκλογές 2019 - Τα Τελικά Αποτελέσματα Μήλου +

  Με την εμπειρία, το κύρος και την εγκυρότητα του πρώτου ενημερωτικού portal της Μήλου, η δημοσιογραφική ομάδα των «Μηλέικων Νέων», Περισσότερα
 • Ανακοίνωση ψηφοδελτίου του συνδυασμού «Μήλος για Όλους» +

  Ο Δημοτικός Συνδυασμός «Μήλος για όλους» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Μήλου Εμμανουήλ Μικέλη του Βασιλείου ανακοινώνει τους υποψήφιους δημοτικούς Περισσότερα
 • Ξεκινάει η ακτοπλοϊκή σύνδεση Μήλου – Ρεθύμνου με το Olympus +

  Μια νέα γραμμή έρχεται να προστεθεί στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Μήλου, βάζοντας στο χάρτη το δρομολόγιο Πειραιά – Μήλου – Σαντορίνης – Ρεθύμνου. Περισσότερα
 • 1
 • 2

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης & την Πολιτική Απορρήτου